FOLLOW US: facebook twitter

Φράγμα Πηνειού Ηλείας: Φτιάχτηκε επιτέλους η ράμπα για να διαφεύγουν τα ζώα που ρίχνουν κάποιοι εκεί μέσα για να πεθάνουν

Ημερομηνία: 29-10-2021 | Συντάκτης:

Ένας από τους πιο γνωστούς μαζικούς τάφους ζώων στην Ελλάδα ήταν μέχρι αυτές τις μέρες το φράγμα Πηνειού στην Ηλεία. Και αυτό γιατί κάποιοι απάνθρωποι εδώ και πολλά χρόνια πετάνε συνέχεια μέσα σκυλιά για να τα ξεφορτωθούν, να εγκλωβιστούν και να πεθάνουν στην πείνα.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν τα βάζει ο νους σου. Κάποια απίστευτα εγκλήματα σε βάρος ζώων. Και όμως συμβαίνουν. Και συμβαίνουν δίπλα μας.

Η σιωπή του κόσμου είναι δεδομένη. Δεν μιλάει κανείς, δεν καταγγέλλει κανείς τους δράστες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τους γνωρίζουν. Μη γελιόμαστε. Στις κωμοπόλεις και τα χωριά ο κόσμος είναι μικρός. Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Αλλά δεν μιλάμε.

Και όμως, η σιωπή είναι συνενοχή. Με το να μη μιλάς συμμετέχεις και εσύ στο έγκλημα.

Κάτι τέτοιο, λοιπόν, συνέβαινε και στην Ηλεία, στο περιβόητο φράγμα του Πηνειού, στη Βόρεια Πελοπόννησο. Το φράγμα αυτό χρησιμοποιείται για την άρδευση του κάμπου της Ηλείας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Ευρώπης, με 50 μέτρα ύψος και μήκος 2.175 μέτρα.

Σε αυτό λοιπόν το φράγμα κάποιοι ξεφορτώνονταν τα ζώα που δεν ήθελαν, κυρίως σκυλιά. Τα πετάνε για να είμαστε ακριβείς από τα 15 μέτρα. Πετάνε ζωντανά ζώα κάτω στο φράγμα ώστε να πεθάνουν. Ζώα υγιή, ζώα άρρωστα, ζώα γέρικα, κουταβάκια, χτυπημένα, κακοποιημένα. Κάποια καταφέρνουν να επιβιώσουν. Κάποια άλλα όμως όχι. Βρίσκονται νεκρά.

Από το φράγμα είναι αδύνατον να διαφύγει κάποιο ζώο. Μια παλιά σιδερένια σκάλα είναι δύσκολη στην ανάβαση ακόμα και για τους ανθρώπους. Τα σκυλιά είναι αδύνατον να την ανέβουν. Και περιφέρονται εκεί μέσα. Ψάχνουν φαγητό, νερό για να επιβιώσουν. Είναι στρεσαρισμένα. Σε πανικό. Αν οι εθελοντές τα εντοπίσουν, σώζονται. Αν όχι, έχουν μαρτυρικό τέλος.

Τόσα χρόνια τα ζώα που έχουν βρεθεί εκεί μέσα είναι αμέτρητα. Κανείς ποτέ δεν είδε κάτι. Κανείς ποτέ δεν άκουσε. Ποτέ κανείς δεν μίλησε.

Ευτυχώς που σε όλη αυτή τη δυστυχία υπάρχουν κάποιοι εθελοντές, οι Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας – Φιλοζωική Ένωση Αμαλιάδας και ο άνθρωπος που τις δημιούργησε  Άρτεμις Δημητροπούλου Ψυχολόγος που τόσα χρόνια δίνουν αγώνα να σώσουν ό,τι σώζεται. Τους ειδοποιούν για ζώο στο φράγμα. Τρέχουν, κατεβαίνουν την άθλια σκάλα που δύσκολα ανεβοκατεβαίνει άνθρωπος-για σκύλο ούτε λόγος- όπως είπαμε, και με τις ώρες κάθονται μέσα στο φράγμα και προσπαθούν να εντοπίσουν και να πιάσουν το πεταμένο ζώο. Κάτι, που όπως καταλαβαίνουμε, είναι δύσκολο. Τα ζώα είναι φοβισμένα, στρεσαρισμένα και τρέχουν πανικόβλητα, με όσες δυνάμεις τους έχουν απομείνει. Πού να βρουν εκεί φαγητό; Νηστικά, άρρωστα και κοκαλιασμένα.

Εδώ και πολύ καιρό οι εθελοντές της ομάδας ζητάνε από το Δήμο και την Περιφέρεια να κάνει κάτι για αυτό το έγκλημα. Κάτι απλό. Να φτιάξει μια ράμπα απεγκλωβισμού των ζώων ώστε να μπορούν να διαφεύγουν μόνα τους. Αλλά και να μπορούν και οι ίδιοι να τα μεταφέρουν χωρίς να κάνουν προσπάθειες να ανέβουν κουβαλώντας τα ζώα στην ήδη υπάρχουσα σκάλα.

Έχουν γραφτεί πολλά για τον τάφο αυτό του φράγματος. Έχουν γίνει αμέτρητες προσπάθειες από τους εθελοντές να φτιαχτεί η ράμπα. Έστελναν επιστολές, ζητούσαν από τους επίσημους φορείς συνέχεια να γίνει κάτι τέτοιο. Κάποια στιγμή η ράμπα ξεκίνησε αλλά σταμάτησε.

Γίνονται όμως και θαύματα. Με επιμονή και υπομονή των ανθρώπων που πραγματικά νοιάζονται για τα ζώα. Και με πολλή πίεση.

Και έτσι έχουμε την απρόσμενη, για να λέμε την αλήθεια, ανακοίνωση της ομάδας ότι η ράμπα απεγκλωβισμού στο Φράγμα Πηνειού επιτέλους ολοκληρώθηκε! Σαν ψέμα μοιάζει αλλά δεν είναι.

Δείτε την ανάρτηση της ομάδας που έχει σώσει αμέτρητα σκυλιά από εκεί μέσα, τα περιέθαλψε, τα έκανε καλά και τους βρήκε σπίτι.

Πριν την ράμπα:

petpet.news

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ