FOLLOW US: facebook twitter

Φλέγεται η Κάτω Ιταλία: Πυρκαγιές σε Σικελία, Σαρδηνία, Καλαβρία – Το θερμόμετρο άγγιξε τους 48,8 βαθμούς

Ημερομηνία: 11-08-2021 | Συντάκτης:

Πέντε νεκροί από τις φωτιές στην Κάτω Ιταλία, ενώ στις Συρακούσες της Σικελίας, το θερμόμετρο άγγιξε τους 48,8 βαθμούς- η υψηλότερη θερμοκρασία όλης της Ευρώπης


Τις τελευταίες πέντε ημέρες, πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Κάτω Ιταλία από τις πυρκαγιές που μαίνονται σε Καλαβρία, Σικελία και Σαρδηνία, ενώ οι εισαγγελίες προσπαθούν να εντοπίσουν τους εμπρηστές.

Οι φωτιές έχουν κατακάψει χιλιάδες στρέμματα γης, την ώρα που οι θερμοκρασίες καταγράφουν ρεκόρ πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Σικελία, οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει δέντρα απειλώντας ιδιοκτησίες στο νότιο και κεντρικό τμήμα της νήσου, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή, στη Φλόριντα, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 48,8 βαθμούς Κελσίου νωρίς το απόγευμα, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, έγραψε η εφημερίδα Corriere della Sera, επικαλούμενη πληροφορίες από το τοπικό μετεωρολογικό σύστημα.

Στο Μιλάνο αναζητούν καταφύγιο σε βρύσες και σιντριβάνια λόγω της αφόρητης ζέστης. EPA/Matteo Corner
Ο αριθμός των ιταλικών πόλεων σε κόκκινο συναγερμό λόγω καύσωνα αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Εδώ τουρίστες στη Ρώμη. EPA/ETTORE FERRARI

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, η θερμοκρασία 48,8 βαθμών Κελσίου «σημειώνεται σε μια περίοδο που ο αντικυκλώνας με το παρατσούκλι “Lucifer” σαρώνει τη χώρα», προσθέτοντας ότι την Παρασκευή, 15 πόλεις θα πρέπει να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό (συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Φλωρεντίας ή του Παλέρμο) λόγω του καύσωνα.

Σύμφωνα με την ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία ANSA, και σήμερα Τετάρτη υπήρχαν ήδη οκτώ σε αυτή την κατάσταση. «Όταν μια πόλη είναι σε κόκκινο συναγερμό σημαίνει ότι η ζέστη είναι τόσο έντονη που θέτει σε κίνδυνο τον γενικό πληθυσμό, όχι μόνο τους ηλικιωμένους ή τους αδύναμους», εξηγεί.

Πυροσβέστες διεξήγαγαν περισσότερες από 300 επιχειρήσεις στη Σικελία και την Καλαβρία τις τελευταίες 12 ώρες, με τη συνδρομή επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών.

«Πρέπει να ανταποκριθούμε αμέσως σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσφέροντας οικονομική βοήθεια σε εκείνους που έχασαν τα πάντα», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Στέφανο Πατουανέλι.

Στην Καλαβρία πάντα, προστέθηκαν νέα πύρινα μέτωπα στο όρος Ασπρομόντε, αλλά και στην ακτή της περιφέρειας στο Ιόνιο, όπου εκατό περίπου κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός από την βοήθεια της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και των πυροσβεστών, ζητούν τώρα και την κινητοποίηση του στρατού.

Στη Σαρδηνία, η μεγάλη ζέστη και οι ισχυρός άνεμος συνέβαλαν στο ξέσπασμα πυρκαγιών στην περιοχή του Νουόρο, ενώ πολλοί τουρίστες αποφάσισαν να φύγουν από το νησί.

Οι περιφέρειες της Καλαβρίας και της Σικελίας ζήτησαν σήμερα το βράδυ από την ιταλική κυβέρνηση να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέτρο που κρίθηκε αναγκαίο ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις δεκάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις δυο αυτές περιοχές.

Παράλληλα, οι εισαγγελίες της Κάτω Ιταλίας ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστωθεί αν οι πυρκαγιές που κατέκαψαν και συνεχίζουν να κάνουν στάχτη αμέτρητα στρέμματα γης, είναι αποτέλεσμα εμπρησμών.

Οι δήμαρχοι της Καλαβρίας θεωρούν ότι αυτή είναι η μόνη λογική εξήγηση από την στιγμή που -όπως καταγγέλλουν- «μόλις σβήνει μια φωτιά, αμέσως μετά, σε λίγες εκατοντάδες μέτρα απόσταση, εντοπίζεται νέα εστία».

Πηγή: lifo.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος