FOLLOW US: facebook twitter

Γιάννης Αργυρόπουλος: Εφαλτήριο ανάπτυξης το παραλιακό μέτωπο

Ημερομηνία: 22-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Τα βασικά σημεία της πρότασης της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» για την νομιμοποίηση και πολεοδόμηση των αυθαιρέτων
Συνάντηση με τους εκπροσώπους των συλλόγων οικιστών είχε ο Γιάννης Αργυρόπουλος

Σε διαβούλευση τέθηκε από χθες το σχέδιο της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης στο δήμο Πύργου «Όραμα Δημιουργίας» για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου από τον Άγιο Ηλία έως και το Ανεμοχώρι. Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Αργυρόπουλος, παρουσία του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου του Νίκου Σιάνη, πρώην Διευθυντή της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας, συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία κλήθηκαν εκπρόσωποι από τα προεδρεία των συλλόγων οικιστών. Η πρόταση που έχει επεξεργαστεί η παράταξη προβλέπει τη δημιουργία πρότυπων παραλιακών οικισμών με τη νομιμοποίηση και την πολεοδόμηση των συγκεκριμένων περιοχών. «Ο Πύργος είναι ίσως η μόνη πόλη στον κόσμο που δεν αναπτύσσεται προς τη θάλασσα. Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου αποτελεί για μας ένα μεγάλο στοίχημα. Είναι ο πρώτος και μεγάλος στόχος μας. Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο και πολύπλοκο. Αλλά εμείς έχουμε τη βούληση και τις γνώσεις να θέσουμε τις βάσεις για την υλοποίηση του σχεδίου μας που θα ανατρέψει τη φθίνουσα πορεία του τόπου μας τα τελευταία χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγηση του ο κ. Αργυρόπουλος και συνέχισε «Η ένταξη των παραλιακών κτισμάτων στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο σε συνδυασμό με τον επαναπλημμυρισμό τμήματος της λίμνης Μουριάς και την αξιοποίηση της διαδρομής κατά μήκος του Αλφειού είναι μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για να ξεφύγει ο δήμος μας από το τέλμα και τη μιζέρια»

Από την πλευρά του ο κ. Σιάνης, ανέπτυξε τις βασικές πτυχές της πρότασης που έχει επεξεργαστεί η παράταξη «Όραμα Δημιουργίας».

Η Πρόταση

Το πρώτο βήμα αφορά στην ίδρυση  Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρίας Ειδικού Σκοπού, όπως προβλέπει ο Ν. 4555/2018, προκειμένου να αναλάβει  τη Χαρτογράφηση-Τοπογραφική αποτύπωση, όλης της περιοχής από Αγ. Ηλία, Κατάκολο μέχρι Ανεμοχώρι.

Η πολεοδόμηση των περιοχών αυτών θα γίνει παράλληλα ,με την ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως του Δήμου Πύργου ή σε σχέδιο οικισμού του κάθε Τοπικού Διαμερίσματος του Πύργου, σύμφωνα όμως με τα προβλεπόμενα από την πολεοδομική νομοθεσία (π.χ Οικισμός Κουρούτας του Δήμου Αμαλιάδας ή Αγ. Νικολάου του Δήμου Ζαχάρως).

Με την ένταξη των ποιο πάνω περιοχών σε κάποιο από τα σχέδια (πόλεως ή οικισμού), οι περιοχές αυτές θα πάρουν όρους δόμησης, όπως αρτιότητα οικοπέδου (κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση) ,σύστημα δόμησης ,ποσοστό δόμησης ,μονώροφα ή διώροφα, στέγες κ.λ.π.

Η αρτιότητα των οικοπέδων θα εξαρτηθεί από τα κατεχόμενα τμήματα που υπάρχουν σήμερα

Μετά από την ολοκλήρωση της μελέτης και αφού προχωρήσει η ένταξη των εκτάσεων αυτών σε σχέδιο πόλης ή οικισμού, ο Δημοτικός φορέας θα προωθήσει την μελέτη αυτή στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

Οι εκτάσεις  αυτές έχουν καταγραφεί στα βιβλία δημοσίων κτημάτων ως Δημόσια Κτήματα (Παλαιός Αιγιαλός), με σκοπό να δημιουργηθούν οι νομικές προϋποθέσεις για την εξαγορά αυτών, όπως έγινε και παλαιότερα με τον Ν.719/1977 και άλλους.

Τα οφέλη που θα προκύψουν με την προτεινόμενη λύση της παράταξης είναι πολλά καθώς θα σταματήσουν οι νέες καταλήψεις, θα προκύψουν νέα οικόπεδα από την νομιμοποίηση που μπορούν να αγοραστούν και όλες οι επισκευές θα γίνονται νόμιμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος