FOLLOW US: facebook twitter

Φώφη Γεννηματά: «Δάσος ανυπέρβλητης ομορφιάς – Η Φολόη μπορεί να γίνει πρότυπο οικολογικής και τουριστικής ανάπτυξης»

Ημερομηνία: 04-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική
-Επίσκεψη της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης
-Γεωργιόπουλος: Έχουμε υποβάλλει μελέτη ανάδειξης του δάσους και των καταρρακτών Νεμούτας
Δήλωση-σχόλιο της Φ.Γεννηματά στην «Πρωινή»: «Προεκλογικού χαρακτήρα οι κινήσεις του πρωθυπουργού, απαράδεκτος ο εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση»

Το Περιβαλλοντικό Μουσείο – Κέντρο Πληροφόρησης Φολόης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας επισκέφθηκε την Πέμπτη 3 Ιουνίου η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κα Φώφη Γεννηματά, ξεκινώντας από εκεί την πρώτη δράση του Δικτύου «Πράσινος Κόσμος».

Το δίκτυο “Πράσινος Κόσμος” του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί μια πρωτοβουλία του ΚΙΝΑΛ για θέματα που αφορούν στην προστασία του Περιβάλλοντος, την Οικολογία, την αειφόρο ανάπτυξη και καινοτομία.

https://www.arxaiaolympia.gov.gr/wp-content/uploads/2021/06/gennimata-2-1024x711.jpg

«Επιλέξαμε το δάσος της Φολόης για την πρώτη δράση του δικτύου μας “Πράσινος Κόσμος”, ένα δάσος ανυπέρβλητης ομορφιάς αλλά και μεγάλο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό βάρος», τόνισε σε δηλώσεις της η κα Γεννηματά, προσθέτοντας: «Με την παρουσία μας σήμερα εδώ θέλουμε να αναδείξουμε ότι το δάσος της Φολόης μπορεί να γίνει ένα πρότυπο για την προσβασιμότητα αλλά και για την προστασία του ταυτόχρονα, πρότυπο για ήπια οικολογική και τουριστική ανάπτυξη.

Βεβαίως όλα αυτά προϋποθέτουν σχέδιο και βούληση, που δυστυχώς δεν βλέπουμε να υπάρχει αυτή τη στιγμή από την πλευρά της κυβέρνησης και κυρίως χρειάζονται ολοκληρωμένες υποδομές χρειάζονται οδικοί άξονες. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω από το 2016 μέχρι σήμερα ότι πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας “Πύργος Πάτρα” και να γνωρίσει η περιοχή την ανάπτυξη που της αξίζει αλλά και για να σταματήσει ο φόρος αίματος που έχει πληρωθεί.

https://www.arxaiaolympia.gov.gr/wp-content/uploads/2021/06/gennimata-5-1024x759.jpg

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Δημάρχους, τους τοπικούς συλλόγους, τη νεολαία φυσικά τη Νίκη Φούντα που είναι επικεφαλής του δικτύου και όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια να καθαρίσουμε τα μονοπάτια και μέσα από αυτή τη συμβολική κίνηση να δώσουμε ένα μήνυμα ότι κάθε περιοχή της Ελλάδας και ειδικά η Ηλεία έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Και το δικό μας πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο έχει στην καρδιά του την Περιφερειακή ανάπτυξη».

https://www.arxaiaolympia.gov.gr/wp-content/uploads/2021/06/gennimata-6-1024x793.jpg

Ξενάγηση στο Μουσείο και στο δρυοδάσος από τον δήμαρχο Ολυμπίας

Την κα Γεννηματά υποδέχθηκε στο Μουσείο ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος την ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που ο Δήμος έχει αναλάβει για την ανάδειξη ολόκληρου του οικοσυστήματος Φολόης και καταρρακτών Νεμούτας – Ερυμάνθου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχει εκπονηθεί μελέτη προϋπολογισμού 607.000 ευρώ και εντός του Ιουνίου ο σχετικός φάκελος θα υποβληθεί προς ένταξη στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για χρηματοδότηση. Η κα Γεννηματά ξεναγήθηκε στο Μουσείο από τον εκπρόσωπο του Δήμου και επικεφαλής της Ομάδας Ανάδειξης των Καταρρακτών Νεμούτας, Νίκο Σιάκκουλη, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα εκθέματά του, τα οποία αποτυπώνουν τη μυθολογία, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δάσους, καθώς και την τραγωδία του 2007. Ο κ. Σιάκκουλης στάθηκε ιδιαίτερα στη μυθολογική αξία του δρυοδάσους, εξιστορώντας τον μύθο του κένταυρουΦόλου, από τον οποίο προήλθε η ονοματοδοσία, και τον τέταρτο άθλο του Ηρακλή με τον Ερυμάνθιο Κάπρο. Στη Συνέχεια η κα Γεννηματά παρακολούθησε ολιγόλεπτο βίντεο σχετικά με τους καταρράκτες της Νέμούτας και στη συνέχεια ενημερώθηκε από τον κ. Σιάκκουλη και τον κ. Γεωργιόπουλο για την ανάγκη να αναδειχθούν και να προβληθούν περισσότερο, καθώς τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών τους θερινούς μήνες.

Ακολούθως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μετέβη στο δρυοδάσος της Φολόης όπου το Δίκτυο πραγματοποίησε τη συμβολική πρώτη του δράση καθαρισμού κάποιων μονοπατιών.Εκεί την υποδέχθηκε ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ο οποίος ανέλυσε τις σημαντικότερες παραμέτρους που αφορούν τη Φολόη. Ο κ. Λάττας αναφέρθηκε στη περιβαλλοντική ποιότητα του δάσους, η οποία έχει πιστοποιηθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στάθηκε ιδιαίτερα στην ιστορική του αξία και στη συμβολή του στην Ελληνική Επανάσταση και στη Γερμανική Κατοχή. Όπως ανέφερε, στο δάσος της Φολόης έγινε η μάχη μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων και των ΤουρκαλβανώνΛαλαίων, ενώ τον Δεκέμβριο του 1943  σημειώθηκε σκληρή μάχη ανάμεσα στους αντάρτες του ΕΛΑΣ και τους Γερμανούς, η οποία ματαίωσε τον κλοιό των ελληνικών δυνάμεων στον ορεινό όγκο του Ερυμάνθου.

https://www.arxaiaolympia.gov.gr/wp-content/uploads/2021/06/gennimata-4-1024x759.jpg

Η κα Γεννηματά υπενθύμισε πως το Κίνημα Αλλαγής είναι η πολιτική δύναμη που ανέλαβε την πρωτοβουλία για το περιβάλλον με την επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για έναν ελληνικό κλιματικό νόμο, προσθέτοντας ότι το «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο έχει στην καρδιά του την περιφερειακή ανάπτυξη». Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τον «κλειστό» τρόπο με τον οποίο λαμβάνει τις αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο. Προτού αναχωρήσει, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε μια στάση και στο ιστορικό Πούσι, ενώ γευμάτισε σε ταβέρνα στην Αρχαία Πίσα.

https://www.arxaiaolympia.gov.gr/wp-content/uploads/2021/06/gennimata-3-1024x726.jpg

Παρόντες ήταν επίσης ο Βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, ο γραμματέας της ΝΕ ΚΙΝΑΛ Ηλείας, Διον. Γιατράς, ο πρώην βουλευτής Γ. Κουτσούκος, ο πρώην δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, Ευθ. Κοτζιάς, οι αντιδήμαρχοι Αρχ. Ολυμπίας, Χάρης Σπηλιόπουλος, Ρόη Αντωνοπούλου και Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Λασιώνας κ. Λύσανδρος Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων, Τάσος Καρνάρος, ο περ/κός σύμβουλος Κώστας Μητρόπουλος, τοπικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.

May be an image of one or more people, people standing, outdoors and tree

Δήλωση-σχόλιο της Φ.Γεννηματά στην «Πρωινή»: «Προεκλογικού χαρακτήρα οι κινήσεις του πρωθυπουργού, απαράδεκτος ο εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση»

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εσωτερικός χώρος

Αντωνακόπουλος με Γεννηματά

Στο Περιβαλλοντικό Μουσείο της Φολόης συναντήθηκε ο δήμαρχος Πύργου  με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά  κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της με αφορμή τις δράσεις του Δικτύου «Πράσινος Κόσμος».

Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Ο κ. Αντωνακόπουλος, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για τις δράσεις του Δήμου Πύργου που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές Σαββατοκύριακο με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για την προστασία και τη φύλαξη του περιβάλλοντος. Επιπλέον αναφέρθηκε στο σχεδιασμό μελετών που θα εκπονηθούν ώστε τα σπάνιας σημασίας οικοσυστήματα που διαθέτει η περιοχή να αξιοποιηθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να διατεθούν μεταξύ άλλων για ήπιες αθλητικές δραστηριότητες.

Τον κ. Αντωνακόπουλο συνόδευσαν στη επίσκεψή του στη Φολόη ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πύργου κ. Γιάννης Βαρελάς και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου κ. Γιώργος Καραστέργιος

https://www.arxaiaolympia.gov.gr/wp-content/uploads/2021/06/gennimata-8-1024x781.jpg

https://www.arxaiaolympia.gov.gr/wp-content/uploads/2021/06/gennimata-9-1024x713.jpg

https://www.arxaiaolympia.gov.gr/wp-content/uploads/2021/06/gennimata-7-759x1024.jpg


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος