FOLLOW US: facebook twitter

«Φωτιά» οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών!

Ημερομηνία: 19-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Οικονομία
Αύξηση έως και 100% στην κατώτερη κλάση – Από 114 ευρώ θα πληρώνουν… 220 ευρώ το μήνα! – Προβλέπεται «θερμός» χειμώνας από πλευράς κινητοποιήσεων

Την έντονη αντίδραση των αγροτών προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει την κατώτατη ασφαλιστική κλάση με το σχέδιο νόμου που προωθεί και περιλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές επτά κατηγοριών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Όπως δήλωσαν στον ΑγροΤύπο πάντως μέλη των Αγροτικών Συλλόγων της χώρας, αν περάσει αυτό το σχέδιο αναμένεται ένας “θερμός” χειμώνας από πλευράς κινητοποιήσεων. Το ερώτημα προς την κυβέρνηση είναι αν με τις σημερινές εισφορές του ΕΦΚΑ δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι αγρότες με την αύξηση της κατώτατης εισφοράς αναμένεται να έχουμε στάση πληρωμών.

Ειδικότερα αυτή τη στιγμή οι αγρότες πληρώνουν τον μήνα κατώτατη ασφαλιστική εισφορά ύψους 114 ευρώ και με τις προωθούμενες αλλαγές θα κληθούν να καταβάλλουν 220 ευρώ. Παράλληλα και η εισφορά που αφορά τους νέοεισερχομένους αγρότες που θα κυμανθεί σύμφωνα με πληροφορίες στα 130 ευρώ είναι αυξημένη σε σχέση με τις εισφορές που πληρώνουν τώρα.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και όλων των μη μισθωτών θα διαμορφωθούν ως εξής:

1.1η ασφαλιστική κλάση: 220 ευρώ

2.2η ασφαλιστική κλάση: 250 ευρώ

3.3η ασφαλιστική κλάση: 300 ευρώ

4.4η ασφαλιστική κλάση: 350 ευρώ

5.5η ασφαλιστική κλάση: 435 ευρώ

6.6η ασφαλιστική κλάση: 520 ευρώ

7.Και μια ακόμη ασφαλιστική κλάση που θα αφορά μόνο τους νέους μη μισθωτούς οι οποίοι έχουν μέχρι πέντε χρόνια στην αγορά εργασίας. Για την εν λόγω κατηγορία το ασφάλιστρο θα κυμανθεί γύρω στα 130-150 ευρώ.

Οι ασφαλισμένοι τον Δεκέμβριο κάθε έτους, θα μπορούν να επιλέγουν όποια εισφορά επιθυμούν να πληρώνουν, για τον επόμενο χρόνο.

Οι εισφορές δεν συνδέονται με το ύψος του εισοδήματος που δηλώνεται στην εφορία ενώ η επιλογή τους θα είναι και ανεξάρτητη από τα έτη ασφάλισης που έχουν ήδη οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον Ιανουάριο του 2020 θα κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών το τελικό σχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς συνολικά για 1,5 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες-αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος