FOLLOW US: facebook twitter

«Φωτιά» στις δόσεις των δανείων

Ημερομηνία: 28-11-2022 | Συντάκτης:

Η αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνει τους δανειολήπτες και επιβάλλει τη λήψη μέτρων

-Στη σωστή κατεύθυνση οι πρωτοβουλίες του ΥΠΟΙΚ, δηλώνει ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κ. Λεβέντης

-Πιέζεται κι άλλο το εισόδημα των δανειοληπτών, σημειώνουν ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Αλ. Νταουλάρης, και η γ.γ. του ΟΕΕ Δυτ. Ελλάδας, Εύη Βεργοπούλου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


«Φωτιά» στις δόσεις των δανείων βάζει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού για να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, εξέλιξη που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, οδηγώντας σε νέο κύκλο «κόκκινων» δανείων.

Με αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% η δόση ενός μέσου στεγαστικού δανείου, ύψους 100.000 ευρώ, με μέσο αρχικό επιτόκιο 3% και διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη, θα αυξηθεί από τα 696 ευρώ/μήνα στα 733 ευρώ/μήνα (επιπλέον επιβάρυνση κατά περίπου 37 ευρώ). Εάν η διάρκεια ανέρχεται στα 20 έτη ή 240 μήνες, τότε το μηνιαίο κόστος αυξάνεται στα 39 ευρώ, με τη δόση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ.

Όσοι επιδιώξουν σήμερα να λάβουν στεγαστικό δάνειο, θα βρεθούν χαμένοι σε σχέση με τη συμφωνία που θα επιτύγχαναν πριν αρχίσει ο κύκλος αύξησης κατά 1,25% συνολικά. Για ένα δάνειο 20ετούς διάρκειας, η δόση πριν από τις αυξήσεις θα ήταν 554 ευρώ, αλλά τώρα θα ανεβεί τουλάχιστον στα 619 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνει ο δανειολήπτης 65 ευρώ περισσότερο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνταξιούχος από τον Πύργο, με σύνταξη 700 ευρώ, δήλωσε στην «Πρωινή» –υπό τον όρο της ανωνυμίας, τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας- ότι η μηνιαία δόση του δανείου από τον Αύγουστο έχει αυξηθεί στα 258 ευρώ από 246 και με τη νέα αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 260 ευρώ.

«Μπορεί να μη φαίνεται μεγάλη η αύξηση, αλλά όταν παίρνεις σύνταξη 700 ευρώ και δεν έχεις άλλο εισόδημα, κάθε ευρώ μετράει. Υπολογίστε ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι τιμές στα τρόφιμα, στο πετρέλαιο και στο ρεύμα. Πώς να βγούμε όταν κάθε μήνα όλα ακριβαίνουν; Αν αυξηθεί κι άλλο η δόση, θα δυσκολευτώ κι άλλο να ανταποκριθώ», εξήγησε.

Αναγκαία η στήριξη στους δανειολήπτες

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών & Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ηλείας, Αλέξης Νταουλάρης, οι περισσότεροι δανειολήπτες έχουν λάβει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο ήδη βλέπουν την επιβάρυνση στο εισόδημά τους.

«Η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβλήθηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του πληθωρισμού, ωστόσο οι επιπτώσεις της είναι εμφανείς στους δανειολήπτες. Όσοι έχουν δανειστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, που είναι η πλειονότητα στην Ηλεία αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, καταβάλλουν πλέον υψηλότερη μηνιαία δόση λόγω της αύξησης του επιτοκίου. Άρα συμπιέζεται ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημά τους, το οποίο έχει ήδη επιβαρυνθεί με τις διαρκείς αυξήσεις στην ενέργεια, στα τρόφιμα, κλπ. Είναι επιτακτική η ανάγκη να στηριχθούν οι δανειολήπτες με πρόσθετα μέτρα για να συνεχίζουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους και γενικότερα είναι αναγκαία η επανεξέταση ορισμένων παραμέτρων στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, παρότι δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο», εξήγησε.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, τόνισε στην «Πρωινή» πως η αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως να επιβραδύνει τον ρυθμό χορήγησης νέων δανείων για επενδυτικούς σκοπούς και επισήμανε πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τους δανειολήπτες είναι στη σωστή κατεύθυνση.

«Οι πρωτοβουλίες που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και ήδη υλοποιεί ο υπουργός Οικονομικών, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, διότι πρέπει οι δανειολήπτες να στηριχθούν για να μην αυξηθούν εκ νέου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η αύξηση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό σε όλα τα είδη, επιβαρύνει το εισόδημα των πολιτών και πιέζει ασφυκτικά την αγορά, διότι η αποπληρωμή των δανείων είναι ήδη δύσκολη για τους Ηλείους επιχειρηματίες.

Η γενική γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Εύη Βεργοπούλου, επισήμανε πως η αύξηση των επιτοκίων δυσκολεύει την καταβολή των δόσεων στα δάνεια και απαιτείται στήριξη των δανειοληπτών, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η αύξηση των επιτοκίων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του πληθωρισμού, επιβαρύνει τους δανειολήπτες, γιατί στο ήδη συμπιεσμένο λόγω ακρίβειας εισόδημα προστίθεται μία ακόμα δαπάνη. Επειδή ελλοχεύει κίνδυνος να “κοκκινίσουν” ξανά τα δάνεια, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των δανειοληπτών όπως π.χ. η επιδότηση του επιτοκίου είτε κάποιο άλλο, για να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις οφειλές τους», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος