FOLLOW US: facebook twitter

Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας: «Ένα Φάρμακο»: Ολοκληρώθηκε η 1η Συνάντηση Θεάτρου των Πολιτών 

Ημερομηνία: 17-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός
Φωτογραφίες Δημήτρης Παπαϊωάννου
Ο λόγος στους θεατές: ανοιχτή συζήτηση με πολίτες για τις Βάκχες και τη Λυσιστράτη την Κυριακή 22/8

Γιατί κι αν κάτι η νύχτα ανέγγιχτο αφήνει

η μέρα φτάνει

εκείνη το αποτελειώνει.

Η πρώτη δράση του Θεάτρου των Πολιτών στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας ολοκληρώθηκε με μια συγκινητική τελευταία συνάντηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Για 15 μέρες (27 Ιουλίου – 8 Αυγούστου) οι ομάδες των παιδιών, το πρωί,  και των ενηλίκων, το απόγευμα, εμπνεόμενοι από την μαγεία του χώρου, ασχολήθηκαν με τον μύθο του Οιδίποδα  παίζοντας, μελετώντας και συζητώντας υπό την καθοδήγηση των τεσσάρων εμψυχωτών: της Έλσας Ανδριανού, της Ελεάνας Τσίχλη, της Αγγελικής Τόμπρου και του Θοδωρή Αμπαζή.

Όπως αναφέρει ο κ. Αμπαζής «η ομάδα των ενηλίκων έκανε μια εισαγωγή στις τεχνικές προετοιμασίας του ηθοποιού μέσω μιας σειράς σωματικών ασκήσεων, χρήσιμων όχι μόνο στην υποκριτική, αλλά και στην καθημερινή ζωή. Αναλύθηκε ο Πρόλογος και η Πάροδος από τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή και αναδείχθηκαν οι θεματικοί άξονες του έργου και η σχέση τους με την περίοδο της Πανδημίας που διανύουμε. Μέσα από τα προσωπικά βιώματα των συμμετεχόντων ανακαλύφθηκαν οι ομοιότητες της τωρινής κατάστασης με τη συνθήκη του έργου και διδάχθηκε ο τρόπος ανάγνωσης ενός θεατρικού έργου και ειδικά Αρχαίου Δράματος, από τη μεριά του ηθοποιού. Εντέλει όλοι συμμετείχαν σε μια ενεργητική ανάγνωση της Παρόδου, με κίνηση στον χώρο, και στόχο την εμπειρία μιας συνολικής σκηνικής παρουσίασης του κειμένου και εργαλείο την Κοινή Αναπνοή.

Οι συμμετέχοντες πήραν μια σειρά από γνωστικά εργαλεία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα μιας πληρέστερης εμπειρίας κατά την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, αλλά και για παντός τύπου ενασχόλησή τους με το θέατρο.

Η συνεργασία μας με την Εφορία Αρχαιοτήτων και ιδιαίτερα με την Διευθύντρια κα Ερωφίλη Κόλλια υπήρξε εξαιρετική και την ευχαριστούμε θερμά. Ελπίζουμε σε πολλές περισσότερες συνεργασίες την ερχόμενη χρονιά. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους Αρχαιολόγους και Αρχαιοφύλακες για τη φροντίδα με την οποία περιέλαβαν τα εργαστήριά μας και για τη δυνατότητα που μας έδωσαν να υπάρχουμε και να δημιουργούμε μέσα σ΄ αυτόν τον απίστευτο χώρο, που μας εξύψωσε ψυχικά και πνευματικά».

Έλσα Ανδριανού, εμψυχώτρια  –  θεατρολόγος-δραματολόγος

Το εργαστήριο εφήβων – ενηλίκων που διοργάνωσε ο Θοδωρής Αμπαζής, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, πραγματοποίησε 10 τρίωρες συναντήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων ετέθησαν κάποιες πρώτες βάσεις όσον αφορά στην προσέγγιση του θεατρικού φαινομένου, τόσο από την άποψη της δραματουργίας, όσο και της πράξης, εμπλέκοντας σε βιωματικά εργαστήρια ερασιτέχνες ηθοποιούς, ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την τέχνη εν γένει και νέους που διερευνούν το θέατρο ως πιθανό μελλοντικό προσανατολισμό. Με κείμενο αναφοράς τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, η ομάδα δούλεψε με κάποια βασικά μεθοδολογικά εργαλεία, όπως η σύγχρονη αναλογία και η υποκειμενική αφήγηση, η συγκρότηση της ομάδας και η χορικότητα, η εμπιστοσύνη στον παρτενέρ και η ανάπτυξη της προσωπικής οπτικής η οποία συνομιλεί πάντα με τη συλλογικότητα.

Ο στόχος που επετεύχθη σε αυτήν την πρώτη φάση γνωριμίας ήταν να εμπλακούν οι συμμετέχοντες σε ομαδική λειτουργία που αξιοποιεί το κοινωνικό πρόσημο της τέχνης του θεάτρου, να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τα βασικά υποκριτικά εργαλεία και να εξοικειωθούν με την ομαδική θεατρική λειτουργία.

Παράλληλα, η διεξαγωγή του εργαστηρίου στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας πιστεύω πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για μας τους εισηγητές, που είχαμε παραλλήλως την ευκαιρία να συναντηθούμε σε γόνιμο διάλογο με ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη πέραν του στενού επαγγελματικού πλαισίου και οι οποίοι μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι «πρεσβευτές» της συνέχισης και περαιτέρω ανάπτυξης του Φεστιβάλ.

Ελεάννα Τσίχλη, εμψυχώτρια – σκηνοθέτης

Όταν το θέατρο γίνεται η αφορμή… Με χαρά δέχτηκα την πρόταση του Θοδωρή Αμπαζή να συμμετέχω στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες “Ένα φάρμακο” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας. Από τις 27/07 ως 07/08 μαζί με την συνάδελφο Αγγελική Τόμπρου αναλάβαμε, λοιπόν, μια ομάδα παιδιών από 4 ως 11 χρονών και ξεκινήσαμε την “θεατρική μας περιπέτεια” μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Με όχημα μας τα παιχνίδια και βασικά θεατρικά εργαλεία που κινητοποιούν τα παιδιά να οξύνουν την φαντασία και να επενδύσουν στην ομαδικότητα, φτιάξαμε και δραματοποιήσαμε μικρές ιστορίες εμπνευσμένες από την Αρχαία Ιστορία και Μυθολογία, προσθέτοντας σε αυτές όμως αρκετές αναφορές από την επικαιρότητα και τη σύγχρονη ζωή, θέλοντας να εμπιστευτούμε την αυθόρμητη έκφραση των ίδιων των παιδιών και να τους δώσουμε κίνητρα για να επινοήσουν και να φαντασθούν· για να γνωρίσουν ένα θέατρο ελεύθερο που προάγει την δημιουργικότητα και την κοινωνικότητα των παιδιών. Κι όλα αυτά συνέβησαν μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε έναν από τους εμβληματικότερους χώρους -μνημεία του Αρχαίου Ελληνικού μας Πολιτισμού. Τα παιδιά είχαν την δυνατότητα μέσα από το παιχνίδι να γνωρίσουν τον αρχαιολογικό χώρο, να ξεναγηθούν μέσα σε αυτόν, να ανακαλύψουν μόνοι τους σημεία που τους ενδιέφεραν. Θα μπορούσαμε να πούμε πως “έζησαν” μέσα στην Αρχαία Ολυμπία για ένα δεκαήμερο και την ανακάλυψαν με τα δικά τους μάτια. Κρατάω την φράση: “Κυρία, είμαστε τόσο τυχεροί που μπορούμε να παίζουμε μέσα στα αρχαία! Οι τουρίστες επιτρέπεται μόνο να τα βλέπουν” που είπε κάποια μέρα περιχαρής ένας από τους μαθητές μας. Ήταν πολύ “γεμάτες” αυτές οι δύο εβδομάδες που πέρασα στην Αρχαία Ολυμπία… Γεμάτες από φύση, ιστορία, αναμνήσεις, εξομολογήσεις, γνωριμίες, χαμόγελα, παιδικές φωνές… Μα το πιο σημαντικό είναι πως μαζί με άλλους ανθρώπους καταφέραμε να πάμε για λίγο κόντρα στον φόβο και στην κατήφεια της εποχής. Γιατί το θέατρο μπορεί να είναι “ένα φάρμακο”.

Αγγελική Τόμπρου, εμψυχώτρια – θεατροπαιδαγωγός

Η διοργάνωση των θερινών εργαστηρίων θεάτρου του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 8 Αυγούστου 2020, αφήνοντας σε όλους μας, εκπαιδευτές και συμμετέχοντες, τις καλύτερες εντυπώσεις. Η πρωτοβουλία του διευθυντή Θ. Αμπαζή να “στεγάσει” τα εργαστήρια τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων στον αρχαιολογικό χώρο, αποδείχτηκε το πρώτο μεγάλο “κέρδος” αυτής της εμπειρίας. Μικρά παραδείγματα είναι η χαρτογράφηση του χώρου από τα παιδιά και η μεταμόρφωση των αρχαίων ναών σε μέρη της περιπέτειας που χτίσαμε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Μαζί με το παιχνίδι τα παιδιά “ανακάλυψαν”τον αρχαιολογικό χώρο, τους συντηρητές του, έτρεξαν στο στάδιο, και τον γνώρισαν μέσα από το θέατρο και το παιχνίδι με ένα τρόπο που δεν θα είχαν ως απλοί επισκέπτες. Αντίστοιχα στο εργαστήριο των ενηλίκων, όπου επεξεργαστήκαμε το πρώτο στάσιμο από την τραγωδία του Οιδίποδα, ο χώρος ενεργοποίησε κάθε λέξη του αρχαίου κειμένου και σηματοδότησε τις θεατρικές δράσεις με το εύρος και τη δύναμη που τους αξίζει… Αξιομνημόνευτο παράδειγμα είναι το τελευταίο μάθημα του εργαστηρίου όπου η επίκληση του χορού προς τον Δία για να τους σώσει από την -τότε- πανδημία, έγινε -τώρα- δίπλα στα ερείπια του ναού του Δία.. Η συγκίνηση και η χαρά για τη δουλειά που έγινε σε αυτό τον πρώτο χρόνο των θερινών εργαστηρίων είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει την συνέχεια και την εξέλιξη αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος. Αξέχαστη θα μείνει επίσης η ματιά των επισκεπτών του χώρου που περνούσαν δίπλα μας κατά τη διάρκεια των εργαστηριών βιώνοντας μία “διπλή ανακάλυψη”: έναν από τους σπουδαιότερους τόπους της αρχαιότητας και ταυτόχρονα ένα ζωντανό πάρκο δράσεων, καλλιτεχνικής εργασίας και χαράς. Κλείνουμε την εμπειρία αυτή πλήρεις και “γεμάτοι” και ανανεώνουμε την συνάντησή μας για την ερχόμενη χρονιά με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όσα μας συνδέουν με τον Πολιτισμό και τις αξίες μας..

Ειρήνη Ζέζα, συμμετέχουσα

Δύο εβδομάδες. Δέκα μέρες. Δέκα πολύ όμορφες μέρες, περάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Με αφορμή το κείμενο του Οιδίποδα Τυράννου του Σοφοκλή, οι τέσσερις εισηγητές μας ( κ. Θοδωρής Αμπαζής και οι κυρίες Έλσα Ανδριανού, Αγγελική Τόμπρου, Ελεάννα Τσίχλη), μας έμαθαν πώς να βουτάμε σε ένα θεατρικό κείμενο, π’ως μέσα από ασκήσεις και τα προσωπικά μας βιώματα να γινόμαστε ομάδα. Να αποδεχόμαστε τους άλλους και εμάς τους ίδιους, να διώχνουμε το εγώ μας, να επικεντρωνόμαστε στον άλλο. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το σεμινάριο αυτό ήταν αλήθεια ένα φάρμακο για την ψυχή μας. Άλλαξε ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα, τις καταστάσεις, τις παραστάσεις. Ελπίζω αυτό το όραμα και έργο να συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια, μιας και μόνο καλά έχει να δώσει στους εαυτούς μας και στον πολιτισμό του τόπου μας.

Ελευθερία Κουή, συμμετέχουσα

Ένα δεκαήμερο φάρμακο της ψυχικής μας κατάστασης. Μία εισαγωγή σε βασικές λειτουργίες του ηθοποιού μέσω τεσσάρων θαυμάσιων ανθρώπων, ο καθένας μοναδικός στο είδος του. Μία ταύτιση του παρελθόντος με το σήμερα μέσα από το κείμενο του Σοφοκλή “Οιδίπους Τύραννος”. Μία αναβίωση του χθες μέσα στα ερείπια του σήμερα που έλαβαν, μα και μας έδωσαν, άλλη διάσταση. Μία αγκαλιά μέσα στην απομάκρυνση. Εύχομαι η φετινή προσπάθεια να ήταν μόνο η αρχή του ταξιδιού, που χρόνο με τον χρόνο θα εξελίσσεται και θα  εμπλουτίζεται με ακόμα περισσότερα δρώμενα και συμμετοχές.

Θέατρο των Πολιτών – Ο λόγος στους θεατές

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο των παρεμβατικών του δράσεων, που ξεκίνησαν με τα δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με πολίτες, με θέμα τις παραστάσεις Βάκχες και Λυσιστράτη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, σκηνοθέτης-συνθέτης, Θοδωρής Αμπαζής.

Ο στόχος είναι να μιλήσουμε για τις δυο παραστάσεις, να βρούμε ομοιότητες και διαφορές στη σκηνοθετική προσέγγιση, να αναλύσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παραστάσεων, να ανταλλάξουμε απόψεις για τα έργα και τη χρησιμότητά της παρουσίασης τους σήμερα.

Προσκαλούμε όλους όσους, έχοντας δει τις παραστάσεις, ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και ταυτόχρονα να αποκομίσουν βασικά μεθοδολογικά εργαλεία για την πληρέστερη εμπειρία θέασης μια θεατρικής παράστασης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του εστιατορίου Δήμητρα, την Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 19:00, στην Αρχαία Ολυμπία. Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες φωτό για το ενηλίκων εδώ

Περισσότερες φωτό για το παιδικό εδώ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος