FOLLOW US: facebook twitter

Φόβος για κατασχέσεις στην ενιαία ενίσχυση!: Αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση για το ακατάσχετο ενόψει πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ημερομηνία: 06-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των αγροτών ενόψει της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στα μέσα ή στα τέλη του Οκτωβρίου, καθότι εκφράζουν φόβο ότι θα τους κατασχεθούν χρήματα λόγω οφειλών! Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αγνοούν τις προτάσεις φορέων όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις όπως αυτή του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, τον περασμένο Φεβρουάριο για νομοθετική ρύθμιση που θα θεσπίζει το ακατάσχετο των πάσης φύσεως αγροτικών επιδοτήσεων.

«Η ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με το ακατάσχετο των επιδοτήσεων προκαλεί στρεβλώσεις κατά την εφαρμογή της και δεν εκπληρώνει σε ικανοποιητικό βαθμό τον επιδιωκόμενο από το νομοθέτη σκοπό, που είναι η εξασφάλιση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και η βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο πλαίσιο των στόχων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας τονίζοντας ότι έτσι ανατρέπεται ο οικονομικός προγραμματισμός των αγροτών. Σύμφωνα με έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αρμόδιο για τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο ο κ. Βορίδης κατά την επίσκεψή του στην Ηλεία τον περασμένο χειμώνα είχε τονίσει πως το ακατάσχετο ανήκει στον «σκληρό πυρήνα» των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ηλείας, Διονύσης Χαμεζόπουλος, τόνισε στην «Πρωινή» πως ακατάσχετα είναι μόνο τα επιδόματα και τα αναδρομικά των συντάξεων που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, καθώς και όσοι έχουν δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό μέχρι και το ποσό των 1.200 ευρώ.

«Για να ισχύσει το ακατάσχετο στις επιδοτήσεις των αγροτών, είναι αναγκαία μια νομοθετική ρύθμιση», τόνισε.

Ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Αγροτών, Άλκης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι πέρυσι ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα προέβησαν σε κατασχέσεις και παρακρατήσεις μέρους των επιδοτήσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. «Είναι αναγκαία μια τέτοια ρύθμιση, διότι οι παραγωγοί λαμβάνουν αυτό το ποσό για να το επενδύσουν στις καλλιέργειές τους. Η κατάσχεση της ενιαίας ενίσχυσης ανατρέπει τον προγραμματισμό τους», είπε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, τόνισε στην «Πρωινή» πως η θέση της ομοσπονδίας είναι σταθερή εναντίον κάθε είδους κατάσχεση, όχι μόνο στις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις, αλλά και στις κατοικίες και στα χωράφια μικρών και μικρομεσαίων αγροτών

«Ετήσιο και εφάπαξ ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και όχι κάθε μήνα, διότι οι αγρότες δεν πληρωνόμαστε κάθε μήνα. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος