FOLLOW US: facebook twitter

Φιλοθέη η αρχοντοπούλα των Αθηνών: Μια εξαιρετική παράσταση του θεάτρου σκιών στον Απόλλωνα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φίλων των Τεχνών»

Ημερομηνία: 24-01-2020 | Συντάκτης:

Η ιστορία της Αγίας Φιλοθέης, το έργο που ενθουσίασε και συγκίνησε κοινό και κριτικούς το περασμένο καλοκαίρι , ζωντανεύει στο Θέατρο Απόλλων την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα,  μια παράσταση θεάτρου σκιών για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο δράμα του Ιωσήφ Βιβιλάκη ειδικά γραμμένο για τους παίκτες σκιών Άθω Δανέλλη και Νικόλα Τζιβελέκη με θέμα τη ριψοκίνδυνη δράση της Φιλοθέης Μπενιζέλου που εμφανίστηκε σαν φωτεινό αστέρι για να ζεστάνει και να φωτίσει τους υπόδουλους και πρόσφερε την περιουσία της σε έργα αλληλεγγύης στην οθωμανική Αθήνα του 16ου αιώνα.  Την διοργάνωση έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλων των Τεχνών».

Οι κριτικές που έχει πάρει η παράσταση είναι πράγματι εξαιρετικές ενώ όλοι κάνουν λόγο για νέα εποχή στο θέατρο σκιών.  Χαρακτηριστική αυτή του Καθηγητή και διακεκριμένου κριτικού τέχνης  Κώστα Γεωργουσόπουλου που  έγραψε για την παράσταση: «Ο Βιβιλάκης έγραψε κατά τα πρότυπα των παλαιών θρησκευτικών έργων αλλά με γνώση καίρια και των νέων τεχνικών και κυρίως του θεάτρου σκιών την ιστορία της Φιλοθέης. Ο Γ. Παπαδόπουλος έγραψε εξαίσια μουσική. Ο Τζιβελέκης έφτιαξε τις φιγούρες  και μαζί με τον έξοχο Δανέλλη κίνησαν τον θίασο. Τραγούδησαν ζωντανά Παπαδόπουλος, Παπανικολάου, Μιχαλάκη. Αν το θέαμα ξαναπαιχτεί, μην το χάσετε!»

«“Φιλοθέη, η αρχοντοπούλα των Αθηνών”: Ένα τολμηρό εγχείρημα» του Μ. Γ. Μερακλή

Το έργο και η παράσταση

Αντλώντας έμπνευση από τον δραματικό βίο της περίφημης κυρά δασκάλας, μουσικοί και παίκτες σκιών εμψυχώνουν σκαλιστές χειροποίητες φιγούρες και ζωντανεύουν την περιπετειώδη ζωή της ασυμβίβαστης αρχοντοπούλας που φόρεσε τα ράσα. Στην παράσταση, η οποία πλαισιώνεται με μουσική υποβλητική και τραγούδι από τους Γεράσιμο Παπαδόπουλο, Θεολόγο Παπανικολάου και Κατερίνα Μιχαλάκη, έχουμε την ευκαιρία της επανασύνδεσης με την άγνωστη ιστορία της ΑΘήνας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Μέσα από το θαυμαστό συναξάρι της αγίας Φιλοθέης συνυφαίνεται παράξενα η ιστορία του λαϊκού θεάτρου σε ένα μαγικό και μυστηριακό ταξίδι προς το φως των σκιών, όπου καλούμαστε να αναζητήσουμε τη σημασία της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας στη σημερινή ζωή.

Tο «Οθόνιον» είναι μια επιστημονική και καλλιτεχνική ομάδα με έδρα την Αθήνα που πιστεύει στην αξία των παραδοσιακών σκηνικών πρακτικών

Η ομάδα και ο Σύλλογος

Το «Οθόνιον» είναι μια επιστημονική και καλλιτεχνική ομάδα με έδρα την Αθήνα που πιστεύει στην αξία των παραδοσιακών σκηνικών πρακτικών και στο πνευματικό όφελος που μπορούν να αποφέρουν στο ευρύ κοινό που απευθύνονται, αλλά και στην προσφορά σε ευάλωτες και ειδικές ομάδες (κρατούμενοι, αναλφάβητοι, ασθενείς). Βασικός στόχος της ομάδας είναι η γνωριμία με τον θαυμαστό κόσμο του θεάτρου σκιών μέσα από τη δημιουργία, ανασύσταση και αναστήλωση κειμένων και παραστάσεων.

Η ομάδα πλαισίωσε με μεγάλη επιτυχία το 2017 την παράσταση Ο γάμος του Καραχμέτη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (σκηνοθεσία Όλια Λαζαρίδου) με το δραμάτιον Ο Καραγκιόζης νεκροθάττης, και έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

Ο Σύλλογος «Φίλων των τεχνών»

Ο Σύλλογος «Φίλων των Τεχνών» αυτοπροσδιορίζεται και επισημαίνει ότι «Η τέχνη σαν μια ανάσα από την καθημερινότητα, την άτεχνη τεχνολογία, το εμπορικό και το εφήμερο. Αυτή ήταν η φιλοσοφία που μας ταίριαξε. Μας έκανε μια παρέα και μας ώθησε να οργανωθούμε και να επιδιώξουμε, από κοινού, πολιτιστικές δράσεις που να δίνουν μια νέα πνοή στην τοπική πραγματικότητα. Μια πνοή που κουβαλά αυθεντική ελληνική παράδοση. Μια πνοή που ξεκουράζει τις ψυχές μας, σαν ένα άρωμα-γλυκιά ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων. Υποσχόμαστε να προσπαθήσουμε, με όσες δυνάμεις έχουμε και με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, να υπηρετούμε αυτόν τον σκοπό.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Συντελεστές

Κείμενο-σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βιβιλάκης

Μουσικός σχεδιασμός: Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Φιγούρες: Νικόλας Τζιβελέκης

Παίκτες θεάτρου σκιών: Άθως Δανέλλης, Νικόλας Τζιβελέκης

Μουσικοί-τραγούδι: Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Θεολόγος Παπανικολάου, Κατερίνα Μιχαλάκη

Γραμματεία: Μάνος Δαμασκηνός

Παραγωγή: BateauLavoir. Χώρος σεμιναρίων, τεχνών και πολιτιστικής δραστηριότητας. Ιλισίων 4, Κηφισιά 14564, Αττική

Εισιτήρια

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων κρατήσεις στα τηλέφωνα: 6979202604, 6945284363 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Με την ευγενική υποστήριξη της ενοριακής κοινότητας του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.

www.bateaulavoir.gr

https://www.facebook.com/miteraphilothei/

https://othonion.wordpress.com

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, εσωτερικός χώρος

H “Πρωινή” είναι χορηγός επικοινωνίας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος