FOLLOW US: facebook twitter

Φυτοφάρμακα: Προσοχή κι υπευθυνότητα από πωλητές και χρήστες

Ημερομηνία: 20-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

fytofarmaka

Με αφορμή την αυξημένη συχνότητα περιστατικών ανθρώπων που νόσησαν και νοσούν ελαφρά αλλά και βαριά από τη μη ενδεδειγμένη χρήση φυτοφαρμάκων αναζητήσαμε για το κοινό της Ηλείας χρήσιμες πληροφορίες για τη χρήση τους.

Πρώτα όμως πρέπει να εστιάσουμε στη σημερινή πραγματικότητα που παρουσιάζει την εξής σύνθετη εικόνα: Από μικρή έρευνα που έκαναν δημοσιογράφοι της Εφημερίδας των Συντακτών για τις ανάγκες του ρεπορτάζ τους διαπιστώθηκε ότι κατά την πώληση φυτοφαρμάκων σε όχι κατ’επάγγελμα αγρότες και για χρήση τους στον αστικό ιστό (κατοικημένες ζώνες) δεν επιδεικνύεται η απαιτούμενη υπευθυνότητα πρώτα εκ μέρους του πωλητή (υπαλλήλου καταστήματος ή γεωπόνου σπανιότερα) και έπειτα εκ μέρους του χρήστη (πολίτη). Αποτέλεσμα: Χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα τοξικά σκευάσματα π.χ. εντομοκτόνα με τη δραστική ουσία chlorpyrifos για να σκοτώσουμε την ενοχλητική σκνίπα από τον κήπο μας ή τη μελίγκρα απ’τα φυτά μας. Διαβάσαμε, όμως, τι αναγράφεται πάνω στη συσκευασία ή ρωτήσαμε με επιμονή και λίγη καχυποψία τον πωλητή; Αν κάναμε το πρώτο, θα διαπιστώσαμε ότι οι επισημάνσεις είναι προειδοποιητικές και ιδιαιτέρως ανησυχητικές αφού οι οργανοφωσφορικές ενώσεις (σ’αυτές ανήκει και η chlorpyrifos) είναι πολύ τοξικές για τον άνθρωπο που θα εκτεθεί έστω και λίγο σε αυτές (π.χ. ένας περαστικός) και μπορεί να του προκαλέσει αλλεργία, αναπνευστικό πρόβλημα ενώ από παρατεταμένη χρήση προσβάλλεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το συκώτι μας, τα νεφρά μας και τα νεύρα μας, με αρχικά συμπτώματα τη δυσφορία, την ατονία, υπνηλία και τη ζαλάδα. Τότε,  ο νους μας δεν πηγαίνει στο φυτοφάρμακο παρ’ότι μπορεί στο διπλανό κήπο ή χωράφι να έχουν ψεκάσει με οργανοφωσφορικά και το αεράκι να τα έχει απλώσει σε μεγαλύτερη ακτίνα.  Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε ότι η chlorpyrifos είναι βιοδιασπώμενη (διασπάται από τον ήλιο και τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στη φύση) αλλά μέσα σε διάστημα 15 ημερών και ό,τι παράγεται απ’αυτή τη διάσπαση είναι κι αυτό εξίσου τοξικό (τάδε έφη στην «Εφ.Συν.» ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός).

Επίσης, η chlorpyrifos όπως και άλλες οξείας τοξικότητας  χημικές ουσίες που βρίσκονται  ως δραστική ουσία μέσα στα συμβατικά εντομοκτόνα, μετά τη χρήση και το ξέπλυμα συσκευασίας και ψεκαστήρα αν καταλήξει στην αποχέτευση κι από εκεί σε βιολογικό ή στη θάλασσα ή σε ποτάμι μειώνει το οξυγόνο με αποτέλεσμα την καταστροφή του υδάτινου οικοσυστήματος από το φαινόμενο του ευτροφισμού που προκαλείται. Άλλωστε ήδη έχει γίνει αντιληπτό  ότι οι ψεκασμοί και η λίπανση με οργανοφωσφορικά έχουν αρχίσει να μολύνουν επικίνδυνα και τη θάλασσά μας (ο υπερπληθυσμός της τσούχτρα μάθαμε ότι σχετίζεται με τη μόλυνση αυτή) αλλά γι’αυτό το σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με τη γη υψηλής παραγωγικότητας και τις επαγγελματικές καλλιέργειες πρέπει να συλλέξουμε κι άλλα έγκυρα στοιχεία και να επανέλθουμε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους απαγορεύεται εκ της νομοθεσίας ρητά να πωλούνται αυτά τα χημικά για χρήση σε κατοικημένες ζώνες. Από κει και πέρα είναι ευθύνη της ευνομούμενης πολιτείας να ελέγχει και να επιβάλει κυρώσεις σε όσους πωλούν τα σκευάσματα αυτά χωρίς να βεβαιωθούν πρώτα αν δεν θα χρησιμοποιηθούν σε κατοικημένες περιοχές.  Προσφάτως δημιουργήθηκε και γραμμή καταγγελίας στο τηλ. 800 11 39 100) και διαφημιστικά σποτ για την ενημέρωση των καταναλωτών.

Τέλος, ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα προτείνουν να δημιουργηθεί φάρμακο κατάλληλο για τον ερασιτέχνη αγρότη τόσο σε δραστική ουσία (ήπιες εγκεκριμένες ουσίες) όσο και σε συσκευασία (μόνο για μια ή δύο χρήσεις το πολύ). Άλλωστε και τώρα ήδη πωλούνται από ευσυνείδητους πωλητές πιο ήπια σκευάσματα όπως 2 – 3 που υπάρχουν στην ελληνική αγορά για μελίγκρα, ψώρα και σκνίπες και περιέχουν φυσικό πύρεθρο.

Για κάθε ερώτηση, κατάθεση άποψης , εγγραφή μέλους επικοινωνήστε με την ΠΕΔΗ στο τηλ. 6981198810, στο ygeiaperivallon@gmail.com και στο facebook : Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος