FOLLOW US: facebook twitter

Για να μην «εκκενωθεί» η Ηλεία: Πανδημία, Πατρών-Πύργου, Οικονομία και Περιβάλλον συνθέτουν δύσκολο φθινόπωρο για το Νομό

Ημερομηνία: 31-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
-Με αφορμή το σημερινό περ/κό συμβούλιο στον Πύργο, η «Πρωινή» αναλύει συνοπτικά τα τέσσερα φλέγοντα προβλήματα

Γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες προμηνύεται το φθινόπωρο στην Ηλεία, αφού τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να μην είναι βαρύς ο χειμώνας. Η μεγάλη πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία και στις τοπικές Κοινότητες του δήμου Πύργου ήρθε να προσθέσει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ηλεία, συνθέτοντας ένα γκρίζο τοπίο αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Η αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάκαμψη έρχονται να προστεθούν στη δίχρονη αβεβαιότητα για την τύχη της Πατρών-Πύργου και στην έντονη ανησυχία για το πόση πίεση ακόμα θα ασκήσει η πανδημία στη Δημόσια Υγεία της Ηλείας.

Η «Πρωινή», με αφορμή το σημερινό περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στον Πύργο, αναλύει συνοπτικά με τα τέσσερα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τον νομό και τις λύσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, προκειμένου να μη βυθιστούμε εκ νέου στην ύφεση και οδηγηθούμε σε φαύλο κύκλο.

Πατρών-Πύργου

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η υπομονή έχει εξαντληθεί μαζί με τα χρονικά περιθώρια που μας δίνει δυο φορές τον χρόνο ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής. Το ένα εξάμηνο έφερε το άλλο, πέρασε και το φετινό καλοκαίρι κι ακόμα περιμένουμε το πολυπόθητο «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τελευταίες πληροφορίες της Πρωινής κάνουν λόγο για οριστική απάντηση μέσα στον Σεπτέμβριο και για κύρωση των σχετικών συμβάσεων στη Βουλή μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει πως το έργο θα ξεκινήσει με το νέο έτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσής του. Όλα αυτά φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι η απάντηση της Κομισιόν θα είναι θετική, διότι αν είναι αρνητική, θα πρέπει να ξεχάσουμε οριστικά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Δημόσια Υγεία

Η Ηλεία πλέον χορεύει για τα καλά στον ρυθμό της πανδημίας. Κοντεύουμε τα χίλια ενεργά κρούσματα και με ποσοστό εμβολιασμού σταθερά κάτω από το 50% (65.427 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί σε πληθυσμό 160.000 κατοίκων) η διασπορά του ιού μπορεί να αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα πολλά κρούσματα δεν οδήγησαν και στην αύξηση των εισαγωγών στην κλινική COVID του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, αφού τα περισσότερα ήταν ασυμπτωματικά. Όμως, η εκτίμηση των γιατρών είναι πως αναπόφευκτα θα αυξηθούν οι εισαγωγές αν δεν περιοριστεί η διασπορά, ενώ αν γεμίσει η ΜΕΘ-covid στο Ρίο, τότε η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται η προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα αποβούν «άγονες» αλλά θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από γιατρούς να διοριστούν στο Νοσοκομείο του Πύργου. Για τη μετατροπή της Ηλείας σε άγονη ζώνη Α’ Κατηγορίας, είναι καλύτερο να κρατήσουμε μικρό καλάθι, διότι το βλέπω πολύ δύσκολο να υπογραφεί τέτοια απόφαση.

Οικονομική ανάκαμψη

Ο τουρισμός και η εστίαση έδειξαν σημάδια ανάκαμψης στο β’ τρίμηνο του 2021, αφήνοντας την αίσθηση ότι η ηλειακή οικονομία μπορεί να ανακάμψει, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική χρονιά που προμηνυόταν στην ελαιοπαραγωγή. Όμως η καλοκαιρινή πυρκαγιά έβαλε απότομο «φρένο» στην τουριστική ανάκαμψη της Αρχαίας Ολυμπίας και –το κυριότερο- προκάλεσε πολύ ισχυρό πλήγμα στην ελαιοπαραγωγή, καταστρέφοντας περίπου το 15 με 20% μιας μέσης ετήσιας παραγωγής. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το αγροτικό εισόδημα που θα λείψει, αλλά ο γενικότερος κύκλος εργασιών που δημιουργεί η ελαιοσυγκομιδή, ο οποίος αναπόφευκτα θα μειωθεί. Τόσο από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης όσο και από το Επιμελητήριο Ηλείας, έχουν γίνει οι πρώτες συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη για τη γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων και για τη συγκρότηση ειδικού σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής. Εάν δεν δοθούν επαρκείς αποζημιώσεις και δεν δοθούν ισχυρά κίνητρα στους παραγωγούς για να μην εγκαταλείψουν την καλλιέργειά τους, προμηνύεται πολύ δύσκολος χειμώνας για τους πολίτες της Ηλείας.

Προστασία του περιβάλλοντος  

Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές. Η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου θα πάρει καιρό, όμως τα πρωτοβρόχια συνήθως φέρνουν πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές ή να καταστρέψουν περιουσίες και δημόσιες υποδομές. Η εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές αλλά και σε όλη την Ηλεία είναι προτεραιότητα για να μην προκληθούν νέες καταστροφές και βυθιστούμε σε σπιράλ δυστυχίας. Από την πλευρά των δασικών υπηρεσιών, η εκπόνηση των μελετών προχωρά γοργά, οπότε μένει η άμεση χρηματοδότηση των έργων για να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις το συντομότερο δυνατόν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος