FOLLOW US: facebook twitter

Ινστιτούτο ήταν και πάει…: «Φρένο» από Βορίδη στα σενάρια επανίδρυσης του ΕΘΙΑΓΕ στον Κόροιβο

Ημερομηνία: 13-01-2021 | Συντάκτης:

Κανένα περιθώριο ανασύστασης του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οπωροκηπευτικών στον Κόροιβο δεν άφησε ο –πρώην πλέον- υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, παρά τις εκκλήσεις που έκανε το προηγούμενο διάστημα ο δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος, όταν επισκέφθηκε το εγκαταλελειμμένο κτίσμα τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού, το Ινστιτούτο είναι ανενεργό από το 2005, χρονιά κατά την οποία συνταξιοδοτήθηκαν και οι τελευταίοι δύο Ερευνητές που υπηρετούσαν σε αυτό και έμειναν μόνο δύο Διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι τον Ιούνιο του 2020 μετακινήθηκαν στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Πύργου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις καταρτίσεις των Νέων Γεωργών.

Παράλληλα, το πολύτιμο πολλαπλασιαστικό υλικό κηπευτικών, το οποίο υπήρχε στο Ινστιτούτο, διασώθηκε διά της μεταφοράς του στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒΦΠ) του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Η ακίνητη περιουσία του Ινστιτούτου έχει περιέλθει με Νόμο από το 2011 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ παράλληλα εκείνο το χρονικό διάστημα το ΕΘΙΑΓΕ εντάχθηκε στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Επιπλέον το 2020, οπότε και μετακινήθηκαν οι δύο υπάλληλοι, πραγματοποιήθηκε απογραφή της υφιστάμενης κατάστασης και του εξοπλισμού.

Όπως επισημαίνει κ. Βορίδης, μετά τα πρόσφατα κρούσματα διάρρηξης, αποφασίστηκε τα πάγια στοιχεία που έχουν απομείνει, πολλά εκ των οποίων έχουν ιστορική αξία, να διατεθούν στο κοντινό Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας, διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος