FOLLOW US: facebook twitter

Φόβος για… κανόνι στα δημόσια έργα!

Ημερομηνία: 15-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
-Η εκτόξευση των τιμών εγκλωβίζει τους αναδόχους που έδωσαν μεγάλες εκπτώσεις
-Παρέμβαση της πολιτείας ζητούν με δηλώσεις τους στην «Πρωινή» εκπρόσωποι θεσμικών φορέων
-Έχουμε μεταφέρει το πρόβλημα στην κυβέρνηση και περιμένουμε την αναθεώρηση των τιμών, τόνισε ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βασ. Γιαννόπουλος

Ορατός είναι ο κίνδυνος να βαλτώσουν κατασκευαστικά δημόσια έργα στην Ηλεία, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, εξέλιξη που προκαλεί τεράστιο προβληματισμό για την πορεία της οικονομίας και της ανεργίας σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, ανάδοχοι εργολάβοι αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και αδυναμίας να αντεπεξέλθουν στη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%.Αυτό συμβαίνει διότι οι συμβάσεις κοστολογήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν τις αυξήσεις, εξέλιξη που οδηγεί στην οικονομική ασφυξία και στην αδυναμία ολοκλήρωσης των έργων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε ορισμένα έργα στον νομό είναι πολύ πιθανό να κηρυχθούν έκπτωτοι οι προσωρινοί ανάδοχοι και να καθυστερήσει η συμβασιοποίησή τους, ενώ δεν είναι διόλου απίθανο να προκύψουν επαναδημοπρατήσεις, ώστε να κατατεθούν νέες προσφορές, προσαρμοσμένες στη σημερινή «ακριβή» πραγματικότητα.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλείας, Νίκος Διάκος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει σε μεγάλα έργα όπου είχαν δοθεί προσφορές με μεγάλες εκπτώσεις, καθώς οι εταιρείες θα δυσκολευτούν πολύ να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος.

«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα παρουσιαστεί σε μεγάλα έργα που είχαν κατακυρωθεί στους αναδόχους με πολύ υψηλή έκπτωση, διότι το κόστος έχει εκτοξευτεί. Οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν ανέβει στο 100%.  τα μεταφορικά έχουν ανέβει 600%, Μέταλλα (σίδηρος, χαλκός αλουμίνιο), πλαστικά (PVC, πολυαιθυλένιο κλπ.), το πετρέλαιο και τα παράγωγά του (κυρίως καύσιμα και ασφαλτικά) είναι πλέον στα ύψη. Αυτά τα έργα κινδυνεύουν να ναυαγήσουν ή να παγώσουν επ’ αόριστον αν δεν δοθεί μια λύση από την κυβέρνηση, όπως π.χ. η αναθεώρηση των τιμών ανά τρίμηνο. Θέλω να πιστεύω ότι στα μικρότερα έργα δεν θα υπάρχει πρόβλημα αποπεράτωσης, όμως σε έργα με μεγαλύτερο προϋπολογισμό και υψηλές εκπτώσεις, ο κίνδυνος να βαλτώσουν είναι πλέον προ των πυλών», τόνισε ο κ. Διάκος.

Μέχρι στιγμής, η μόνη χώρα που μέχρι στιγμής έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι η Ιταλία, όπου προ ημερών εγκρίθηκε συνολικό κονδύλι για τις αυξήσεις που έχουν προκύψει στο κόστος των έργων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η η περιφέρεια έχει ήδη μεταφέρει το πρόβλημα στο αρμόδιο υπουργείαο, προσθέτοντας ότι δρομολογείται παρέμβαση για τη διευθέτησή του.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνουμε εκρηκτική αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, γεγονός που έχει προκαλέσει εύλογο προβληματισμό στον κατασκευαστικό κλάδο –κυρίως σε όσους δραστηριοποιούνται στα δημόσια έργα- αλλά και σε εμάς, διότι αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη πολλά και σημαντικά έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στην Ηλεία. Εμείς μεταφέραμε την εικόνα στην κυβέρνηση και το θετικό είναι πως ήδη τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται λύσεις. Από την ενημέρωση που έχουμε, είναι υπό διαβούλευση πίνακας αναθεώρησης τιμών, του οποίου αναμένουμε την επικύρωση. Σε κάθε περίπτωση, εμείς ως Περιφερειακή αρχή παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Τη δεδομένη στιγμή δεν υφίσταται κίνδυνος “παγώματος” έργων», τόνισε.

«Αναγκαία η παρέμβαση για να μην κινδυνέψουν έργα»

Όπως επισημαίνουν εργολάβοι στην «Πρωινή», αναπόφευκτα θα βρεθούν ενώπιον ενός σκληρού διλήμματος, είτε να εγκαταλείψουν το έργο χάνοντας την εγγυητική επιστολή είτε να συνεχίσουν το έργο και στο τέλος «να μπουν μέσα».

O πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι θα πρέπει το κράτος να εξαντλήσει κάθε θεσμική δυνατότητα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η κατασκευή έργων σημαντικών για την ελληνική οικονομία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

«Έργα που έχουν “χτυπηθεί” με μεγάλες εκπτώσεις και ήταν εξαρχής οριακά στην υλοποίησή τους, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εξαιτίας της αύξησης των τιμών και της εκτόξευσης του κόστους. Υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν ανάδοχοι στα έργα. Το κράτος πρέπει να εξαντλήσει κάθε θεσμικό εργαλείο που διαθέτει για να μην κινδυνέψουν τα έργα. Προφανώς στην ελεύθερη οικονομία τα περιθώρια δεν είναι πολλά, όμως η Πολιτεία ως θεματοφύλακας πρέπει να προστατέψει τα έργα από τα προβλήματα που πιθανόν να παρουσιαστούν», τόνισε ο κ. Αϊβαλής.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, εξέφρασε με δήλωσή του στην «Πρωινή» τον προβληματισμό του για τη δυστοκία που ήδη διαπιστώνεται στην αγορά και η οποία μπορεί να ανατρέψει τον προγραμματισμό του δήμου.

«Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις και σαφέστατα υπάρχει ανησυχία, διότι ελλοχεύει κίνδυνος καθυστέρησης στην υλοποίηση έργων ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας. Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των εργοληπτών, μπορεί να “παγώσουν” υπογραφές συμβάσεων ή να οδηγηθούμε ακόμα και σε επαναδημοπρατήσεις. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τον σχεδιασμό μας, ειδικά σε μια περίοδο που και ο κόσμος θέλει να δει έργα να γίνονται, μετά τη στασιμότητα λόγω της πανδημίας, και η τοπική οικονομία πρέπει να τονωθεί και να ανακάμψει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος