FOLLOW US: facebook twitter

Φωτιά: Τοξικός ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια της φωτιάς

Ημερομηνία: 12-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Απομάκρυνση από τις φωτιές και περιορισμό των μετακινήσεων των ευπαθών ομάδων, όπως οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι έγκυοι, συνιστά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, στους κατοίκους και εργαζόμενους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και όλους όσοι εκτίθενται στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια.

Οι βασικές οδηγίες προστασίας από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από καπνό φωτιάς περιλαμβάνουν:

  • Την άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς.
  • Την πλήρη αποφυγή μετακινήσεων για τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, των ηλικιωμένων, των παιδιών και των εγκύων.
  • Την παραμονή  όσο το δυνατόν σε κλειστούς κλιματιζόμενους  χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες.
  • Εφ΄ όσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση  μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) ή εναλλακτικά διπλής χειρουργικής μάσκας. Οι  μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.
  • Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται, ειδικά αν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας.
  • Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση  της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα Πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.

Βλάβη του αναπνευστικού

Η τοξικότητα από την εισπνοή προϊόντων καύσης μπορεί να προκαλέσει θερμική ή χημική βλάβη του αναπνευστικού συστήματος.  Η άμεση θερμική βλάβη προκαλείται από την εισπνοή θερμού ατμού κοντά στην εστία της φωτιάς και αφορά τους ανώτερους αεραγωγούς.

Η χημική βλάβη, προκαλείται από την εισπνοή οργανικών μικροσωματιδίων διαφορετικής σύνθεσης και μεγέθους ή χημικών ερεθιστικών ουσιών και μπορεί να αφορά τόσο τους αεραγωγούς, όσο και το πνευμονικό παρέγχυμα.

Πηγή: tovima.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος