FOLLOW US: facebook twitter

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (1964-2021) – Μια ζωή γενναία

Ημερομηνία: 27-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

Ημέρα Εθνικού Πένθους – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στην Μητρόπολη Αθηνών- Το τελευταίο αντίο σήμερα στις 2 το μεσημέρι


Με έκδηλη συγκίνηση όλη η Ελλάδα, ο πολιτικός κόσμος, η παράταξη που την ανέδειξε και της οποίας ηγήθηκε από το 2015, αλλά και απλοί πολίτες, που ένιωσαν δική τους τη μάχη που έδωσε επί σειρά ετών με τον καρκίνο, ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν σήμερα την Φώφη Γεννηματά. Η σημερινή μέρα, κηρύχθηκε ως Ημέρα Εθνικού Πένθους για τη χώρα και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Η κηδεία της Φώφης, θα τελεστεί στις 2 το μεσημέρι, με τιμές εν ενεργεία υπουργού ενώ η σορός της προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στις 10 το πρωί στην Μητρόπολη Αθηνών, όπου εν συνεχεία το μεσημέρι θα ψαλεί και η εξόδιος ακολουθία, για να την συνοδέψουν όλοι οι παριστάμενοι στην τελευταία της κατοικία, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

H οικογένεια της, επιθυμεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού
Σε ένδειξη πένθους η Βουλή διακόπτει για μία εβδομάδα τις εργασίες της, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει ανασταλεί η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ. Ένα μαύρο πανί σε ένδειξη πένθους για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά σκεπάζει την πρόσοψη των κεντρικών γραφείων του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη ενώ μεσίστια κυματίζει η ελληνική σημαία που βρίσκεται στο κτήριο
Χιλιάδες είναι τα μηνύματα που φτάνουν σε συνεργάτες της, αλλά και σε στελέχη του κόμματος από ολόκληρη την Ελλάδα, από απλούς πολίτες που βλέπουν στο πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά έναν δικό τους άνθρωπο. Μια φωτογραφία της, χαμογελαστή και ευτυχισμένη, τραβηγμένη καιρό πριν πυκνώσουν τα σύννεφα για την εξέλιξη της υγείας της, κοσμεί τις τελευταίες δύο μέρες το γραφείο της στη Βουλή.

Είναι η φωτογραφία που διάλεξαν οι συνεργάτες της, καθώς το γραφείο σήμερα είναι έρημο αλλά πλημμυρισμένο από λουλούδια. Λουλούδια που αποθέτουν φίλοι και συνεργάτες στη μνήμη της σπουδαίας και γενναίας Φώφης.

 

Σύμβολο γενναιότητας

Η απώλειά της Φώφης Γεννηματά και ο πρόωρος χαμός της από το πρωί της Δευτέρας που μαθεύτηκε ο θάνατός της , «πάγωσε» όλη την Ελλάδα! Φίλοι και αντίπαλοι εξέφρασαν με κάθε δυνατό τρόπο τη συμπαράστασή τους, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη και καταλυτική επίδραση που είχε η 57χρονη πολιτική αρχηγός στη δημόσια ζωή του τόπου, όχι μόνο με την πολιτική της δράση, αλλά και ως σύμβολο γενναιότητας απέναντι στο τραγικό παιχνίδι της μοίρας. Στο πρόσωπο της Φώφης μιας γυναίκας που πάλεψε με τον καρκίνο θαρραλέα, βλέπουν τη μητέρα, την κόρη, την αδερφή, τη σύζυγο, αλλά και την πολιτικό που έδωσε μάχες για τα πιστεύω της. Σύμβολο θάρρους, έμεινε όρθια και ανθρώπινη ως το τέλος.

 

Διακριτό το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή του τόπου

Η Φώφη Γεννηματά αφήνει ένα διακριτό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου, με χαρακτηριστικά που μπορούν να εμπνεύσουν. Τα κυριότερα από αυτά ήταν η πίστη που επέδειξε στην ανάγκη δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η αντίθεσή της σε στοιχεία συντήρησης από το παρελθόν και φυσικά η ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας.

Οι φράσεις «εντιμότητα», «ήθος», «ευγένεια» και «αξιοπρέπεια» περιλαμβάνονταν σε όλα τα συλλυπητήρια μηνύματα είτε των στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ είτε των άλλων πολιτικών κομμάτων. Γεγονός καθόλου τυχαίο αφού από τον λόγο της Φώφης Γεννηματά δεν έλειπε η πολιτική κριτική, όμως ουδέποτε συνοδεύονταν από προσωπικές αναφορές ή άλλα στοιχεία πόλωσης κι εκτράχυνσης του πολιτικού διαλόγου…

Τις τελευταίες ημέρες είχε επιδεινωθεί ραγδαία η υγεία της, πέρασε πολύ δύσκολα το Σαββατοκύριακο, παρά ταύτα, δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα (και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου) να συνομιλεί με τους στενούς της συνεργάτες. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, συντετριμμένος από την απώλεια, αποκαλύπτει τι τους έλεγε μέχρι προχθές η Φώφη: «Αυτό που μας έλεγε ήταν «προσέξτε την ενότητα της παράταξης», «κρατηθείτε εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία». Αυτά να ήταν και τα τελευταία λόγια- οδηγίες της Φώφης προς τους συνεργάτες της. Παρά την επιβάρυνση της υγείας της αυτό που την ένοιαζε ήταν η ενότητα της παράταξης…

 

Δεν «εμπορεύτηκε» ποτέ πολιτικά το πρόβλημά της

Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια γενναία γυναίκα. Έδινε με ήθος και αξιοπρέπεια διαρκή μάχη με τον καρκίνο, χωρίς να παραιτηθεί από τη ζωή ή να το βάλει κάτω.

Και χωρίς ποτέ να αξιοποιήσει υπέρ της την ενδεχόμενη συμπάθεια που θα προκαλούσε η αναφορά του προβλήματος της. Μια φορά μόνο το έκανε κι αυτό για να δώσει δύναμη σε άλλους ασθενείς. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου», είχε πει, αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Σπάνιο για πολιτικό να μην εμπορεύεται τον πόνο προς όφελος του, να μην εργαλειοποιεί το συναίσθημα για ιδιοτελείς σκοπούς…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος