FOLLOW US: facebook twitter

«Φοροελαφρύνσεις για τους έχοντες και αδιαφορία για τους μικρούς και μεσαίους»

Ημερομηνία: 22-06-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

Σφοδρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε από τον Πύργο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπλ. ΥΠΟΙΚ, Τρύφωνας Αλεξιάδης

-Είχε επαφές με επαγγελματίες στη Ζαχάρω και σύσκεψη με το ΕΒΕ Ηλείας στον Πύργο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την ανάγκη εφαρμογής νέου μίγματος οικονομικής και φορολογικής πολιτικής υπογράμμισε χθες από τον Πύργο ο βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, στο πλαίσιο της μίνι περιοδείας του στην Ηλεία και των επαφών του με πολίτες και μικρούς και μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ηλείας, Διονύση Καλαματιανό, και τον συντονιστή της ΝΕ Ηλείας, Παναγιώτη Φλεβοτόμο, ο κ. Αλεξιάδης αρχικά μετέβη στη Ζαχάρω όπου συζήτησε με επαγγελματίες, και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστα Νικολούτσο, και μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις του πληθωρισμού και στην περιορισμένη ρευστότητα που έχει η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς και στα τοπικά προβλήματα που αφορούν τις υποδομές, τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία στην Ηλεία.

Ερωτώμενος σχετικά από την Πρωινή, ο κ. Αλεξιάδης καταλόγισε στην κυβέρνηση επιλεκτικές φοροελαφρύνσεις που ευνοούν μόνο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και τα εύπορα κοινωνικά στρώματα, τονίζοντας ότι επικαλείται τον δημοσιονομικό κίνδυνο κατά το δοκούν.

«Η επίκληση της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου είναι μύθος. Πώς βρήκε η κυβέρνηση χώρο τον Ιούλιο του 2019 να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν περιουσία πάνω από ένα εκατ. ευρώ ή να μειώσει την επιβάρυνση στις γονικές παροχές ή να κάνει παρεμβάσεις μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι για τις μικρές ή τις πολύ μικρές; Πώς βρίσκει χώρο για να ευνοήσει έχοντες και κατέχοντες. Η αύξηση της τιμής στην ενέργεια και στα καύσιμα δίνει δημοσιονομικό χώρο που πρέπει να αξιοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Είμαστε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα και την έξοδο της χώρας για δανεισμό. Πρέπει να είναι σαφές ότι θα ενισχυθούν συγκεκριμένοι τομείς για την ανάπτυξη, διότι σε λαϊκές γειτονιές δεν βλέπουμε ανάπτυξη», απάντησε και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη συντάσσει το προεκλογικό του πρόγραμμα σε διαβούλευση με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς.

«Είμαστε σε διαδικασία επαφής και διαλόγου με την κοινωνία, διότι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να λυθούν με προεκλογικά πυροτεχνήματα ή με πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί ως τώρα. Δεν ήρθαμε να δώσουμε κενές υποσχέσεις. Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση, δεν ξέρουμε πώς θα είναι η κοινωνία και η οικονομία ως τις εκλογές, οι οποίες εκτιμούμε ότι θα γίνουν γρήγορα για να έχουμε την πολυπόθητη κυβερνητική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος και με σταθερή πολιτική κατεύθυνση να στηρίξει τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Θέλουμε να είμαστε μέρος μιας κυβέρνησης με άλλα κόμματα που θα έχουν σαφή προοδευτική κατεύθυνση» και κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει άμεσα τη φορολογία στα καύσιμα.

«Στην ενέργεια η κυβέρνηση κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει για το κύμα ακρίβειας αλλά η κυβέρνηση έκανε άλλες εκτιμήσεις, ότι θα είναι παροδικό φαινόμενο κι ότι θα αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, το οποίο δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα στείλει ένα μήνυμα. Απαιτούνται περισσότεροι έλεγχοι και φορολογική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις που έχουν ωφεληθεί από το ράλι της αύξησης των τιμών», επισήμανε.

Ακρίβεια και ιδιωτικό χρέος

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο Δ. Καλαματιανός στάθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας και του ιδιωτικού χρέους, τονίζοντας ότι έχουν γονατίσει τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις.

«Τέθηκαν ζητήματα από πολίτες και ανθρώπους της αγοράς, όπως η ακρίβεια που γονατίζει τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς και το ιδιωτικό χρέος που έχει εκτιναχθεί. Επίσης συζητήθηκαν και τα τοπικά προβλήματα όπως οι υποδομές και οι ελλείψεις που έχουμε όπως η κατάργηση των ΑΕΙ στην Ηλεία και τα προβλήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία», δήλωσε.
Ο συντονιστής της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Φλεβοτόμος, τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα των μικρομεσαίων επαγγελματιών.

«Θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των επαγγελματιών του τόπου μας αυτή τη στιγμή, στην κατάσταση που είναι η χώρα, με την ακρίβεια και τη δύσκολη φορολογική πολιτική και ενεργειακή κρίση. Η συνδρομή του κ. Αλεξιάδη είναι καθοριστική και σημαντική», είπε.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος τόνισε πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τον κ. Αλεξιάδη έκανε σύντομη αναφορά στα θέματα της επιχειρηματικότητας της Ηλείας και ζήτησε τη συνδρομή του στην αντιμετώπισή του, προσβλέποντας σε σταθερή επαφή και συνεργασία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος