FOLLOW US: facebook twitter

Για κλειστά σχολεία πέραν των 14 ημερών προετοιμάζεται το υπουργείο – Ματαιώθηκαν οι παρελάσεις για την 25η Μαρτίου

Ημερομηνία: 12-03-2020 | Συντάκτης:

Πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στον Ιούλιο, επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς, παράταση των εξεταστικών στα πανεπιστήμια, μείωση της διδακτικής ώρας και της εξεταστέας ύλης, είναι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας σε περίπτωση που το μέτρο της προληπτικής αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, ένεκα Covid-19, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, χρειαστεί να παραταθεί πέραν των 14 ημερών.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως απέκλεισε το ενδεχόμενο απώλειας της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς και διαβεβαίωσε  ότι πριν την λήξη της αναστολής των 14 ημερών, θα έχει ληφθεί απόφαση για το κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο να παραταθεί, με βάση τις οδηγίες και συστάσεις των ειδικών επιστημόνων και λοιμωξιολόγων. «Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε ετοιμαστεί για αναστολή δύο εβδομάδων και περισσότερο. Δεν πρόκειται να χαθεί η σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά», είπε η υπουργός Παιδείας και τόνισε ότι το μέτρο της αναστολής λειτουργίας αποφασίστηκε για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Η κα Κεραμέως δεν απέκλεισε την επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς. Σε πρώτη φάση, για την αναστολή λειτουργίας 2-3 εβδομάδων, θα μειωθεί η διδακτική ώρα από 45 σε 35 λεπτά, θα αναμορφωθεί το ωράριο και θα περικοπούν οι περίπατοι στα σχολεία. «Αν πάμε συνολικά σε μεγαλύτερης διάρκειας αναστολή, τότε θα πρέπει να δούμε και άλλα μέτρα, όπως είναι η επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς και η μείωση της ύλης. Άρα, έχουμε όλα τα σενάρια ανοιχτά και θα δούμε πως θα εξελιχθεί η εξάπλωση του ιού», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, η υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ακόμη και τον Ιούλιο αν χρειαστεί, ενώ για τις σχολικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στου Μαξίμου, δε θα πραγματοποιηθούν αλλά προς τιμήν της εθνικής επετείου θα κατατεθούν στεφάνια από ολιγομελείς αντιπροσωπείες των τοπικών αρχών. ματαιωθούν.

Αποτέλεσμα εικόνας για ponchos tejidos a palillos

Ν. Κεραμέως: Δεν θα χαθεί η χρονιά, δεν θα χαθούν οι πανελλαδικές

Ιδιαίτερα αισιόδοξη, ότι «δεν θα χαθεί η χρονιά, δεν θα χαθούν οι πανελλαδικές», εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείου Ειδήσεων για την απόφαση να κλείσουν σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια σε όλη τη χώρα για 14 ημέρες, στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής εξάπλωσης του κοροναϊού.

Εξηγώντας τα «βήματα» που αναμένεται να γίνουν ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων, σημείωσε πως για τα σχολεία, «αν πάμε σε μία αναστολή μέχρι 2-3 εβδομάδες συνολικά, τότε μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος σχετικά εύκολα, σχετικά ανώδυνα, κυρίως μέσα από αναπροσαρμογή του διδακτικού ωραρίου και μείωση της διάρκειας των διδακτικών ωρών σε 35 λεπτά». Αν, ωστόσο, χρειαστεί αναστολή λειτουργίας μεγαλύτερη των 2-3 εβδομάδων, «τότε υπάρχει ενδεχόμενο για επέκταση του διδακτικού έτους, ενδεχομένως για μείωση της ύλης και για μετακύλιση των πανελλαδικών εξετάσεων».

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το υπουργείο στην παρούσα κατάσταση, καθώς θεωρεί, όπως τόνισε, ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η στενή επαφή των φοιτητών και των μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία. «Σε όλη αυτή τη διάρκεια, πέρα από την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών, ξεκινάμε άμεσα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και για το πανεπιστήμιο και για το σχολείο», σημείωσε, εξηγώντας πως τα πανεπιστήμια, σε μεγάλο βαθμό, είναι ήδη εξοικειωμένα με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, επισήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα θα δοθεί στους μαθητές της Γ’ Λυκείου και στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, μέσα από υπάρχοντα δίκτυα που έχει το υπουργείο Παιδείας.  Ήδη είμαστε σε φάση δοκιμών προκειμένου να προτεραιοποιήσουμε τη διδασκαλία των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Από εκεί και πέρα έχουμε ήδη έρθει σε επαφές με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αφιλοκερδώς έχουν προτείνει να μας παραχωρήσουν υποδομές προκειμένου να ανταποκριθούμε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και για τις άλλες τάξεις του σχολείου».

 

Για τη (διοικητική) λειτουργία των πανεπιστημίων καθ’ όλο αυτό το διάστημα των 14 ημερών, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι η σχετική ΚΥΑ εξαιρεί τις διοικητικές υπηρεσίες για να μπορέσει το πανεπιστήμιο να λειτουργεί και εξήγησε σχετικά: «Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Αν δεν εξαιρούσαμε τις διοικητικές υπηρεσίες δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».

 

Αναφορικά με τα σχολεία, διευκρίνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη να πηγαίνει ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής, οι εκπαιδευτικοί δεν θα πηγαίνουν, «όμως θα έρθουμε σε επαφή μαζί τους, μέσω των περιφερειακών διευθυντών και των διευθυντών εκπαίδευσης, για ζητήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» και θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά.

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη Θεία Κοινωνία, η υπουργός δήλωσε: «Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε μια ανακοίνωση, η οποία προτρέπει τους πιστούς να μην προσέρχονται στις θρησκευτικές τελετές, εφόσον ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες, στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Όμως, η Πολιτεία και οι επιστήμονες έχουν αναλύσει τους τρόπους, βάσει των οποίων μεταδίδεται ο ιός και μέσα σ’ αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνεται και το σάλιο. Από εκεί και πέρα υπάρχει και το ζήτημα της ατομικής ευθύνης του καθενός».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος