FOLLOW US: facebook twitter

Γ΄ Εθνική: Πρωτάθλημα με πλέι-οφ και πλέι-άουτ-Το σύστημα διεξαγωγής

Ημερομηνία: 30-06-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Του Κώστα Πλιάγκου
proinisports@gmail.com


73 ομάδες έχει φέτος η Γ΄ Εθνική του μπάσκετ, οι οποίες χωρίστηκαν σε 6 ομίλους με βάση γεωγραφικά κριτήρια. Όπως γράψαμε χθες, ο Α.Σ.Σ. Αμαλιάδας είναι στον 1ο Όμιλο, μαζί με άλλες 9 ομάδες από την Πελοπόννησο και 2 από την Αττική (Νήαρ Ηστ και Αγία Παρασκευή).

Ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος αλλάζει από φέτος, καθώς θα υπάρχουν πλέι-οφ και πλέι-άουτ, με όλες τις ομάδες ανά όμιλο να συμμετέχουν σε αυτά! Πώς; Στα πλέι-οφ θα πάρουν μέρος οι ομάδες που θα τερματίσουν στις τέσσερις πρώτες θέσεις κάθε ομίλου και στα πλέι-άουτ οι ομάδες που θα πάρουν τις θέσεις 5 έως 12. Μάλιστα, από τις οχτώ ομάδες των πλέι-άουτ, θα υποβιβαστούν οι έξι, σε δύο φάσεις!


Τα πλέι-οφ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας με τα πλέι-οφ (Β΄ Φάση του πρωταθλήματος). Σε αυτά θα συμμετέχουν οι 4 πρώτες ομάδες της κανονικής διάρκειας του ομίλου και θα παίξουν ζευγαρωτά μεταξύ τους (1η – 4η και 2η – 3η), μεταφέροντας τις νίκες από την κανονική περίοδο. Η ομάδα που θα φτάσει τις 3 συνολικά νίκες (πλεονέκτημα έδρας θα έχει η ομάδα που τερμάτισε ψηλότερα στην κανονική περίοδο) θα περάσει στην Γ΄ Φάση. Σε αυτή τη Φάση οι δύο νικήτριες ομάδες της Β΄ Φάσης θα μονομαχήσουν ξανά στις 3 νίκες, μεταφέροντας τις νίκες από την κανονική περίοδο. Η ομάδα που θα επικρατήσει στους μεταξύ τους τελικούς θα στεφθεί πρωταθλήτρια του ομίλου και θα πάρει την άνοδο στην Β΄ Εθνική.


Τα πλέι-άουτ

Στα πλέι-άουτ, το σύστημα είναι πιο περίπλοκο, λόγω του ότι συμμετέχουν περισσότερες ομάδες. Οι ομάδες, λοιπόν, που θα τερματίσουν από την 5η μέχρι και την 12η θέση του εκάστοτε ομίλου (8 ομάδες), θα μονομαχήσουν με έπαθλο τις 3 νίκες, κουβαλώντας τα μεταξύ τους ματς από την κανονική διάρκεια, ως εξής: 5 – 12 (Β1), 6 – 11 (Β2), 7 – 10 (Β3), 8 – 9 (Β4). Πλεονέκτημα έδρας θα έχει η ομάδα που τερμάτισε ψηλότερα στην κανονική περίοδο. Οι 4 ομάδες που θα ηττηθούν, θα υποβιβαστούν στις τοπικές Ενώσεις. Οι υπόλοιπες 4 θα περάσουν στην επόμενη φάση των πλέι-άουτ και θα παλέψουν ανά ζευγάρι μεταξύ τους για την παραμονή, με τον εξής τρόπο: Β1-Β4 και Β2-Β3. Στα νέα αυτά ζευγάρια, η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στις 3 νίκες, μεταφέροντας τα μεταξύ τους ματς από την κανονική διάρκεια, παραμένει στην κατηγορία. Οι δύο ηττημένες ακολουθούν τις πρώτες 4 ομάδες της Β΄ Φάσης στα τοπικά πρωταθλήματα!

Συνολικά, θα προβιβαστούν στην Β΄ Εθνική 6 ομάδες (ο νικητής ανά όμιλο της Γ΄ Φάσης των πλέι-οφ) και θα υποβιβαστούν 37, καθώς πέρα από τις 6 ομάδες από καθέναν από τους 6 ομίλους μέσω των πλέι-άουτ, θα υποβιβαστεί απευθείας και η τελευταία ομάδα της κανονικής περιόδου του 6ου ομίλου.
Για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024, η Γ΄ Εθνική θα αποτελείται από 60 ομάδες, που θα τοποθετηθούν σε ομίλους με βάση γεωγραφικά κριτήρια.

Ο Α.Σ.Σ. Αμαλιάδας, λοιπόν, καλείται να χτίσει μια ομάδα πολύ δυνατή, που θα διεκδικήσει την άνοδο μέσω των πλέι-οφ, ώστε-τουλάχιστον- να μην μπει στην περιπέτεια των πλέι-άουτ, όπου υποβιβάζονται οι 6 από τις 8 ομάδες. Πρόκειται για ένα πρωτάθλημα πολύ δύσκολο και συνάμα πολύ ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον, εφόσον δεν θα υπάρχουν αδιάφορες ομάδες στις 22 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου, κι επιπλέον τα πάντα θα κρίνονται στα πλέι-οφ και πλέι-άουτ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος