FOLLOW US: facebook twitter

«Freedom Pass» με έμπνευση από τη Γαλλία

Ημερομηνία: 30-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Το πακέτο “πολιτιστικής ενίσχυσης” των νέων με τουριστικές προεκτάσεις, φαίνεται πως μας ήρθε ως ιδέα από τη Γαλλία.

Είναι γνωστό πως στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση, κάτι που ισχύει και για την πολιτική. Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την “κάρτα ελευθερίας” (ή Freedom Pass) ως κίνητρο για όσους νέους κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊου, εισάγοντας τα περιβόητα “προνόμια” εμβολιασμένων που διχάζουν την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι με την πρώτη δόση εμβολίων στους νέους 18 – 25 ετών, θα δίνεται προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ. Η κάρτα αυτή θα ενεργοποιείται την επομένη του εμβολιασμού και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους και εκδηλώσεις πολιτισμού, αλλά και για τουρισμό.

Η ιδέα για κάρτα πολιτισμού ωστόσο, φαίνεται πως μας έρχεται ως έμπνευση από τη Γαλλία, καθώς πριν από ακριβώς ένα μήνα, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωνε ένα παρεμφερές μέτρο. Με τη διαφορά πως η δική του ιδέα αφορά ανηλίκους και 18χρονους, και δε συσχετίζεται με την απόφαση των νέων περί εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, την 21η Μαίου ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωνε πως περίπου 800.000 έφηβοι θα μπορούσαν να “κατεβάσουν” ένα app και να λάβουν ένα πάσο αξίας 300 ευρώ, ή αλλιώς την “κάρτα πολιτισμού”. Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σινεμά, μουσεία και θέατρα, ή για αγορές βιβλίων, μουσικών οργάνων ή σε εγγραφές σε μαθήματα χορού.

Τα σενάρια πίσω από το «χαρτζιλίκι» των 150 ευρώ στους νέους

Πάντως η κάρτα  των 150 ευρώ πέρα απ’ ότι  εξόργισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία μίλησαν για εξαγορά της νέας γενιάς, δημιούργησε και πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου το  επόμενο διάστημα .

Καθώς μάλιστα μέχρι και την Κυριακή το βράδυ η κυβέρνηση  κινείτο επάνω σε άλλο μοντέλο για τα προνόμια των εμβολιασμένων. H εμφάνιση του πρωθυπουργού μαζί με τους συνεργάτες του γύρω από το  οβάλ γραφείο  πυροδότησε τα σενάρια για το τι ακριβώς συμβαίνει με την μετάλλαξη «Δέλτα», ενώ επανέφερε δυναμικά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στο φθινόπωρο.

Και αυτό γιατί η ΝΔ εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις να έχει μεγάλο πρόβλημα στην νέα γενιά από 18 έως και τριάντα χρονών. Προφανώς, οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεώρησαν ότι μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε κατευναστικά στους νέους οι οποίοι σε ένα βαθμό βρέθηκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας.

Γι’ αυτό άλλωστε οι υπουργοί που μίλησαν  επικεντρώθηκαν με ζήλο στα προβλήματα της νέας γενιάς τα οποία όπως φαίνεται κοστολογούνται έναντι…150 ευρώ.

Πηγή: .news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος