FOLLOW US: facebook twitter

Για την «προίκα» μιας πολύφερνης νύφης: Τα «όπλα» ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας στον πόλεμο για την μεσαία τάξη

Ημερομηνία: 18-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Σχέδιο φορο-αποσυµπίεσης µε στοχευµένες ελαφρύνσεις και ισχυρό κοινωνικό κράτος ξεδιπλώνει η κυβέρνηση. Μείωση της φορολογίας και ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας υπόσχεται η αξιωµατική αντιπολίτευση

Επιχείρηση «µεσαία τάξη» έχουν θέσει σε εφαρµογή ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆, καθώς τα δύο κόµµατα διαγκωνίζονται για την αγάπη της «πολύφερνης νύφης» που εν πολλοίς αναµένεται να δείξει τον νικητή της 7ης Ιουλίου. Και ενώ η ώρα της µητέρας των µαχών πλησιάζει, οι δύο µονοµάχοιετοιµάζουν το οπλοστάσιό τους. Στο στόχαστρο βρίσκονται φόρος εισοδήµατος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλα φορολογικά βάρη που σήκωσε η µεσαία τάξη στις εποχές της µεγάλης ύφεσης, ενώ σε πρώτο πλάνο είναι οι µισθοί, οι συντάξεις και οι παροχές του κοινωνικού κράτους.

Στο ένα στρατόπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνει το αφήγηµα της δίκαιης οικονοµικής ανάπτυξης, που στηρίζεται στο µείγµα «φοροελαφρύνσεις αλλά και ισχυρό κοινωνικό κράτος». Στη ραχοκοκαλιά του βρίσκεται ένα σχέδιο φορο-αποσυµπίεσης της µεσαίας τάξης µε στοχευµένες ελαφρύνσεις αλλά και µέτρα για νέες θέσεις εργασίας, στήριξη νέων επιστηµόνων κ.ά. Η δέσµη µέτρων ειδικά για τους εργαζόµενους µε στόχο νέες και ποιοτικές δουλειές µε αυξηµένους µισθούς, όπως και η περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους δίνουν το πολιτικό στίγµα του ΣΥΡΙΖΑ, σηµατοδοτώντας το προοδευτικό πρόσηµο που το κυβερνών κόµµα επιθυµεί για τη µεταµνηµονιακή ανάπτυξη.

Στόχος είναι η εµβάθυνση της «νέας οικονοµικής πολιτικής» που ξεκίνησε µετά την έξοδο από τα µνηµόνια, µε µεγαλύτερηέµφαση πλέον στα µεσαίαεισοδήµαταπου εν πολλοίς κρατούν τα κλειδιά του κεντρώου πολιτικού χώρου, χωρίς όµως να εγκαταλειφθούν τα κατώτερα λαϊκά στρώµατα. Κυβερνητικά στελέχη δείχνουν την περίοδο 2010- 2014 για τη φτωχοποίηση της µεσαίας τάξης και εξηγούν πως «η επούλωση των πληγών δεν µπορούσε παρά να ξεκινήσει από τα ασθενέστερα στρώµατα». Πλέον το βάρος πέφτει σε στοχευµένες φορολογικές ελαφρύνσεις, νέες θέσεις εργασίας, αυξήσεις στους µισθούς, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ µιλά για ένα «κοστολογηµένο και εναρµονισµένο µε τις δηµοσιονοµικέςυποχρεώσεις της χώρας σχέδιο», ενώ κατηγορεί τη Ν∆ ότι τα µέτρα που εξαγγέλλει οδηγούν σε δηµοσιονοµικό κενό άνω των 2 δισ. ευρώ, που «δείχνει» περικοπές στις δαπάνες για Υγεία, Παιδεία και κοινωνική προστασία.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η Ν∆ επιχειρεί µε κάθε τρόπο να κεφαλαιοποιήσει το σαφές προβάδισµα των ευρωεκλογών, επικεντρώνοντας στο δίπολο µείωση φορολογίας και ενίσχυση επιχειρηµατικότητας. ∆εν είναι τυχαίο πως στο επίκεντρο της επιχειρηµατολογίας της βρίσκονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα κίνητρα για επενδύσεις µε στόχο την τόνωση της µεσαίας τάξης. Εµφαση δίνεται στη στήριξη των ελεύθερων επαγγελµατιών.

Η λογική που διαπερνά τη λεγόµενη «Συµφωνία αλήθειας» της Ν∆ εδράζεται στο τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι και µικρότερες δαπάνες, περισσότερες επενδύσεις, και υγιές τραπεζικό σύστηµα» για να επιτευχθεί η ανάπτυξη. «Λιγότεροι φόροι για να αναπνεύσει η οικονοµία» και «µικρότερες δαπάνες ώστε να έχουµε τον αναγκαίο δηµοσιονοµικόεξορθολογισµό», όπως αναφέρεται.

Στο ίδιο πνεύµα υποστηρίζεται πως η Ελλάδα χρειάζεται νέες επενδύσεις 100 δισ. τα επόµενα 5 χρόνια. Για να τις πετύχει η Ν∆ υπόσχεται πιο φιλικό επιχειρηµατικό περιβάλλον, απλούστευση των διαδικασιών και περισσότερες αποκρατικοποιήσεις, παράλληλα µε τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις δανείων και επιχειρήσεων ώστε να απελευθερωθεί ρευστότητα για τις βιώσιµες επιχειρήσεις. «Νέες δουλειές, υψηλότερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες εργασίας δηµιουργούν µόνο οι επενδύσεις ιδιωτικού τοµέα. Αυτές θέλουµε να ενθαρρύνουµε» αναφέρει το πρόγραµµα της Ν∆.

Οπως και να ’χει, η τελική πράξη θα γραφτεί σε τρεις εβδοµάδες στις κάλπες των εθνικών εκλογών…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος