FOLLOW US: facebook twitter

Φως στο… τούνελ της Πατρών-Πύργου – Έτος προσδοκιών το 2022 για την επανεκκίνηση του έργου

Ημερομηνία: 31-12-2021 | Συντάκτης:

-Ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και σωρεία κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γράφουμε ένα άρθρο αφιερωμένο στην Πατρών-Πύργου με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει και θα τερματιστεί το μαρτύριο των κατοίκων της Ηλείας. Το 2021 κύλησε βασανιστικά, αφού επί μήνες κοιμόμασταν και ξυπνούσαμε με την έγνοια πότε θα μας δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πολυπόθητη έγκριση στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη επανένταξη του έργου στην κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τόσο οι βουλευτές Ηλείας της αντιπολίτευσης, Μιχάλης Κατρίνης και Διονύσης Καλαματιανός, όσο και οι κυβερνητικοί, προέβησαν σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Κάπου στα μέσα Ιουνίου φάνηκε ότι οδηγούμασταν σε περίοδο μακράς αβεβαιότητας, αφού χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού στην επίτροπο Βεστάγκερ για να διευθετηθεί το ζήτημα. Από όσα πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων, το χρηματοδοτικό μοντέλο που πρότεινε το υπουργείο Υποδομών στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) , δηλαδή περίπου 220-240 εκατ. κρατική συνδρομή και 80 εκατ. ευρώ από τον παραχωρησιούχο, συναντούσε ενστάσεις ως προς την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού.

Εντέλει, έπειτα από πολύμηνη ανταλλαγή αλληλογραφίας και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να… μας κάνει χριστουγεννιάτικο δώρο και να μας γνωστοποιήσει τη συμφωνία της με την ελληνική πρόταση για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Το μοντέλο χρηματοδότησης και κατασκευής του αυτοκινητόδρομου προβλέπει τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου –προφανώς με πόρους από το ΕΣΠΑ- με 217 εκατ. ευρώ και της κοινοπραξίας με 117 εκατ. ευρώ μέσω τραπεζικού δανεισμού. Το συνολικό κόστος φτάνει τα 330 εκατ. ευρώ.

Η έναρξη των εργασιών προσδιορίζεται για την άνοιξη του 2022 και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τμηματική παράδοση του έργου σε διάστημα τριών ετών από την έναρξη των εργασιών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργασίες θα εκτελούνται ταυτόχρονα σε όλο το μήκος του δρόμου, προκειμένου να μην υπάρχουν χρονικές αποστάσεις στην πρόοδο των τμημάτων του έργου. Το κόστος των διοδίων θα είναι 4,7 ευρώ και θα τοποθετηθούν δυο μετωπικοί σταθμοί διοδίων, σε Πύργο και Κάτω Αχαΐα, και δύο πλευρικοί, σε Αμαλιάδα και Κάτω Αχαΐα.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη απόδοσης των εσόδων από τα διόδια, ο συγκεκριμένος οδικός άξονας δεν είναι επιδοτούμενος για αυτό και προβλέφθηκε η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης κατά τρία χρόνια, δηλαδή να από το 2038 ως το 2041.

Η κυβέρνηση νομοθέτησε πριν από δέκα ημέρες την επανένταξη του οδικού τμήματος Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα στην Ολυμπία Οδό, με πρόβλεψη για κατασκευή ως προαίρεση του τμήματος Πύργος-Αλφειός, μήκους 13 χλμ, σε μεταγενέστερο χρόνο και σίγουρα μετά την παράδοση του αυτοκινητόδρομου.

Σε πρώτη ανάλυση, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλο σοβαρό εμπόδιο για την κατασκευή αυτού του πολύπαθου έργου, ωστόσο οφείλουμε να καταγράψουμε δύο σημεία που απαιτούν προσοχή και διευκρινίσεις: το ένα είναι αν τα 216 εκατ. ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου θα αντληθούν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και τους πόρους που είχαν εγκριθεί το 2018 για να κατασκευαστεί το έργο και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει τις κατασκευαστικές εργασίες η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα υλικά και στην ενέργεια.

Ερωτηματικό η Ολυμπία και το «δαχτυλίδι»

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για δρόμο Πάτρα-Πύργος-Ολυμπία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επέκτασης του οδικού άξονα στο λίκνο του πολιτισμού. Τη συγκεκριμένη επισήμανση έκανε προ ημερών και ο βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας, ζητώντας την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών και την ολοκλήρωση πιθανών απαλλοτριώσεων για να γίνει το έργο. Προφανώς όλα είναι σε εμβρυακό στάδιο τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο έχουμε μπροστά μας μια τριετία για να δρομολογήσουμε όλες τις διαδικασίες.

Η ολοκλήρωση του «δαχτυλιδιού» της Πελοποννήσου με την κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα ενώσει τον Πύργο με την Καλαμάτα, θα πρέπει να θεωρείται πλέον ανέφικτη. Το υψηλό κόστος κατασκευής, σε συνδυασμό με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς του Καϊάφα και τον χαμηλό κυκλοφοριακό φόρτο, συνιστούν αποτρεπτικούς παράγοντες για να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο έργο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος