FOLLOW US: facebook twitter

“Φωτιά” στις τιμές των σχολικών ειδών

Ημερομηνία: 29-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Ανατιμήσεις μέχρι και 80% στα χαρτικά είδη

Οι καλοκαιρινές διακοπές φτάνουν προς το τέλος τους και ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

Αυτό σημαίνει νέα έξοδα και πονοκέφαλοι για τους γονείς, που φέτος θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι τους πολύ βαθιά στην τσέπη, αφού από το κύμα των εξωπραγματικών ανατιμήσεων που σαρώνει την αγορά, δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν και τα σχολικά είδη.

Αν μάλιστα κάνουμε λόγο για χαρτικά, τότε οι αυξήσεις που θα συναντήσουν φέτος στα βιβλιοχαρτοπωλεία οι γονείς των μαθητών, βγάζουν μάτι. Την ψυχρολουσία έχουν νοιώσει οι καταναλωτές ήδη από τα σούπερ μάρκετ, και τις τιμές που βλέπουν στα χαρτικά για το σπίτι. Παρόμοια εικόνα επικρατεί και για τα σχολικά χαρτικά όπου οι ανατιμήσεις στο χαρτί φτάνουν φέτος το 70%-80%.

Το χαρτί τύπου Α4, 500 φύλλων εκτινάχθηκε φέτος μέχρι και στα επίπεδα των 8 ευρώ,  από τα 3,5 – 4 ευρώ που κόστιζε τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και στα τετράδια και γενικά στα σχολικά είδη που αφορούν στο χαρτί.

Στα άλλα σχολικά είδη που εξοπλίζουν την τσάντα του μαθητή, οι ανατιμήσεις κυμαίνονται στα επίπεδα του 20%-30%.

Αιτία αυτών των εξωφρενικών ανατιμήσεων, είναι η εκτίναξη του κόστους πρώτων υλών, παραγωγής και μεταφοράς από τα πανάκριβα καύσιμα και το ρεύμα που πληρώνουν οι ελληνικές εταιρείες από τις οποίες γίνονται οι περισσότερες προμήθειες.

Ακόμα και τα πιο φθηνά τετράδια έχουν ανατιμηθεί φέτος τουλάχιστον κατά 15 – 20 λεπτά το τεμάχιο. Οι επιχειρήσεις χαρτικών και τα βιβλιοπωλεία θα προσπαθήσουν να περιορίσουν όσο μπορούν τα περιθώρια κέρδους τους, αλλά πολλά είδη έχουν ανατιμηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Μικρές αυξήσεις στις τσάντες

Επί του παρόντος, το ενδιαφέρον των καταναλωτών στρέφεται στην αγορά σχολικής τσάντας, τόσο για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, όσο και του δημοτικού. Όσοι αποφασίζουν να μην κρατήσουν την περυσινή τσάντα, με μία βόλτα στα βιβλιοπωλεία μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων. Στις βιτρίνες υπάρχουν τσάντες για κάθε γούστο και βαλάντιο, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των μαθητών. Οι αυξήσεις στις τιμές αυτής της κατηγορίας σχολικών ειδών είναι συγκρατημένες, καθώς η προμήθειά τους γίνεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, με αποτέλεσμα η αγορά να μην προλάβει να αφομοιώσει το κύμα ανατιμήσεων για φέτος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος