FOLLOW US: facebook twitter

Φωνή λαού για την Πατρών-Πύργου: «Εδώ και τώρα δρόμος» βροντοφώναξαν εκατοντάδες πολίτες στο Βουπράσιο

Ημερομηνία: 27-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr

 

-Ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση από δεκάδες φορείς και συλλόγους της Ηλείας, της Πελοποννήσου και των Ιονίων

Την απαίτησή τους να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν  ο αυτοκινητόδρομος της Πατρών-Πύργου διατράνωσαν χθες το μεσημέρι εκατοντάδες πολίτες της Ηλείας, των όμορων νομών της Αχαΐας και των Ιονίων νήσων, στη γεμάτη παλμό συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Βουπράσιο με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Αιρετών Ηλείας.

Η Εθνική Οδός Πύργου-Πατρών έκλεισε από νωρίς στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς κατέφτασαν αμέτρητα αυτοκίνητα και λεωφορεία με πολίτες που θέλησαν να συμμετάσχουν στην Πανηλειακή Απεργία και να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το ότι κανένας δεν γνωρίζει τη δεδομένη στιγμή το ακριβές χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο χρηματοδότησης του έργου.

Μικροί και μεγάλοι, νέοι και γέροι, ανάμεσά τους και η μητέρα του ενός από τα δύο παλικάρια που χάθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε τροχαίο δυστύχημα στη Ν. Μανωλάδα, βρέθηκαν χθες στην άσφαλτο της εθνικής μας καρμανιόλας για να εκδηλώνουν την αγανάκτησή τους για τη διαχρονική αδικία που υφίσταται η Ηλεία, την ώρα που η πλειονότητα των νομών της Ελλάδας διαθέτουν σύγχρονο οδικό δίκτυο. Δεν έλειψαν και οι τοποθετήσεις πολιτών σχετικά με την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, ζητώντας να μην παραστούν Ηλείοι, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την τέλεση τρισάγιου και την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων του δρόμου και στη συνέχεια πρώτος πήρε τον λόγο ο Μητροπολίτης Ηλείας, κ. κ.Γερμανός, ο οποίος στάθηκε στην αδικία που έχει συντελεστεί εις βάρος της Ηλείας.

«Όλοι οι δρόμοι της πατρίδας μας έγιναν, τον δικό μας όλοι τον λησμονούν» είπε ο και εξομολογήθηκε ενώπιον των συγκεντρωμένων, ότι στην πρωινή προσευχή του άκουσε τον Χριστό να του λέει «Γερμανέ, στείλε μήνυμα στον Πρωθυπουργό να δώσει μήνυμα στον Υπουργό του, να αρχίσει ο δρόμος Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα, αμέσως!». «Το μεταφέρω στον Πρωθυπουργό και τον παρακαλώ να δώσει εντολή στον Υπουργό Υποδομών να αρχίσει ο δρόμος σύντομα για να σταματήσουν οι θάνατοι, να είμαστε ασφαλείς και να δούμε καλύτερη ζωή στην Ηλεία».

Τάκης Αντωνακόπουλος δήμαρχος Πύργου

Ακολούθησε ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, με καυστική ομιλία που κέρδισε το χειροκρότημα των πολιτών.

«Σήμερα είστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς συγκέντρωσης, με παρούσα όλη τη δομή του πολιτικού συστήματος, την κοινωνία και την Εκκλησία. Η συγκέντρωση δεν σημαίνει εκτόνωση αλλά κλιμάκωση του αγώνα. Θα κάνουμε κι άλλες συγκεντρώσεις σε όλη τη διαδρομή του δυτικού άξονα, που είναι άξονας ανάπτυξης της χώρας και κάποιοι καταστρέφουν την παραγωγική του δύναμη. Όλα στη ζωή είναι αγώνας. Το είχαμε ξεχάσεικαι για αυτό και μας ξέχασαν», ανέφερε αρχικά και σχετικά με την πορεία του έργου πρόσθεσε:

«Σήμερα φλερτάρουμε ξανά με μια ματαίωση του έργου. Έχουμευποχρέωση να προασπίσουμε τη νομιμότητα στη χώρα μας και να προστατέψουμε το αγαθό της ζωής. Δεν είμαστε τα αποπαίδια της ελληνικής επικράτειας για να μην υπάρχει δρόμος. Είμαστε εδώ να στείλουμε το μήνυμα ότι το ποτήρι ξεχείλισε. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και δεν ξανακλείνει. Ας το ακούσουν στην κυβέρνηση, μία λύση έχουν,  να συνεχίσει το έργο χωρίς διόδια και να μη δώσουν το έργο σε μια κοινοπραξία που πριν από χρόνια το παράτησε. Θέλω δια βοής μια απαίτηση ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να συνεχιστεί το έργο με δημοσίους πόρους χωρίς διόδια. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο χρόνου. Είναι ο πιο φονικός δρόμος της Ευρώπης, το μεγαλύτερο έργο της περιοχής που δεν έγινε. Καλούμε όλους να συνταχτούν στην κατεύθυνση που βάζει σήμερα ο λαός με την παρουσία του», τόνισε και υπενθύμισε τη συγκέντρωση στις 6 Απριλίου στην Πλατεία Συντάγματος.

Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος Πατρών

«Βρισκόμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι δεν πάει άλλο. Για τα συμφέροντακάποιων δενμπορούμε να θρηνούμεκαθημερινά στην καρμανιόλα της Πατρών Πύργου. Σε μια δεκαετία χάσαμε 120 συνανθρώπους μας με πιο πρόσφατο τοχαμό των δυο φίλων. Έπρεπε να είχεγίνει χθες και να έχει αποδοθεί σε χρήσηχωρίςδιόδια. Όμως φαίνεται πως δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Για αυτό με τον αγώνα μας θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια από τους κυβερνώντες και αυτός ο αγώνας θα έχει συνέχεια. Όχι άλλο αίμα στην εθνική καρμανιόλα για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των μεγαλοεργολάβων. Τέρμα στα λόγια και τις υποσχέσεις. Τώρα αγώνας και πολύμορφες κινητοποιήσεις που πρέπει να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Η δυναμική παρέμβαση του λαού μπορεί να επιβάλλει λύσεις προς το συμφέρον του. Να υποχρεώσει την κυβέρνηση για την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του»

Ανδρέας Μαρίνος, δήμαρχος Πηνειού

«Είμαστε εδώ γιατί ο δήμος Πηνειού αποτελεί δομικό υλικό του Συμβουλίου Αιρετών μαζί με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας του Νομού. Ξεκινήσαμε όταν κάποιοι άλλοι ήταν στην πορεία και περίμεναν. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι σήμερα είναι όλοι εδώ. Είναι μια μέρα ιστορική για όλους, μια μέρα ευθύνης για το αυτονόητο. Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο. Ναι στη ζωή και την ελπίδα!».

Γιάννης Λέντζας, δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

«Εκφράζω τη βαθιά μου αγανάκτηση. Είμαστε ο δήμος που έχουμε πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα σε νεκρούς. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει τέλος. Δεν μας νοιάζει σε πόσες εργολαβίες θα γίνει αλλά να έχει γίνει χθες. Όσοι έχουν ντροπή, θα πρέπει να σκεφτούν με τον εαυτό τους. Δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε αν θα εγκρίνει η ΕΕ, αν θα πάνε στα δικαστήρια οι εργολάβοι. Πρέπει να σκύψουν στο ζήτημα και να δουλέψουν. Φτιάξαμε δρόμους, συνδέσανε την Αθήνα με την Τρίπολη, φτιάξανε την Εγνατία και 90 χλμ πεδιάδας δεν μπορούν να τα φτιάξουν! Έχουμε 150 νεκρους και 2.000 τραυματίες. Ξεκληριστήκαμε! Ας μην είναι πυροτέχνημα το σημερινό… Χθες κηδέψαμε δυο παλικάρια. Ας έρθει ο κ.Καραμανλής να οδηγήσει σε αυτό το δρόμο…».

Κώστας Αλεξανδρόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως

«Ο δήμος είναι παρών για να διατρανώσει μαζί σας το αίτημα και να πούμε όλοι μαζί όχι στον δρόμο του θανάτου. Ο δήμος ήταν παρών και στην προηγουμένη διαδήλωση που έκανε ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και θα είμαστε παρόντες σε όλες τις διαδηλώσεις έως ότου εγκαινιαστεί. Θέλουμε έναν δρόμο ανάπτυξης και όχι θανάτου. Ζητούμε απ’ όλους τη δύναμή σας για να πάψουμε να είμαστε στο περιθώριο των κυβερνήσεων. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και περισσότερο στα παιδιά μας».

Βασίλης Γιαννόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

«Αυτό που συμβαίνει στο Βουπράσιο, είναι κάτι μοναδικό και πρωτόγνωρο. Καταφέραμε να ενώσουμε τις φωνές μας, όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης με τους εκπροσώπους επιστημονικών συλλόγων, εργαζομένων, φορέων, κοινωνίας και απλών πολιτών. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, καθώς τέτοιες δράσεις συμβάλουν στον κοινό σκοπό που δεν είναι άλλος από την ολοκλήρωση της Πατρών Πύργου σε πρώτη φάση. Η καθυστέρηση του έργου, εκτός του ότι στερεί τις δυνατότητες αναπτυξιακής προοπτικής της Ηλείας, πλήττει βάναυσα τη δημόσια ασφάλεια και απειλεί καθημερινά τη ζωή όλων όσοι κινούμαστε σ’ αυτό τον δρόμο-καρμανιόλα. Μιλώντας και ως πολίτης, καθώς βρίσκομαι στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας τους τελευταίους έξι μήνες, με προσβάλλει να κινούμαι καθημερινά σ’ αυτό το δρόμο. Γι’ αυτό και μου είναι αδιάφορος ο τρόπος υλοποίησης, ποιος ή πόσοι εργολάβοι θα εκτελέσουν το έργο. Σε λίγες ημέρες, θα δώσουμε σε όλη την ανθρωπότητα το Φως της Ολυμπιακής Φλόγας, με όλους τους ισχυρούς συμβολισμούς που αντιπροσωπεύει. Δεν επιτρέπεται λοιπόν εμείς, οι πολίτες της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων να κινούμαστε σ’ αυτό τον δρόμο έκτρωμα. Δεν πάει άλλο».

Θανάσης Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας

«Βρίσκομαι εδώ διεκδικώντας τα αυτονόητα. Η Καλαμάτα, ενώνει τη φωνή της με όλους σας. Είναι κοινή απαίτηση, όχι μόνο της Ηλείας αλλά ολόκληρης της Πελοποννήσου, της δυτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου η κατασκευή του δρόμου Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα. Το ζητούμενο όλων είναι να ολοκληρωθεί και θα βρει τον τρόπο η κυβέρνηση να το πράξει. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν δεν έχουμε οδικούς άξονες. Φτάνει πια να πληρώνουμε φόρο αίματος. Ως αυτοδιοικητικοί, οφείλουμε να διεκδικήσουμε και για αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Εύχομαι καλούς αγώνες και να συνεχίσουμε να ενώνουμε τις φωνές μας».

Σπύρος Μυλωνάς, δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας

«Η σημερινή παρουσία όλων δηλώνει την απόφασή μας καταρχήν να είμαστε ενωμένοι στη διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος ολοκλήρωσης του δρόμου. Πριν, αποτίσαμε φόρο τιμής στα θύματα. Μέχρι τώρα το κάναμε για τους πεσόντες στους εθνικούς αγώνες. Φτάσαμε στο χάλι να το κάνουμε για τους συνανθρώπους μας που θυσιάστηκαν στο βωμό της ασφάλτου. Ως πότε θα συμβαίνει αυτό; Προχθές στο Βουπράσιο, χθες στα Καμίνια, αύριο ποιος; Ενωμένοι σαν μια γροθιά να κερδίσουμε το αυτονόητο»..

Γιώργος Λεβεντάκης, δήμαρχος Τριφυλίας

«Ο δρόμος Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πολλά χρόνια τώρα. Ο Δήμος θα είναι δίπλα σε όλες τις κινητοποιήσεις μαζί με τη Μεσσηνία, την Αχαΐα, την Ηλεία και τα νησιά για να στείλουμε το μήνυμα ότι πρέπει να μας υπολογίσουν! Η ανάπτυξη θα έρθει από αυτό τον τόπο και κάτω. Εδώ παράγονται όλα τα προϊόντα. Δεν μπορεί στη Βόρεια Ελλάδα να γίνονται δρόμοι, τούνελ και εδώ να μας έχουν εγκαταλείψει. Πρέπει να σταματήσει η αδικία τόσων ετών. Δενμπορούν να αδιαφορούν για εμάς. Από εδώ τρώνε, από εδώ πίνουν… Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το δίκιο μας!».

Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

«Eνώσαμε τις φωνές μας, στέλνοντας ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα. Απαιτούμε τη συνέχιση της κατασκευής του δρόμου για να πάψουμε να έχουμε άλλα θύματα, ανάπηρους και νεκρούς. Η συνέχιση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου με απώτερο χρόνο υλοποίησης το 2023, χωρίς διόδια και πρόσθετα κόστη, είναι η μόνη λύση. Αυτό που θα ανακουφίσει τη μητέρα του παιδιού που χάθηκε αλλά και όλους μας είναι η άμεση κατασκευή του έργου. Ελπίζουμε ότι η μαζική συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση θα αναγκάσει την Κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση».

Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ηλείας

«Η υπομονή των κατοίκων έχει προ πολλού εξαντληθεί. Ο χρόνος που χάθηκε, έχει ονοματεπώνυμο και ευθύνες. Ο αγώνας πρέπει να είναι πολυμέτωπος, ενωτικός, πολυσυμμετοχικός, εντός κι εκτός Βουλής. Ο κ. Καραμανλής έχει προσκληθεί και έχει προκληθεί να μας πει πότε θα ολοκληρωθεί το έργο. Στη συνάντηση αυτή πρέπει να είναι παρόντες όλοι οι φορείς που εκφράζουν την αγωνία των κατοίκων. Εμείς θα επιμείνουμε με κάθε τρόπο και θεωρώ ότι το μήνυμα ενότητας και συλλογικότητας θα επιταχύνει τις εξελίξεις, που θέλω να πιστεύω ότι θα είναι άμεσες και δίκαιες».

Κων/νος Μάρκου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

«Τι έχει αλλάξει τους τελευταίους 7 μήνες; Μήπως θα ήταν έτοιμος ο δρόμος; Όχι, όμως έχει αλλάξει ο χρόνος που θα οδηγούσε στην κατασκευή του. Αυτή η ανατροπή έγινε μόνο με πολιτικά στερεότυπα. Μας ενδιαφέρει να ξεκινήσει εδώ και τώρα χωρίς αλλαγές και νέους σχεδιασμούς που θα φέρουν καθυστερήσεις. Το χρωστάμε στους νεκρούς και στους μελλούμενους, όπως έλεγε ο Παλαμάς.

Νίκος Καραθανασόπουλος , βουλευτής ΚΚΕ Αχαΐας

Ο δρόμος θα έπρεπε να έχει γίνει από τα χτες. Ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν την πολιτική της ΕΕ που μετράει τα έργα υποδομών με όρους κόστους-οφέλους και μεταφορικού έργου, αλλά και τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στις σημερινές συνθήκες πρέπει να απαιτήσουμε ο δρόμος να γίνει με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας, χωρίς διόδια και με προστασία του περιβάλλοντος και της οικιστικής περιοχής μας»

Αβραάμ Μπούρας, αντιδήμαρχος Ήλιδας

«Ο Δήμος Ήλιδας συμμετέχει ενεργά στην κινητοποίηση. Ο δήμαρχος βρίσκεται στην ΚΕΔΕ αλλά ψυχικά είναι εδώ και σας διαβάζω το μήνυμά του: Είμαστε εδώ παρόντες, πιστοί στον όρκο τιμής που δώσαμε από την πρώτη στιγμή για να διεκδικήσουμε και να υπερασπιστούμε το αυτονόητο: το δικαίωμα των πολιτών μας στη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια. Παραμένουμε έξω και μακριά από τις διαμάχες των εργολάβων και των συμφερόντων. Απαιτούμε όμως αυτό που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Σήμερα δυστυχώς, τα όποια σχέδια κάναμε για την ανάπτυξη του τόπου μας, με την κατασκευή αυτού του δρόμου, σκιάζονται βαριά από την αγανάκτηση για το αίμα που χύνεται και το αίμα που θα χυθεί, αν αυτό το έργο δε γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ο τόπος και ο λαός μας δεν θα ανεχθούν άλλες καθυστερήσεις».

Παναγιώτης Φλέσσας, αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας

«Αναρωτιέμαι ποσό στοιχίζει μια ζωή σε σχέση με κάποιες χιλιάδες ευρώ ή ψήφους. Έτσι το αντιλαμβάνονται κάποιοι… Μιλάμε για πολιτισμό. Ποιον πολιτισμό; Αυτό που θα δώσουμε χωρίς δρόμο. Οι ίδιοι θα περάσουν από αυτό το δρόμο, ερχόμενοι στην Ολυμπία. Η Ηλεία δεν μπορεί να είναι αποκλεισμένη απ’ όλα. Δεν είμαστε άνθρωποι ενός κατώτερου θεού, που δεν εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Όλοι μαζί να παλέψουμε για το δρόμο. Δε νοείται Ολυμπία Οδός χωρίς την Ολυμπία».

Τάσος Καρνάρος, εκπρόσωπος δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

«Είμαστε εδώ να απαιτήσουμε από την πολιτεία την άμεση κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Τσακώνα γιατί έχουμε κουραστεί να μετράμε απώλειες συμπολιτών μας στις πιο παραγωγικές ηλικίες. Το τελευταίο γεγονός της απώλειας των δύο συμπολιτών μας, ξεχείλισε το ποτήρι. Αδιαφορούμε για το ποιος θα εκτελέσει το έργο και απαιτούμε αυτό να έχει ολοκληρωθεί το 2023».

Σπύρος Σαμούρης, Αντιδήμαρχος Αργοστολίου

Είναι ένας δρόμος που τον περνάνε όλοι οι νησιώτες των Ιονίων, είναι ο φονικότερος δρόμος της Ελλάδας. Επειδή τα πολλά λόγια δεν λύνουν το πρόβλημα, απαιτούμε την άμεση κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργου-Τσακώνας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μόνο τότε θα ησυχάσουμε όλοι εμείς που περνάμε αυτό το δρόμο, για την ασφάλεια τη δική μας και των παιδιών μας».

Αντ. Κασιμάτης, Νίκος Καλαμαράς, Χρ. Πάστρας (αντιπροσωπεία ΔΣ Ζακύνθου)

Τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου μετέφερε αντιπροσωπεία του, η οποία και διάβασε στον κόσμο το ψήφισμα που ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία, τονίζοντας ότι «Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή σας».

Θανάσης Πετράκος, περιφ. Σύμβουλος Πελοποννήσου

«Δεν είμαστεπολίτεςβ’ κατηγορίαςκαι δενμπορούμε να θρηνούμεσυνέχεια θύματα. Είμαστεαποφασισμένοι, δεν θα φύγουμε αν δεν ολοκληρωθεί ο δρόμος μέχρι τηνΤσακώνα. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε να θρηνούμεανθρώπινες ζωές. Είμαστεμαζί σας σε όλους τους αγώνες, και στη μεγάλη κινητοποίηση στο Σύνταγμα. Δενυποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμεγιατίξέρουμεκαλά ότι τη νίκη την φέρνουν οι αγώνες».

Ντίνα Νικολάκου, περιφ. Σύμβουλος Πελοποννήσου

«Η παράταξη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου δεν θέλησε να συμμετάσχει… Ο δυτικός άξονας δεν είναι μόνο βαμμένος από αίμα, αλλά δρόμος βαμμένος από ψέματα και μικροπολιτική. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, είτε το θέλει ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, είτε όχι θα είναι μαζί μας».

Παντελής Παπαναγιώτου, πρ. Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων

«Είμαι ένα από τα θύματα αυτού του δρόμου και εκπροσωπώ το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων. Σας υπόσχομαι ότι θα είμαστε πάντα μπροστά. Πριν από 32 χρόνια, στο δρόμο καρμανιόλα κόντεψα να χάσω τη ζωή μου. Για πρώτη φορά σήμερα νιώθω ότι δεν είμαι μόνος. Συνάντησα πριν τη μάνα που έχασε το παιδί της και από εδώ θέλω να της πω ότι “Μάνα δεν είσαι μόνη”. Θα παρακαλέσω σήμερα όλους σας να διεκδικήσουμε τον δρόμο που πριν από 32 χρόνια είχε 72 εικονοστάσια και σήμερα έχει 280. Παρακαλώ την κυβέρνηση να μας ακούσει».

Τρύφωνας Αθανασόπουλος, πρ. ΕΛΜΕ Ηλείας

«Ο κυριότερος λόγος που ο δρόμος δεν έχει κατασκευαστεί είναι γιατί δεν εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών. Στην πρώτη συνάντηση στου Ξυστρή στον Πύργο, ο Δήμαρχος είπε ότι οι πολιτικοί είναι διαχειριστές των συμφερόντων των εργολάβων. Ήρθε η ώρα να καταλάβει η πολιτική εξουσία, και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει πολλούς και για πολύ καιρό. Από δω και πέρα δεν πρέπει να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Να καταλάβουν ότι ήρθαμε για να μείνουμε. Δεν έχουμε δικαίωμα να καθίσουμε στον καναπέ. Το οφείλουμε στους συναδέλφους και τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν στην άσφαλτο. Απαιτούμε εδώ και τώρα κατασκευή χωρίς διόδια και ταυτόχρονα απαιτούμε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσει στη συντήρηση του δρόμου, χθες, για να λιγοστέψουμε τις πιθανότητες ατυχημάτων. Σήμερα κάναμε ένα βήμα κα όπως λέει και το τραγούδι λαός ενωμένος ποτέ νικημένος!».

Σπ. Ψαρράς, πρ. ΕΛΜΕ Αχαΐας

«Με κεντρικόσύνθημα οι δάσκαλοι στην τάξη και όχι νεκροί στο δρόμο-καρμανιόλα… συμμετέχουμε στην κινητοποίηση ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου και ταυτόχρονα αναδεικνύουμε το ζήτημα της νότιας χαραξης, της απαιτώντας ελεύθερη κίνηση σε όλους τους σταθμούς των διοδίων και τέλος δωρεάν μετακίνηση των εκπαιδευτικών».

Αντωνία Μπρη, πρ. Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Πύργου

«Ως κλάδος πληρώνουμε βαρύ τίμημα στο δρόμο καρμανιόλα και κάθε χρόνο μετράμε συναδέλφους νεκρούς και τραυματίες. Φτάνει πια, κατασκευή του δρόμου τώρα!».

Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος ΕΚ Αμαλιάδας

«Σήμερα μαζευτήκαμε για να παλέψουμε για τα αυτονόητα. Για ένανσύγχρονοαυτοκινητόδρομοστον οποίο θα μετακινούμαστεμε αυτοκίνητα και όχι με φέρετρα. Ναμπορούμε να πάμε τα παιδιά μας στο νοσοκομείο με ασφάλεια.Τούτος ο δρόμος είναι δικός μας και πρέπει να τον περπατάμε δωρεάν. Πρέπει τα κοράκια να τσακώνονται πάνω στους νεκρούς μας; Απαιτούμε να κατασκευαστεί ο δρόμος ως την Τσακώνα και απαιτούμε από τους άρχοντες να πάψουν αν παίζουν το παιχνίδι της μίας των πολλών εργολαβιών».

Συγκλονίζει η χαροκαμένη μάνα του Γιάννη Βαλογιάννη: «Θα πάω μέσα στη Βουλή και θα τους κάψω όλους…»

Παρούσα στην κινητοποίηση και η Βασιλική Βαλογιάννη, μητέρα του Γιάννη Βαλογιάννη, που σκοτώθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής σε τροχαίο δυστύχημα στο ύψος της Ν. Μανωλάδας. Συνοδευόμενη από μέλη της οικογένειάς της, εξέφρασε την οργή της και τη θλίψη της για όλα τα θύματα του δρόμου.

«Γιατί τόσα παιδιά χαμένα; Γιατί; Μπορεί το δικό μου να έφταιγε. Τα άλλα φταίνε; Ο δάσκαλος στο προηγούμενο ατύχημα έφταιγε; Για όνομα του Θεού… Γιατί η Ηλεία είναι παραμελημένη σε όλα.  Τα παιδιά μας, οι άντρες μας, οι εαυτοί μας όλοι… Μέσα στα φάρμακα ζούμε. Η Ηλεία πάει πρώτη στον καρκίνο. Τι είμαστε δηλαδή εμείς;  Θα ανέβω μοναχή μου στη Βουλή κι αν χρειαστεί θα μείνω και πενήντα μέρες! Θα πάω θα τους κάψω όλους! Δεν το αφήνω έτσι, το έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου. Θέλω να είμαι η τελευταία μάνα…» ανέφερε οργισμένη και με δάκρυα στα μάτια!

Σάκης Γιατράς, εκπρόσωπος θυμάτων: «Εμείς αυτόν τον δρόμο τον πληρώσαμε με αίμα»

«Είναι η πρώτη φορά που θα ευχόμουν να μην ήμουν εδώ. Βλέπω πανό που λέει όχι άλλο αίμα. Το έχουμε πληρώσει εμείς αυτό. Εγώ καταλαβαίνω τιπέρασαν οι τέσσερις γονείς… Δε θέλουμε άλλο αίμα και χαίρομαι για τηνμάζωξη εδώ. Όσοι μίλησαν είπαν ότι η σημερινή κινητοποίηση δεν είναι η τελευταία και τώρα αρχίζουμε. Σε λίγο έχουμε την Αφή της Φλόγας. Ας εμποδίσουμε να γίνει. Να μη πάει κανένας Ηλείος, ούτε πολίτες ούτε εκπρόσωποι μας. Να δείξουμε ο΄τιυπάρχεια Ολυμπία Οδός κα δεν υπάρχει Ολυμπία απ’ όπου θα πάρουν τη φλόγα. Αναρωτηθείτε γιατί άλλαξαν το δρομολόγιο της φλόγας… Κανένας Ηλείος λοιπόν στην τελετή Αφής. Και εύχομαι να μη βρεθούν άλλοι συμπολίτες μας στη θέση μου…».

Αγαθή Ρηγοπούλου πρ. Συλλόγου ΑμΕΑ «Ήλις»

«Έχω συγκινηθεί πάρα πολύ. Θέλω να σας πω ότι εμείς οι γονείς, αυτό το δρόμο τον κάνουμε για τις συνεδρίες των παιδιών μας πολλά χρόνια. Επίσης πολλοίδάσκαλοι μας στο ΕΕΕΕΚ έρχονται καθημερινά από την Πάτρα με κίνδυνο να μην επιστρέψουν ποτέ στο σπίτι τους… Επίσης, θέλω να υποκλιθώ σε αυτή τη μάνα που έχασε το παιδί της και ήρθε σήμερα εδώ… Και να κάνω μια πρόταση. Ξέρετε τι μπορεί να τους ταρακουνήσει; Να μη δώσουμε τη Φλόγα!!!».

Θ. Γαλιατσάτος, πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

«Μας ενώνει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα ζωής και θανάτου. Χρειάζεται και συνέχεια και κλιμάκωση για να φτάσουμε σε ζητούμενο. Ότι αυτός ο δρόμος πρέπει να προχωρήσει με δημόσια χρηματοδότηση χωρίς διόδια. Να αναγκαστούν να συνομολογήσουν μαζί μας ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη».

Απόστολος Κατσιφάρας, πρώην Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας

«Δε πρέπει να επιτρέψουμε ξανά ένα νέο λάθος και να ξαναμπεί σε νέες περιπέτειες αυτή η μεγάλη αναπτυξιακή κατάκτηση που είναι η οδική αρτηρία στο σύνολο της μέχρι την Τσακώνα. Είμαστε όλοι εδώ, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και πάνω απ’ όλα σε αυτό το προσκλητήριο να καλέσουμε το σύνολο της κοινωνίας. Καλό αγώνα, πάμε δυναμικά για την ολοκλήρωση της οδικής αρτηρίας που είναι ευρωπαϊκό δίκτυο και το κράτος δεν μπορεί να αλλάζει θέση».

Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος, Συντονιστική επιτροπή Αθήνας

«Στις 16 Οκτώβρη με την κινητοποίησή μας στο Σύνταγμα ταράξαμε τα νερά και ελπίζουμε το ίδιο να συμβεί και αυτή τη φορά. Στην επόμενη κινητοποίηση που έχει οριστεί στις 6 Απρίλη με τη μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα, εμείς θα πραγματοποιήσουμε το πρωί της ίδιας μέρας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υποδομών και σας καλούμε όλους να έρθετε να παλέψουμε γιατί χωρίς αγώνα κανείς δεν θα μας δώσει το δρόμο».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος