FOLLOW US: facebook twitter

Γιώργος Φωτεινόπουλος: «Ξεκινά μια χρονιά, απαιτητική, γεμάτη προκλήσεις και πρωτόγνωρες εμπειρίες»

Ημερομηνία: 13-09-2021 | Συντάκτης:

«Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά με όνειρα και ελπίδες για χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Σ΄ αυτό το ξεκίνημα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Ηλείας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ανοίξουν από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους, την 13η Σεπτεμβρίου, όλες οι σχολικές μονάδες με τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους και  τα βιβλία στη τσάντα κάθε μαθητή.

Η φετινή  σχολική χρονιά θα είναι απαιτητική,  γεμάτη προκλήσεις και πρωτόγνωρες εμπειρίες που μας επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού. Πρέπει να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοικτά. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται συνεργασία και σχολαστική τήρηση των οδηγιών που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί επιστήμονες. Οι κανόνες υγιεινής, το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η χρήση αντισηπτικών και μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, είναι απαραίτητα και αναγκαία μέτρα για την προστασία τη δική μας και των γύρω μας. Και πρώτα από όλα το εμβόλιο το οποίο είναι ο μοναδικός δρόμος προς την ελευθερία και την επιστροφή στην κανονικότητα. Καλώ και παρακαλώ όλους τους εκπαιδευτικούς μας και τους μαθητές να εμβολιαστούν.

Το μεγάλο όμως στοίχημα είναι η μορφή εκπαίδευσης που θα παρέχουμε στους μαθητές μας. Μια εκπαίδευση που δεν πρέπει να έχει απλά αναπαραγωγικό χαρακτήρα, αλλά να αναδεικνύει τη γνώση μέσα από βιωματικές καταστάσεις, από παραγωγική διαδικασία, από αποκλίνουσα σκέψη.

Μια σύγχρονη εκπαίδευση οφείλει να μην αγνοεί τα βασικά πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία κάθε λαού, ούτε βέβαια να παραμελεί την ανθρωπιστική της διάσταση. Τότε θα αποδεικνύει ότι σέβεται το μαθητή και επενδύει στον άνθρωπο. Ο ρόλος της ανθρωπιστικής διάστασης στην εκπαίδευση είναι καθοριστικός, γιατί νοηματοδοτεί τη σύνδεσή της με τις πανανθρώπινες αξίες του πολιτισμού. Για να τα επιτύχουμε όλα αυτά  το σχολείο οφείλει να δώσει έμφαση στη δημιουργία συνθηκών που θα προάγουν την υιοθέτηση των αξιών  του δικαίου, της ισονομίας, της ελευθερίας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης κριτικής και διαλεκτικής σκέψης, της αλληλεγγύης,  της αποδοχής της διαφορετικότητας, της έρευνας.
Μία εκπαίδευση που διαπνέεται από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εκπαίδευση ελεύθερων ατόμων, απλώνει τη λάμψη της μέσα στο χώρο και στο χρόνο, φτάνει την πνευματική ζωή στο κορύφωμά της, γεννά επιστήμη και πολιτισμό.

Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι οι εκπαιδευτικοί μας θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, όπως το κάνουν πάντα, με σκοπό την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών μας και οι γονείς θα στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη σε όλους».

Διευθυντής Δ.Δ.Ε. Ηλείας

Γιώργος Φωτεινόπουλος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος