FOLLOW US: facebook twitter

Φωτιά στη Σταμάτα: Υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος ένας μελισσοκόμος – Αναζητείται από τις αρχές

Ημερομηνία: 27-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον
fire

Έναν αλβανικής καταγωγής μελισσοκόμο αναζητούν τόσο η ΕΛ.ΑΣ όσο και Πυροσβεστική ως τον υπ’ αριθμόν ένα ύποπτο για την πρόκληση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Τρίτης στην Σταμάτα και επεκτάθηκε γρήγορα στη Ροδόπολη και τον Διόνυσο.


Εντοπίστηκαν μάλιστα τα καπνιστήρια και άλλα σύνεργα κι έτσι ο εν λόγω αναζητείται προκειμένου να εξεταστεί.


fwtia

Πού κρίθηκε η μάχη

Για μία πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά που «κινούνταν επικόρυφα και μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούρια μέτωπα», έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Σταμάτας.

Όπως είπε, υπήρξε «άμεση καθολική και πολύ στοχευμένη κινητοποίηση», ενώ ήταν σε διαρκή επαφή με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων και με τον γενικό γραμματέα, Βασίλειο Παπαγεωργίου, στον εναέριο συντονισμό.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέκαψε ολοσχερώς τουλάχιστον δύο σπίτια, που ήταν αυθαίρετα και μέσα στο δάσος.Επίσης, προκλήθηκαν ζημιές στις στέγες και στους εξωτερικούς χώρους σε τουλάχιστον οκτώ ακόμα σπίτια. Συνολικά στις φλόγες τυλίχθηκαν 15 ΙΧ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι «οι πυροσβέστες έδωσαν μία πολύ γενναία μάχη με τις φωτιές που υπήρχαν μέσα στις γειτονιές, μέσα στις πόλεις, στους δρόμους και διέσωσαν περιουσία και τις πολύτιμες ζωές των συμπολιτών μας. Το ίδιο και οι εθελοντές αλλά και οι αστυνομικοί που πήραν όλα τα μέτρα προκειμένου να εκκενωθούν οικισμοί και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές».

Γνωστοποίησε ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν αυτή τη στιγμή τα αίτια της πυρκαγιάς.

fwtia

Σε ύφεση με διάσπαρτες εστίες

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αφού τόνισε ότι η κατάσταση είναι σε ύφεση και δείχνει να είναι βελτιωμένη, είπε ότι το μέτωπο προς την Πεντέλη είναι ασφαλές και παραμένουν πολλές διάσπαρτες εστίες στην πυρκαγιά την οποία συντονίζει ο Αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης.

Όπως ενημέρωσε, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11:39 σε περιοχή μείξης δάσους και κατοικιών νότια του νεκροταφείου της Σταμάτας.

Κατά την έναρξή της έπνεαν βόρειοι άνεμοι 6 μποφόρ με ριπές που ξεπερνούσαν τα 7 με αποτέλεσμα να πάρει γρήγορα διαστάσεις. Στη νοτιοδυτική της πορεία πέρασε από τις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου κινούμενη ανάμεσα στους οικισμούς, αλλά και σε κατοικίες.

Μέσω του 112 οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έλαβαν δύο SMS προκειμένου να ενημερωθούν για την πυρκαγιά και να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, αλλά για να τους δοθούν οδηγίες σχετικά με την προσωπική τους ασφάλεια και των κατοικιών τους.

«Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, ήταν άμεση σε μία εξαιρετικά δύσκολη αλλά και επικίνδυνη φωτιά», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ ανέφερε ότι επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό, καθώς και 9 αεροσκάφη με το Beriev-200.

fwtia

«Επικόρυφη» κι όχι «έρπουσα»

Σύμφωνα με πληροφορίες η περιοχή από όπου πέρασε η φωτιά είναι στις 18 περιοχές όπου η πολιτική προστασία έκανε καθαρισμούς, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η φωτιά κινούνταν από δέντρο σε δέντρο και όχι στο έδαφος, όπου θα προκαλούσε μεγαλύτερες ζημιές.

Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, η σημερινή πυρκαγιά που κατέκαψε μέρος στην Σταμάτα, την Ροδόπολη και τον Διόνυσο, ήταν «επικόρυφη» κι όχι «έρπουσα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η περιοχή που διήνυσε το πύρινο μέτωπο είχε επισημανθεί ως εν δυνάμει «Μάτι», ως εκ τούτου είχε εκ των προτέρων καθαριστεί με ευθύνη και παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας.

Άρα, πάντα βάσει των ίδιων πληροφοριών, η φωτιά δεν ήταν έρπουσα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα είχαμε θρηνήσει θύματα». Η πυρκαγιά προκάλεσε μόνο ζημιές στις στέγες καθότι -όπως τονίστηκε- ήταν «επικόρυφη».

Οι τέσσερις προσαγωγές

Κατά τα λοιπά, τέσσερις μελισσοκόμοι που προσήχθησαν νωρίτερα αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν είχαν καμία σχέση με τη φωτιά. Οι αρχές εξετάζουν το σενάριο η φωτιά να προκλήθηκε από μελισσοκόμους της περιοχής.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος