FOLLOW US: facebook twitter

«Φορολογικό διαζύγιο»: Πότε ο σύζυγος μπορεί να υποβάλλει χωριστή φορολογική δήλωση

Ημερομηνία: 21-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με το «φορολογικό διαζύγιο» δηλαδή τη δυνατότητα που δίνεται στους συζύγους να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωσηεπεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών,μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε φορολογούμενο να  μπορεί να υποβάλλει χωριστή φορολογική δήλωση του εισοδήματός του και να εκδοθεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό και ξεχωριστές δόσεις πληρωμής.

Σημειώνεται πως ανεξαρτήτως της απόφασης του ΣτΕ, ακόμη και σήμερα δίνεται η δυνατότητα με αίτηση του ενός συζύγου να ζητηθεί ο διαχωρισμός της οφειλής που προκύπτει από την κοινή δήλωση των συζύγων και ο αρμόδιος προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας υποχρεούται να του ανακοινώσει με σχετικό έγγραφό του το ποσό αυτής της οφειλής.

Σε περίπτωση που δεν τίθεται ζήτημα δημοσίου συμφέροντος το οποίο να επιβάλλει την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος των συζύγων, ο σύζυγος υποβάλλει κατ’ αρχήν κοινή δήλωση και για το εισόδημα της συζύγου του, εφόσον και οι 2 σύζυγοι συναινούν. Σε περίπτωση διαφωνίας, κρίνεται αναγκαία η υποβολή των χωριστών δηλώσεων.

Πάρα ταύτα αν ένας από τους συζύγους έχει οφειλές και ο άλλος έχει επιστροφή φόρου, τα ποσά συμψηφίζονται στο οικογενειακό εισόδημα.

Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις που επιτρέπεται το «φορολογικό διαζύγιο» κι αυτές είναι οι εξής: 

1. Σε περίπτωση που έχει διακοπεί ο έγγαμος βίος ή έχει λήξει το σύμφωνο συμβίωσης.

2. Σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης

3. Αν ο ένας από τους δύο συζύγους έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

4. Σε καθεμία από τις ως άνω περιπτώσεις ο υπόχρεος φέρει το βάρος της απόδειξης, ήτοι υποχρεούται να έχει προσκομίσει τα κατάλληλα δικαιολογητικά στο τμήμα Μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και να έχει προχωρήσει στη σχετική μεταβολή των στοιχείων του (διαχωρισμό ΑΦΜ).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος