FOLLOW US: facebook twitter

Φως στο τούνελ δείχνει η κυβέρνηση – Μαύρο σκοτάδι βλέπει η αγορά

Ημερομηνία: 23-11-2020 | Συντάκτης:

Στη τρίτη εβδομάδα γενικής καραντίνας μπήκε η χώρα, και τα σημάδια υποχώρησης των μολύνσεων μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από την 1η Δεκέμβρη. Σώπα, όπου να ‘ναι θα ανοίξουν τα μαγαζιά, είναι  το μήνυμα που έχει βαλθεί να περάσει η κυβέρνηση σε επαγγελματίες και κοινό, με διαδοχικές ανακοινώσεις, που ενίοτε αντιφάσκουν μεταξύ τους. Μετά τις αντικρουόμενες δηλώσεις Αδωνη Γεωργιάδη και Νίκου Παπαθανάση, με τον πρώτο να βάζει προσωρινά φρένο στις αισιόδοξες προβλέψεις του δεύτερου, τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Έχοντας τελειοποιήσει το παιχνίδι της Πυθίας, χωρίς να υπόσχεται ορθάνοιχτες πόρτες, έδωσε συγκρατημένες ελπίδες για επανεκκίνηση της αγοράς σε τρία στάδια μέχρι τα Χριστούγεννα, με τελευταία στη λίστα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – πλην των νυχτερινών κέντρων.

Την ίδια στιγμή, παρά το επικοινωνιακό μασάζ της κυβέρνησης, ο κόσμος της αγοράς, με αιχμή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξακολουθεί να εκπέμπει SOS, ατενίζοντας με επιφυλακτικότητα την επόμενη ημέρα. Ειδικά για την εστίαση το φως στο τούνελ του λοκντάουν δεν βγάζει σε ξέφωτο, αλλά σε λουκέτα και χρεοκοπίες, καθώς «ένα στα τρία καταστήματα ενδέχεται να μην ξανανοίξει», όπως προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. «Στο πλαίσιο μιας λογικής να ηρεμήσει η αγορά, τα στελέχη της κυβέρνησης κάνουν πρώιμες καθησυχαστικές δηλώσεις για άνοιγμα της αγοράς, ενώ δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν σαφείς αποφάσεις. Πώς θα επανεκκινήσουμε την αγορά όταν το ΕΣΥ είναι στα όριά του; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα γίνει η επανεκκίνηση και κυρίως με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις», καταλήγει.

Η απαισιοδοξία των επαγγελματικών φορέων ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη μείωση του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων και το τρίτο τρίμηνο του 2020, κατά 15,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αυτό σημαίνει ότι η άρση του λοκντάουν απλώς αναχαίτισε εν μέρει τη θεαματική πτώση του δεύτερου τριμήνου (59%).

Διαφωτιστικά στοιχεία για το ποιες επιχειρήσεις ανακάμπτουν πιο γρήγορα μετά τα περιοριστικά μέτρα και ποιες όχι, δίνουν οι κατηγοριοποιήσεις της ΕΛΣΤΑΤ ανά κλάδο για τις επιχειρήσεις που μπήκαν σε αναστολή – συνολικά ο κύκλος εργασιών για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν αναγκαστικά τον Μάρτιο εμφανίζεται μειωμένος και τους επόμενους μήνες (55,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, 33,5% το τρίτο). Η μείωση τζίρου συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο (κατά 27,5% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019, από τα στοιχεία των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία). Μεγαλύτερη μείωση σημείωσαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «δραστηριότητες οργανώσεων» (76,4%), ενώ τη μικρότερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου της εκπαίδευσης (1,7%).

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «αποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έρχεται αυτόματα μετά το λοκντάουν, όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση», σχολίασε και ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης, επανερχόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «ενίσχυση των επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα, στήριξη της εργασίας με κάλυψη του μισθολογικού κόστους και του εισοδήματος όσων πλήττονται από την κρίση».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος