FOLLOW US: facebook twitter

Γιώργος Γεωργιόπουλος: Η Ολυμπία που ονειρευόμαστε

Ημερομηνία: 31-05-2019 | Συντάκτης:
 «Να πάψουμε επιτέλους να είμαστε μια απλή  στάση. Ώρα να γίνουμε προορισμός.»
-Λίγες ώρες πριν την πιο κρίσιμη ψηφοφορία στην ιστορία του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Όλοι μας, σκεπτόμαστε, τι πήγε λάθος για τόσο πολλά χρόνια, ώστε η Αρχαία Ολυμπία να δείχνει στάσιμη, να εμφανίζει διαρκή κάμψη σε όλους τους παραγωγικούς και οικονομικούς δείκτες της και να φθίνει με τέτοιο ρυθμό, ώστε να είναι δύσκολο να εκπληρώνει την Εθνική και την Οικουμενική της αποστολή.

Οι απαντήσεις είναι απλές και βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας.

Το μόνο που απαιτεί από εμάς, η ιστορία, είναι να τραβήξουμε δυνατά την κουρτίνα της συνήθειας.

Να αντικρίσουμε κατάματα τις αλήθειες και να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις αλλαγής.

Αλλαγής νοοτροπίας. Αλλαγής προσώπων. Αλλαγής μεθόδων. Αλλαγής πολιτικών.

Από το 2010, όταν δημιουργήθηκε ο μεγάλος Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ουσιαστικά, επανενώθηκε ένα μεγάλο τμήμα του Προολυμπιακού και  Ολυμπιακού περιβάλλοντος της αρχαιότητας.

Από το Πελόπιο έως και τη Δίβρη, και από την καρδιά του δρυοδάσους της Φολόης έως του Λάλα, ο μεγάλος Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έπαψε να είναι αδύναμος γεωγραφικά και παραγωγικά και απέκτησε όλα τα εφόδια να πρωταγωνιστήσει στο εθνικό και διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Από τη μυθολογική εποχή των Κενταύρων και τον Ηρακλή έως τη χρυσή Ολυμπιακή περίοδο και από τους Βυζαντινούς χρόνους έως τη νεότερη ιστορία, ο Δήμος μας έχει να επιδείξει σημαίνουσες τοποθεσίες και σπάνια επιτεύγματα.

Κάτω από την «ομπρέλα» της Ολυμπίας βρίσκονται, πια, χιλιάδες ικανοί άνθρωποι, εύφοροι τόποι και διακεκριμένοι θεσμοί.

Το πρόβλημα είναι, ότι, στο σύγχρονο περιβάλλον και ιδιαίτερα κατά την περίοδο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έως σήμερα, όλες ανεξαιρέτως οι Δημοτικές Αρχές, απέτυχαν να σηκώσουν το βάρος του ιερού ονόματος της Ολυμπίας.

Δεν μπόρεσαν να μετατρέψουν τον παγκόσμιο σεβασμό και την αποδοχή της Αρχαίας Ολυμπίας σε απλό όφελος για τον τόπο και τη χώρα.

Συνακόλουθα, δεν είχαν το ειδικό βάρος να πιέσουν την Ελληνική Πολιτεία προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών και της ανάπτυξη θεσμών, που θα καθιστούσαν την ευρύτερη Ολυμπιακή περιοχή, και ειδικότερα την Αρχαία Ολυμπία, διεθνή, πολιτιστικό, τουριστικό και αθλητικό προορισμό.

Σήμερα, τα σημάδια της φθίνουσας πορείας είναι εμφανή παντού.

Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων έχει μειωθεί δραματικά, το πολιτιστικό μας προϊόν έχει γίνει απελπιστικά μονότονο, οι υπερτοπικοί οδικοί άξονες άρχισαν να ξεκινούν από Πάτρα, μόλις πρόσφατα, και αυτό χωρίς να έχει συμμετοχή ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας. Ό,τι έγινε, έγινε από την Περιφέρεια.

Οι αθλητικές υποδομές, ανύπαρκτες, σε όλη την έκταση του Δήμου, γεγονός αδιανόητοεφόσον μιλάμε για τη γενέτειρα πόλη των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και την πόλη σημείο αναφοράς των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η μόνη φορά, τα τελευταία χρόνια, που συνέβη κάτι αξιόλογο, την περίοδο Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, ήταν το 2016 με μέριμνα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Αυτή είναι η ωμή αλήθεια, είτε βολεύει, είτε όχι, την απερχόμενη Δημοτική Αρχή.

Στις 2 Ιουνίου η υποψηφιότητά μου και η υποψηφιότητα του Συνδυασμού μας  «ΟΛΥΜΠΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ», έρχονται να βάλουν ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη και επιβλαβή παραφωνία.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, είτε θα καταφέρει με έργα και θεσμούς, να γίνει παγκόσμιος πόλος έλξης,ικανός να προσελκύσει εθνικές και διεθνείς επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού, είτε θα μείνει οριστικά ουραγός και αφημένος στη φθορά του χρόνου, ιστορικός προορισμός.

Είτε θα καταφέρει να γίνει πρωταγωνιστής στο διεθνές εκπαιδευτικό στερέωμα, είτε θα απομείνει η γενέθλια γη της Παγκόσμιας Παιδείας, που δεν κατάφερε να έχει ούτε μία Σχολή, Προπτυχιακή ή Μεταπτυχιακή, σε τριτοβάθμιο επίπεδο.

Είναι σαφές, ότι την Κυριακή 2 Ιουνίου, δεν ψηφίζουμε, απλά και μόνο, για Δημοτική Αρχή.

Ψηφίζουμε, πρωτίστως, για να αποδείξουμε αν έχουμε ή όχι τη θέληση να αλλάξουμε, να αυτοδιοικηθούμε και να αναπτυχθούμε.

Εμείς, μπορούμε να γίνουμε το τέρμα του κατήφορου και η αφετηρία μιας διαρκούς και, επωφελούς για όλους τους κατοίκους, ανόδου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος