FOLLOW US: facebook twitter

Φόβος για «κούρεμα» στο τσεκ!: Την προστασία των αγροτών ενόψει πληρωμής της Ενιαίας Ενίσχυσης ζητά ο K. Τζαβάρας

Ημερομηνία: 15-10-2020 | Συντάκτης:
Τα αρμόδια υπουργεία παίζουν «πινγκ πονγκ» ευθυνών, τη νομοθετηση ακατάσχετου ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας
-Άδικη για τους αγρότες η ισχύουσα νομοθεσία, τονίζει ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Αγροτών, Άλκ. Κωνσταντόπουλος

Έντονος προβληματισμός επικρατείς στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας ενόψει της καταβολής της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, αφού οι παραγωγοί  εκφράζουν τον φόβο τους ότι θα υποστούν παρακρατήσεις και κατασχέσεις στα ποσά που θα μπουν στους λογαριασμούς τους, λόγω οφειλών στο Δημόσιο. Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο υπεύθυνος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών Ηλεία, Άλκης Κωνσταντόπουλος, το 2018 τηρήθηκε μια άτυπη συμφωνία για μην γίνουν κατασχέσεις, το 2019 όμως διαπιστώθηκαν «ψαλιδισμένοι» λογαριασμοί σε ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξήγησε πως η ισχύουσα νομοθεσία επιφυλάσσει αδικη μεταχείριση στους αγρότες, διότι το όριο των 1200 ευρώ μηνιαίου ακατάσχετου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. «Αν κάποιος έχει εισόδημα 1000 ευρώ το μήνα, δεν θα υποστεί ποτέ κατάσχεση. ΕΝας αγρότης που λαμβάνει μόνο μία ή δύο φορές τον χρόνο μια επιδότηση των 3.000 ευρώ ή των 4.000 ευρώ, θα του μείνουν στον λογαριασμό μόνο 1.200 ευρώ. Αυτό είναι άδικο, για αυτό ζητήσαμε ακατάσχετο έως 12.000 ευρώ. Είναι αναγκαίο να νομοθετηθεί το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων, διότι επί της ουσίας δεν συνιστούν εισόδημα αλλά είναι χρήματα που οι αγρότες επενδύουν στην παραγωγή τους», επισήμανε.

Η αναγκαιότητα του ακατάσχετου έχει επισημανθεί και από τον Συνήγορος του Πολίτη στην ετήσια έκθεσή του, όμως μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομκών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παίζουν ένα ιδιότυπο πινγκ πονγκ ευθυνών. Ο κ. Βορίδης τον περασμένο Φεβρουριο ανέφερε πως η νομοθέτηση ακατάσχετου ανήκει στον σκληρό πηρύνα θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναφέρει σε έγγραφό της ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος