FOLLOW US: facebook twitter

Φορολογικό νομοσχέδιο: Η ακτινογραφία της νέας ρύθμισης

Ημερομηνία: 12-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Καρότο και μαστίγιο είναι η νέα τακτική που θα εφαρμόσει από το 2020 το υπουργείο Οικονομικών για τους οφειλέτες της Εφορίας που έχασαν το τρένο των 120 δόσεων, αλλά και γι’ αυτούς που θα επιλέξουν το νέο έτος να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τη νέα πάγια ρύθμιση.

Η οποία νέα ρύθμιση είναι ακόμη πιο ακριβή, αφού προβλέπει 6,5% ετήσιο επιτόκιο και το πιο σημαντικό για τους οφειλέτες είναι ότι δεν μπορεί να ξεκλειδώσει δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η συγκεκριμένη δυνατότητα υπήρχε μόνο στις 120 δόσεις.

Το καρότο όμως της νέας πάγιας ρύθμισης που θα τεθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020 σε ισχύ είναι ο διπλασιασμός του αριθμού των δόσεων.

Οι τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) θα μπορούν να τακτοποιηθούν σε 12 έως 24 δόσεις και οι έκτακτες (φόρος κληρονομιάς, δωρεές κ.ά.) σε έως 48 από 24 μηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα.

Ειδικά για τις τακτικές οφειλές προβλέπεται ακόμη ένα καρότο: η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Μαζί με το καρότο υπάρχει και το μαστίγιο. Στις τακτικές οφειλές, δηλαδή τις οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, το μαστίγιο είναι το επιτόκιο. Οταν οι οφειλέτες επιλέγουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο.

Δηλαδή, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο μεγαλύτερο επιτόκιο θα βαρύνει τη ρυθμισμένη οφειλή, όπως τουλάχιστον θα αναφέρεται στην υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τον νόμο.

Το επιτόκιο

Σύμφωνα, πάντως, με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, το επιτόκιο υπολογίζεται ως εξής:

-Για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 δόσεις, ο τόκος υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25%.

Το επιτόκιο αυτό ανέρχεται σήμερα σε 5%. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5% και με βάση τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται στο 6,5% τον χρόνο ή 0,54% τον μήνα.

-Σε περίπτωση απώλειας και υπαγωγής των ίδιων οφειλών στη ρύθμιση για δεύτερη φορά από τον ίδιο οφειλέτη, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος