FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Φιγαλεία: Ικανοποίηση για την ανάδειξη του Ι.Ν. Αγ. Νικολαου

Ημερομηνία: 05-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ο Σύλλογος Νεολαίας & Άθλησης Νέας Φιγαλείας ”ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΓΑΛΗ” και το Σωματείο «Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής –ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ» εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακήρυξης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Νέας Φιγαλείας ως μνημείου σπουδαίας εκκλησιαστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα της Λαγκαδινής εκκλησιαστικής ναοδομίας του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα με πρωτομάστορα τον Ιωάννη Γαρδίκα (Γαρδικόγιαννη) από τα Λαγκάδια Αρκαδίας.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Νεολαίας & Άθλησης Νέας Φιγαλείας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τα ”ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για την άψογη συνεργασία που είχαν, έχουν και θα έχουν με κοινό στόχο, την ανάδειξη και προβολή ιστορικών κτηρίων Λαγκαδινής τέχνης της πέτρας, της Επαρχίας Ολυμπίας.

Με την τελευταία απόφαση, του Υπουργείου Πολιτισμού και την εγγραφή στο ΦΕΚ, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος συνεργασίας των δυο φορέων, ο οποίος έχει ξεκινήσει ήδη από το 2015 όταν ακόμα ο σύλλογος ήταν μια πρωτοβουλία πολιτών από την Ανδρίτσαινα και τη Νέα Φιγαλεία. Μετά την εξέλιξη αυτή, τοποθετούνται οι βάσεις συνεργασίας των δύο φορέων για το δεύτερο κύκλο με κοινό στόχο την ανάδειξη, προστασία και προβολή του συγκεκριμένου ναού.

Η πόλη της Νέας Φιγαλείας αποκτά πλέον και δεύτερο προστατευόμενο εκκλησιαστικό μνημείο μετά το χαρακτηρισμό του πρώτου(ΦΕΚ 1999): του Μοναστηρίου της Ζούρτσας ή Ιερά Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου ή Ιερά Μονή Παναγίας Βόγαλης, ενώ ξεκινάνε οι εργασίες και η κατάρτιση νέου φακέλου για ακόμα ένα εκκλησιαστικό μνημείο της περιοχής


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος