FOLLOW US: facebook twitter

Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν κοινό αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ημερομηνία: 18-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Φινλανδία και Σουηδία αφήνουν πίσω τους πολιτική αιώνων και από σήμερα (18.05.2022) είναι επίσημα υπό ένταξη μέλη του ΝΑΤΟ.

Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν και επίσημα το πρωί της Τετάρτης αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε μια ιστορική στιγμή που σηματοδοτεί τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό έπειτα από δεκαετίες.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η διαδικασία επικύρωσης, που θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια όλων των μελών της Συμμαχίας, ενδέχεται να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.

Η παράδοση των επιστολών στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας ένταξης που τελικά αναμένεται να οδηγήσει σε διεύρυνση του ΝΑΤΟ από 30 σε 32 μέλη.

«Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση», τόνισε χθες η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Την Πέμπτη (19/5) η Σουηδή πρωθυπουργός και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο αναμένεται να συναντηθούν με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, ώστε να συζητήσουν για την απόφαση που έλαβαν να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

 «Καλωσορίζω θερμά τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι στενότεροι εταίροι μας» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά την παραλαβή των επιστολών αίτησης από τους πρεσβευτές των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Η αίτηση πρέπει τώρα να εγγκριθεί από τις 30 χώρες μέλη. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, αν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Εάν οι αντιρρήσεις του ξεπεραστούν και οι ενταξιακές συνομιλίες εξελιχθούν όπως αναμένεται, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να γίνουν μέλη μέσα σε λίγους μήνες. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως οκτώ έως 12 μήνες, αλλά το ΝΑΤΟ θέλει να κινηθεί γρήγορα, δεδομένης της απειλής από τη Ρωσία που πλανάται πάνω από τα κεφάλια των σκανδιναβικών χωρών.


dikaiologitika.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος