FOLLOW US: facebook twitter

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αμαλιάδας: «Άγνωστος πόλεμος ή πόλεμος ιδεών»;

Ημερομηνία: 19-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με το νόμο 4610/2019 ιδρύθηκε στην Αμαλιάδα Πανεπιστημιακό Τμήμα Γεωπονίας.

Η έδρα του Πανεπιστημιακού τμήματος είναι η Αμαλιάδα, όπως περιγράφεται με σαφήνεια στην παράγραφο 36 του σχετικού νόμου.

Για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2019, εισήχθησαν για πρώτη φορά ως φοιτητές Πανεπιστημίου 183 μαθητές. Σήμερα είναι χειροπιαστή πραγματικότητα ότι η Αμαλιάδα βιώνει εμβρυικά τη λειτουργία του Γεωπονικού της Πανεπιστημίου.

Η κορυφαία αυτή εξέλιξη, αποτελεί κατάκτηση για την πόλη, οριοθετώντας ταυτόχρονα το μέλλον της.

Οι επιτήδειοι απόντες από αυτή την εξέλιξη σε ρόλο “Μακεδονομάχων” της παιδείας, ηττήθηκαν στο πραγματικό κοινωνικό και πολιτικό πεδίο.

Σήμερα εμπνεύστηκαν νέο ρόλο για αποπροσανατολισμό των πολιτών, εκείνον του πολέμαρχου και του ασυμβίβαστου τοπικού ηγέτη, αναζητώντας ευθύνες στο καθηγητικό κατεστημένο που είχε ενεργό ρόλο για να μην ιδρυθεί πανεπιστημιακό τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα.

Οι καθηγητές που υπηρετούν στο Πανεπιστημιακό μας ίδρυμα, έχουν αφήσει αποτύπωμα της βούλησης τους, Σε συνέλευσής τους στις 17 Μαΐου του 2018, καθώς και σε πρόσφατη νέα συνέλευση τους, προβάλλοντας ως επιστημονικό τους διακύβευμα ότι βιώσιμη λύση γι’ αυτούς είναι η μεταφορά του Πανεπιστημιακού Γεωπονικού Τμήματος από την Αμαλιάδα στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Αυτή η στάση είναι η κλασική έκφραση ενός καθηγητικού κατεστημένου, που δεν αντιλαμβάνεται ότι η επιλογή για τον τόπο λειτουργίας των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα κι ευθύνη του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας.

Η Αμαλιάδα σήμερα έχει ανάγκη οι θεσμικοί της εκπρόσωποι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για ένα ισχυρό και βιώσιμο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με διεύρυνση του γνωστικού αντικειμένου, με νέες κατευθύνσεις όπως αυτές που λειτουργούν στα μεγάλα γεωπονικά ιδρύματα της χώρας.

Η Αμαλιάδα δεν έχει ανάγκη να κηρύξει “άγνωστο πόλεμο” κατά αγνώστων για αποπροσανατολισμό των πολιτών και συγκάλυψη ευθυνών.

Η Αμαλιάδα επιβάλλεται να κηρύξει τώρα “Πόλεμο Ιδεών” με την εφαρμοζόμενη σήμερα κυβερνητική πολιτική στο χώρο της παιδείας.

Η πρόσφατη εμπειρία μας διδάσκει ότι, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος γεύθηκε την πυγμή της σημερινής Κυβέρνησης με την κατάργηση της νεοϊδρυθείσας Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην ιστορία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αυτό επιχειρήθηκε για πρώτη φορά.

Η κατάργηση της Νομικής Σχολής Πατρών έγινε πράξη, γιατί αυτό υπαγορεύτηκε από το γνωστό καθηγητικό κατεστημένο, καθώς και από συμφέροντα που δεν επιθυμούν η ελληνική περιφέρεια να πάρει στα χέρια της την εξουσία της γνώσης.

Γιατί αυτό αποτελεί εξέλιξη αμφισβήτησης της παντοδυναμίας και της κυριαρχίας του Αθηναϊκού Κράτους.

Αλήθεια πού είναι η κινηματικοτητά της Ελληνικής περιφέρειας και κυρίως εκείνη η τοποθετημένη ως Προοδευτική πρωτοπορια στην Ηλεία, που δήθεν μάχεται για τη διεύρυνση της περιφερειακής αντίληψης;

Γιατί βρίσκεται σήμερα σε συνθήκες αφωνίας και καταστολής συνείδησης;

Δεν αφορά η λειτουργία της Νομικής Σχολής Πατρών και το νομό Ηλείας;

Γιατί τα δικά μας τα παιδιά να τιμωρούνται, μεταναστεύοντας ανά την επικράτεια στις αντίστοιχες νομικές σχολές;

Η Αμαλιάδα σήμερα έχει μόνο μία επιλογή παρέμβασης.

Να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι θεσμικοί της εκπρόσωποι, προσκαλώντας τη σημερινή Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως να επισκεφτεί το Πανεπιστημιακό ίδρυμα της πόλης και ενώπιον του λαού της Ήλιδας, να ενημερώσει “πώς αντιλαμβάνεται τη λειτουργία” ενός ισχυρού και βιώσιμου Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Αμαλιάδα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ “ΗΛΙΔΑ – ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΙΔΕΩΝ”

Ο επικεφαλής 

Δημήτριος Κράλλης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος