FOLLOW US: facebook twitter

O Χρήστος Γιάνναρος για τις εξελίξεις στην Παιδεία και το μέλλον του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο

Ημερομηνία: 05-02-2021 | Συντάκτης:

Για ακόμα μια φορά στο δημοτικό συμβούλιο Πύργου κουβεντιάζουμε για το ζήτημα της λειτουργίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιοχή μας. Δημοτικές αρχές αλλάζουν όμως πάντα εθελοτυφλούμε βλέποντας μόνο το αποτέλεσμα χωρίς να αναφέρουμε την αιτία που για πάνω από 15 χρόνια που λειτουργεί το Ίδρυμα έχουμε ανύπαρκτη χρηματοδότηση, υποστελέχωση, επαγγελματικά δικαιώματα να αιωρούνται, έλλειψη εργαστηρίων, σίτιση και στέγαση ανύπαρκτη. Αν ο Δήμαρχος από ενδιαφέρον για την μόρφωση των παιδιών του Δήμου μας παρακολουθούσε τις τελευταίες εξελίξεις στην παιδεία θα έβλεπε ότι αυτά τα ζητήματα απασχολούν το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και έχουν αντίκτυπο και στον Πύργο. Θα έβλεπε για ακόμα μια φορά σε όλη την Ελλάδα να εμφανίζονται «Σωτήρες κάθε περιοχής» που στόχο έχουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και να εφαρμοστή η κυβερνητική πολιτική.

Αυτές τις μέρες κουβεντιάζονται στη βουλή αλλαγές στην Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, όμως η πραγματικότητα που βιώνουν οι χώροι της μόρφωσης των νέων παιδιών είναι συγκεκριμένη και χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει. Τα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια και «πίνουν νερό» στο όνομα της ΕΕ και ακολουθούν τις κατευθύνσεις της, έχουν ευθύνη γιατί διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο συνεχώς απομακρύνεται από τις πραγματικές ανάγκες των νέων ανθρώπων και της κοινωνίας γενικότερα.

Δεν είναι τυχαία η κοινή πρακτική τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πότε ψηφίζουν τα σημαντικά νομοσχέδια για την παιδεία. Φοβούνται τόσο πολύ το οργανωμένο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, που επιλέγουν να τα ψηφίσουν σε περιόδους που τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά. Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε την κατάργηση του ασύλου το καλοκαίρι του 2019, ενώ επιδιώκει να προχωρήσει τώρα εν μέσω lockdown και με κλειστά πανεπιστήμια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις διαγραφές φοιτητών και τις αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αλλάζει τους όρους διεξαγωγής των Πανελλαδικών, 4 μόλις μήνες πριν αυτές διοργανωθούν και παίζει με το μέλλον χιλιάδων μαθητών! Φυσικά το «σκονάκι» για αυτή την πρακτική το πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ψηφίσει τον περιβόητο «νόμο – πλαίσιο Γαβρόγλου» μέσα στις διακοπές του Πάσχα!

Αντί αυτή την ώρα όλοι οι φορείς να κουβεντιάζουμε πως παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ΑΜΕΣΑ θα ανοίξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που παραμένουν για έναν χρόνο κλειστά για τους φοιτητές η κυβέρνηση κουβεντιάζει για τις «αλληλοκαλύψεις Τμημάτων» και για το πώς θα κλείσει δεκάδες τμήματα σε όλη την χώρα αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες φοιτητές.

Το λέμε για ακόμα μια φορά ξεκάθαρα. Ναι θέλουμε ακαδημαϊκό ίδρυμα στο νομό μας. Όμως θέλουμε όπως και σε κάθε ίδρυμα στη χώρα μας να λειτουργεί με κανόνες και όρια. Να έχει καθηγητές, εργαστήρια, βιβλία, εγκαταστάσεις, εστία και όλα όσα απαιτούνται. Και αυτά διεκδικούσαμε και το 2004 και το 2012 και καθημερινά. Δεν πιστεύουμε όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει κουβεντιάζοντας, στην ουσία αθωώνοντας, με όλους αυτούς που ευθύνονται για όλη αυτή την κατάσταση. Αυτό που πρέπει άμεσα να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση είναι:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες με κρατική χρηματοδότηση.
  • Άμεσα προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές-ερευνητικές ανάγκες και οι υπηρεσίες ιδρυμάτων και σχολείων. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης.

Μόνο με αυτό τον τρόπο δεν θα ερχόμαστε κάθε τρείς και λίγο να αναμασάμε τα ίδια πράγματα και να μοιρολογάμε πάνω από το φέρετρο της Παιδείας, των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων, του Τμήματος Μουσειολογίας, του ΤΕΦΑΑ, του τμήματος Πληροφορικής, του Τμήματος Γεωπονίας και ότι άλλο κατά καιρού έχει ακουστεί για το νομό μας και το Δήμο μας

*Χρήστος Γιάνναρος, Μέλος της Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος