FOLLOW US: facebook twitter

Παναγιώτης Φλεβοτόμος: Ο Νόμος Βορίδη καταλύει την δημοκρατία στην πράξη

Ημερομηνία: 16-06-2021 | Συντάκτης:

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες   μετά την μεταπολίτευση  που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, προώθηκαν  μόνο από δημοκρατικές  προοδευτικές δυνάμεις ,   διαδραματίσαν κομβικό ρόλο στο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  Α&Β βαθμού. Ενίσχυοντας  τη συμμετοχή ,τη διαβούλευση  ,τη δημοκρατία στην πράξη, δρώντας  καταλυτικά απέναντι στις  απαρχαιώμενες  – γραφειοκρατικές αντιλήψεις και λογικές ,προτάσσοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Στο έργο της κυβέρνησης των <<αρίστων>> έρχεται να προστεθεί και ο Νόμος Βορίδη  ,ένας νόμος  ο οποίος καταλύει κάθε μορφή συλλογικότητας και δημοκρατικότητας  .

  • Ενισχύει το συγκεντρωτικό –πλειοψηφικό μοντέλο αφού από την πρώτη Κυριακή διενέργειας των εκλογών  ο δημοτικός-περιφερειακός συνδυασμός  που θα συγκεντρώσει το 43% εκλέγει αυτόματα το 60% των εδρών.Εκλογικό σύστημα πρωτοφανές για την ευρωπαϊκή αυτοδιοικητική πραγματικότητα.
  • Υποβαθμίζει αποφασιστικά τον ρόλο των τοπικών κοινοτήτων , με την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης ,τον περιορισμό του αριθμού των τοπικών συμβούλων, τη  μετατροπή των συμβούλων της κάθε κοινότητας σε προέκταση των υποψήφιων δημοτικών συνδυασμών  και άρα τη διαίρεση των μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους.
  • Την θέσπιση ορίου 3% για την εκλογή Δημοτικών Συμβούλων
  • Τη μείωση του αριθμού Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων γεγονός που αποδεικνύει την ολιγαρχική αντίληψη της δεξιάς στη λογική όσο λιγότεροι ασχολούνται με τα κοινά τόσο το καλύτερο.
  • Και τέλος τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων που θα οδηγήσει στην ερήμωση των χωριών μας ,θα υποβαθμίσει περαιτέρω τη ζωή των κατοίκων  στην επαρχία  ,θα απομακρύνει τους νέους  από τα κοινά  και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η κυβέρνηση απαξιώνει συνειδητά 20.000 τοπικούς συμβούλους  που έχουν τη διάθεση και την αγάπη  να συνεισφέρουν  στο τόπο τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

  • Τάσσεται υπέρ αναλογικών  εκλογικών συστημάτων που  και τη  γνήσια καταγραφή  της βούλησης  των δημοτών θα εξασφαλίζει  και την κυβερνισιμότητα  των ΟΤΑ θα κατοχυρώνει.Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά μοντέλα στην Ε.Ε. που θα μπορούσαμε να συμβουλευτούμε.
  • Απαιτεί τη διατήρηση των διαταξέων του Ν.4555/2018 για τις τοπικές κοινότητες και τη διευρύνση των αρμοδότητών τους  με τους σχετικούς πόρους στη λογική της αυτόνομης λειτουργίας τους στα πλαίσια βέβαια των Δήμων που ανήκουν.
  • Είναι εθνική ανάγκη η ενίσχυση των κοινοτήτων.

Πιστεύομε ότι χρειάζεται μία νέα αυτοδιοίκηση με περισσότερες αρμοδιότητες ,αυξημένους πόρους ,πιο διαφανή διαχείριση.Όχι το συγκεντρωτικό αντιδημοκρατικό μοντέλο της ΝΔ.

Μία αυτοδιοίκηση αποτελεσματική και δημοκρατική.

Γι αυτήν πρέπει να αγωνιστούμε μαζί όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις.

Παναγιώτης Φλεβοτόμος Συνοντιστής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΕ Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος