FOLLOW US: facebook twitter

Ν. Φαρμάκης: «Εντός Ιουλίου η προκήρυξη για τα 20 εκατ. ευρώ»

Ημερομηνία: 01-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
Ο περ/ρχηςΔυτ. Ελλάδας μιλάει στην «Πρωινή» για την ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω covid και σχολιάζει τη ρητορική περί «διαρκούς αδικίας της Ηλείας
-Τι απαντά στην κριτική για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων και παραθέτει στοιχεία για το μερίδιο της Ηλείας σε έργα και χρηματοδοτήσεις

Εντός του πρώτου δεκαημέρου αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη του προγράμματος ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας, που επλήγησαν από την πανδημία, όπως αποκαλύπτει σήμερα στην «Πρωινή» ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Παράλληλα, με αφορμή τη νέα κάθοδό του σήμερα στην Ηλεία, απαντά και στη ρητορική ότι συνεχίζει την πολιτική αδικίας εις βάρος του νομού, με νέο ευνοημένο την Αιτωλοακαρνανία δίπλα στον… παραδοσιακό δυνάστη που λέγεται Αχαΐα, παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς που αφορούν χρηματοδοτήσεις.

Στο ερώτημα που του θέσαμε λέγοντας ότι το δεύτερο πρόγραμμα καθυστέρησε να προκηρυχθεί, ο περιφερειάρχης απάντησε αφενός ότι ένα είναι το πρόγραμμα αλλά με δύο σκέλη και αφετέρου ότι η Δυτική Ελλάδα είναι η πρώτη πανελλαδικά που ετοιμάζει τη δεύτερη προκήρυξη.

«Για να δημοσιευτεί η προκήρυξη των 20 εκατ. ευρώ, θα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι ενστάσεις από την πρώτη. Αυτό έγινε μόλις πριν από μερικές ημέρες. Με το που ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, αμέσως μετά θα βγει στον αέρα και τη δεύτερη. Υπολογίζω ότι αυτό θα γίνει μέσα στο α΄ δεκαήμερο του Ιουλίου. Καμία άλλη περιφέρεια δεν έχει φτάσει στο στάδιο που είμαστε εμείς τώρα, δηλαδή να έχει έτοιμη τη δημοσίευση και του δεύτερου προγράμματος και να έχει ήδη καταβάλει τα 20 από τα 30 εκατ. ευρώ του πρώτου. Εδώ όμως θέλω να τονίσω ότι επί της ουσίας είναι η μία η δράση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η επιλογή μας όμως ήταν να την υλοποιήσουμε σε δύο κατευθύνσεις, προκειμένου να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες και διαφορετικές ανάγκες», εξήγησε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στόχευση των δύο προγραμμάτων.

«Στο πρώτο σκέλος της συγκεκριμένης δράσης, πρώτιστη επιδίωξή μας ήταν να τιθασευτεί η ανεργία, να μη χάσει τη δουλειά του κανένας εργαζόμενος. Για αυτόν τον λόγο, τα 30 εκατ. ευρώ κατανεμήθηκαν σε λιγότερες επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους. Η αντιμετώπιση του κινδύνου της ανεργίας είχε τον πρώτο λόγο. Στο δεύτερο σκέλος, στοχεύουμε στην ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, με βάση την οικονομική τους ζημιά από την πανδημία, για αυτό και οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύω πως στο τέλος, αρκετά μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επιτηδευματιών θα έχει στηριχθεί. Σας θυμίζω ότι δράση της Περιφέρειας λειτουργεί συμπληρωματικά στα 600 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν από το ΥΠΟΙΚ στη Δυτική Ελλάδα για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Οι αιτήσεις που συγκεντρώθηκαν, έφτασαν τα 250 εκατ. ευρώ. Μακάρι να είχαμε τόσους πόρους για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες, αλλά δυστυχώς δεν τους έχουμε. Άρα στόχος ήταν και συνεχίζει να καλυφθούν το κατά δύναμην ανάγκες με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας. Η κριτική που ακούγεται από τους πολίτες είναι αυτονόητη και δικαιολογημένη, γιατί πηγάζει από πραγματικές ανάγκες και από μια σκληρή πραγματικότητα που λέει ότι οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας σαν αυτοδιοίκηση δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Όμως συχνά αυτές οι ανάγκες γίνονται βορά στους επιτήδειους λαϊκιστές πού ποντάρουν πάνω στην δυσκολία που έφερε στις επιχειρήσεις ο covid-19, για να σπείρουν ψεύδη και ανακρίβειες, προκειμένου να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Ηθικά, μπροστά στο δίλημμα λίγο ή καθόλου βοήθεια την ώρα της κρίσης, εμείς επιλέξαμε το -έστω και- λίγο από το να κρυφτούμε πίσω από δικαιολογίες αρμοδιοτήτων»

«Αλλάζουμε σελίδα και ταχύτητα»

Η… σχεδόν μόνιμη άποψη της Ηλείας είναι ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημιουργήθηκε για να εκφράζει τα συμφέροντα της Αχαΐας. Με την εκλογή του Νεκτάριου Φαρμάκη αιωρείται πλέον η άποψη ότι εκτός από την Αχαΐα, τώρα ο θεσμός της Περιφέρειας θα ωφελήσει και την Αιτωλοακαρνανία, πάντα εις βάρος της Ηλείας.

Στο περί ηλειακής αδικίας ερώτημα της «Πρωινής», ο Περιφερειάρχης επέλεξε να απαντήσει με αριθμούς και στοιχεία από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, απορρίπτοντας τη ρητορική της αδικίας.

«Η άμβλυνση και η σταδιακή άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων ήταν προεκλογική μας δέσμευση και από την πρώτη μέρα της θητείας μου εργάζομαι αταλάντευτα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι την περίοδο 2018-19, οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ ήταν 183 εκατ. ευρώ για τη όλη τη Δυτική Ελλάδα, εκ των οποίων τα 34 εκατ. αφορούν την Ηλεία. Στους πρώτους 18 μήνες της θητείας μου, 2020-21, οι αντίστοιχες εντάξεις είναι ύψους 208 εκατ. ευρώ για όλη την Περιφέρεια, εκ των οποίων τα 46 εκατ. ευρώ αφορούν την Ηλεία. Ας δούμε και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Την περίοδο 2018-19, η οποία ήταν και προεκλογική, η Ηλεία είχε 21 ενταγμένα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ από τα 164 στη Δυτική Ελλάδα, δηλαδή ποσοστό 22,2%. Από την ημέρα που ανέλαβα περιφερειάρχης έως σήμερα, η Ηλεία έχει 32 ενταγμένα έργα με αθροιστικό προϋπολογισμό 62,7 εκατ. ευρώ από τα 199 όλης της Περιφέρειας, δηλαδή ποσοστό 31,1%», επισήμανε ο κ. Φαρμάκης και πρόσθεσε ότι η σύγκριση έγινε μόνο και μόνο για να καταρρίψει τους ισχυρισμούς για τις προθέσεις του.

«Φυσικά δεν ισχυρίζομαι ότι όλα λύθηκαν και όλα διορθώθηκαν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ευσταθεί η ρητορική ότι συνεχίζω μια πολιτικής αδικίας, η οποία όντως υπήρχε επί δεκαετίες και προφανώς δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε 18 μήνες. Όμως αυτό που υποσχεθήκαμε, ότι αλλάζουμε σελίδα και αλλάζουμε ταχύτητα, το κάνουμε ήδη και σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά. Είναι συνειδητή επιλογή μας ο εμπροσθοβαρής χαρακτήρας του προγράμματος εκτέλεσης έργων, ώστε οι πόροι να στηρίξουν την οικονομία τώρα που τα έχουμε ανάγκη, προσπαθώντας να καλύψουμε τις απώλειες της πανδημίας», υπογράμμισε.

Έκλεισε δε, λέγοντας με νόημα «βέβαια η πολιτική δεν κρίνεται με το ζύγι, όμως οι αριθμοί καταρρίπτουν πολλές φορές στην πράξη επιχειρήματα μιζέριας που μας κρατούν πίσω. Για μένα η πολιτική είναι δράση, πρωτοβουλία και αποτέλεσμα. Μόνο έτσι μπορούμε να αξιολογήσουμε τις πολιτικές που ασκούνται, είτε στην κεντρική εξουσία είτε στην αυτοδιοίκηση. Εμείς, με το κεφάλι χαμηλά και με τα μανίκια ψηλά θα πορευθούμε με μόνο στόχο την υπηρεσία στον πολίτη. Έτσι ξεκινήσαμε έτσι συνεχίζουμε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος