FOLLOW US: facebook twitter

Για μια χούφτα γη…-Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες ο 88χρονος για τον φόνο του Κ. Φωτόπουλου

Ημερομηνία: 15-02-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

-Βρέθηκε τρισέλιδο σημείωμα στο οποίο εξηγεί εμμέσως τα κίνητρά του και φέρεται να αφήνει υπόνοιες για πρόθεση φόνου και αυτοχειρίας
-Τι δήλωσαν οι δικηγόροι του θύτη και της οικογένειας του θύματος

Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Σε αντιδικία για 27 στρέμματα απέδωσε την πράξη του ο 88χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης της δολοφονίας του 67χρονου Κώστα Φωτόπουλου την περασμένη Τετάρτη, έχοντας νωρίτερα κριθεί προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και Ανακριτή, έπειτα από δίωρη απολογία.
Κατά την έξοδό τουαπό το δικαστικό μέγαρο Πύργου, υποβασταζόμενος από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Πύργου, ο 88χρονος ανέφερε ότι έχει μετανιώσει «πολύ» για την ενέργειά του, την οποία δικαιολόγησευποστηρίζοντας ότι το θύμα τού είχε κλέψει 27 στρέμματα γης. «Με έκλεψε, μου πήρε 27 στρέμματα. Θα πεθαίνεις για την πατρίδα σου και την περιουσία σου», ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας.
Μετά την αποχώρησή του, ο δικηγόρος Πατρών και συνήγορος υπεράσπισης του 88χρονου κατηγορούμενου, Κώστας Κρεμμύδας, δήλωσε πως ο εντολέας του έχει παραδεχθεί από την πρώτη στιγμή την πράξη του, σημειώνοντας πως η οικογένειά του εκφράζει τα συλλυπητήριά της προς την οικογένεια του θύματος.
«Με σύμφωνη γνώμη της κ. Ανακρίτριας και της κ. Εισαγγελέως διατάχθηκε η προφυλάκιση του κατηγορούμενου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή παραδέχτηκε τις πράξεις του. Δυστυχώς οδηγήθηκε από μεγάλη αγανάκτηση σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα. Θα πρέπει να εκφράσω με βάση τη σύμφωνη γνώμη και της οικογένειας τα θερμά συλλυπητήρια η οποία είναι αγανακτισμένη για αυτή τη πράξη. Από κει και πέρα δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του για κτηματικές διαφορές, οπότε θα πρέπει να δούμε στην πορεία πώς θα εξελιχθεί, γιατί μην ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμένος είναι υπερήλικας με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας και προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις ο κατ’ οίκον εγκλεισμός. Δηλώνει μετανιωμένος σε κάθε περίπτωση και ότι δεν είχε πρόθεση αλλά ομολόγησε και τις πράξεις του όπως είναι και το κατηγορητήριο. (…). Υπήρχε μια αντιδικία που κράτησε πολλά χρόνια, ο ίδιας θεωρούσε τον εαυτό του αδικημένο και την τελευταία στιγμή μια άρνηση να συζητήσουν ή να προσέλθουν εκ νέου σε διαπραγματεύσεις, τον οδήγησε στο συγκεκριμένο έγκλημα», τόνισε.

«Μελετημένο και σχεδιασμένο έγκλημα»

Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, έκανε λόγο για προμελετημένο και προσχεδιασμένο έγκλημα, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο 88χρονος δεν αποκλείεται να αφαιρούσε κι άλλη ζωή, πέραν αυτής του φονευθέντος Κώστα Φωτόπουλου, αν δεν αφοπλιζόταν από αυτήκοο μάρτυρα της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε την περασμένη Τετάρτη στο προαύλιο της επιχείρησης του θύματος.
«Εκ μέρους των συγγενών του φονευθέντος Κωνσταντίνου Φωτόπουλου δηλώθηκε σήμερα παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος του δράστη του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος, το οποίο έχει συγκλονίσει την τοπική μας κοινωνία και όχι μόνο και βεβαίως έχει βυθίσει στο πένθος την οικογένειά του, καταλείποντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει ενδελεχώς να εξεταστούν από τις αρμόδιες αρχές. Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, πρόκειται για μια δολοφονία, η αφετηρία της οποίας ανάγεται σε μια αντιδικία, μια αστική αντιδικία που είχε υπάρξει, η οποία όμως είχε ολοκληρωθεί περίπου 20 χρόνια πριν και μάλιστα ολοκληρώθηκε με τρόπο που πανηγυρικά δικαίωσε την οικογένεια του αδικοχαμένου Φωτοπουλου, με απόφαση που εκδόθηκε για το ζήτημα αυτό από τον Άρειο Πάγο. Το γεγονός όμως ότι επί τόσα χρόνια, από τη μεριά του δράστη, αυτή η αντιδικία διατηρήθηκε μέσα του ζωντανή δείχνει ότι όλο αυτό που συνέβη, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα καλοσχεδιασμένο και προμελετημένο έγκλημα, το οποίο εκτελέστηκε εν ψυχρώ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με πολλά άλλα στοιχεία τα οποία τίθενται υπόψη μας στο πλαίσιο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, μας δημιουργούν την εύλογη αμφιβολία και τον προβληματισμό κατά πόσο στην προκειμένη περίπτωση η ανθρωποκτόνος πρόθεση του συγκεκριμένου δράστη εξαντλήθηκε με τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Φωτόπουλου ή η πρόθεσή του ήταν -και ενδεχομένως παραμένει- η διάπραξη και άλλων βαρύτατων εγκλημάτων. Είναι προβληματισμοί που θέσαμε υπόψη της κ. Ανακρίτριας και βεβαίως θεωρούμε ότι η κρίση που υπήρξε σε αυτό το στάδιο για την προσωρινή κράτηση του συγκεκριμένου δράστη, ήταν η μόνη επιβεβλημένη και αυτή που δικαιολογούνταν από τη βαρύτητα του συγκεκριμένου εγκλήματος και την ανάγκη διαφύλαξης της ασφάλειας των μελών της οικογένειας του θύματος», τόνισε.


Τι έγραφε το ιδιόχειρο σημείωμα

Αξιοσημείωτο εύρημα που αφορά την υπόθεση, είναι το τρισέλιδο χειρόγραφο σημείωμα που βρέθηκε πάνω στον 88χρονο, στο οποίο φέρεται να εξηγεί αναλυτικά όλο το ιστορικό της δικαστικής διαμάχης για κτηματικές διαφορές.
Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του κατηγορούμενου, στο σημείωμα αφήνει να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει να λύσει εκ νέου το ζήτημα της κτηματικής διαφοράς, αλλά αν δεν βρεθεί άκρη, δεν αποκλείεται να προβεί σε φόνο και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει.
Από το περιβάλλον του θύματος τονίζεται ότι η επίκληση της αυτοκτονίας έγινε μόνο κατά τη διάρκεια της απολογίας του και ότι από το περιεχόμενο του σημειώματος δεν προκύπτει τέτοιο συμπέρασμα παρά μόνο έμμεση νύξη διάπραξης φόνου.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην «Πρωινή» ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα «απολογητικό υπόμνημα» στο οποίο εξηγεί εμμέσως τα κίνητρα της πράξης του και πως υπάρχει μια συγκεκριμένη φράση («φταις για τον θάνατο του άντρα σου και για τον δικό μου») που υποδηλώνει την πρόθεση της αυτοκτονίας. «Ενδεχομένως να αυτοκτονούσε αν δεν του αφαιρούσαν το όπλο άλλα άτομα εκείνη τη στιγμή», τονίστηκε στην Πρωινή από έμπειρο αξιωματικό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος