FOLLOW US: facebook twitter

Φάρμακα εκτός Φαρμακείου

Ημερομηνία: 23-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι πολιτικές σκοπιμότητες εναντίον της Επιστήμης

Γράφει ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, πρ. Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή που με ένα άρθρο και ένα Νόμο θα έσχιζε τα μνημόνια

Αυτή που θα έβγαζε τα φαρμακεία και την χώρα ολόκληρη από την δίνη των μνημονίων είδε επί τέλους το φως το αληθινό και έφερε το δικό της μνημόνιο το Νο3 που εννοείται ότι αυτό είναι πολύ πιο καλό από τα άλλα δυο και εξ ορισμού έχει και φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Πέρα όλων των άλλων ευεργετικών μνημονιακών διατάξεων αυτή η Αριστερή κυβέρνηση αποφάσισε να ολοκληρώσει την αποδόμηση της φαρμακευτικής περίθαλψης του λαού.

Σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της

Απέφυγε συστηματικά να πειράξει το παραμικρό από όλο το Νομοθετικό πλέγμα των μνημονικών νόμων που είχαν εφαρμόσει πάνω στα φάρμακα και τα φαρμακεία οι προηγούμενες κυβερνήσεις ένεκεν των οποίων είχαμε φτάσει σε επίπεδα ανθρωπιστικής κρίσης όπως τουλάχιστον διετεινετο προεκλογικά.

Συνέχισε με μεγαλύτερο ζήλο να αυξάνει τις συμμέτοχες μεταθέτοντας δαπάνες του κράτους στους ασφαλισμένους.

Συνέχισε να διευρύνει τον κατάλογο των εκτός συνταγογραφίας φαρμάκων.

Επειδή όλα τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά για να δώσουν οι κυβερνητικοί τα διαπιστευτήρια τους στα ντόπια και ξένα συμφέροντα ξεκίνησε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν εν τη πράξει ακόμη και τις πιο φιλελεύθερες λογικές που υπήρχαν στην περιβόητη έκθεση του ΟΟΣΑ.

Έτσι από τον Αύγουστο του 2015 μέσα στο Μνημόνιο Νο3 ψήφισε ένα νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς για τα φαρμακεία δίνοντας και στους ιδιώτες το δικαίωμα να είναι ιδιοκτήτες φαρμακείων και να έχουν τον φαρμακοποιό σε ρόλο μικρομετόχου κάτι που θα θυμίζει περισσότερο αυτοφοράκια.

Επειδή αυτό δεν ήταν αρκετό μετά είπε να βγάλει και μερικά φάρμακα έκτος φαρμακείου έτσι για να πάρουν τον αέρα τους και για να κάνει το χατίρι μερικών συμφερόντων που δεν μπορούσαν να βλέπουν την αγορά του φαρμάκου να διαφοροποιείται από την αγορά την απορρυπαντικών.

Για όσους δεν υπήρξαν λωτοφάγοι να θυμίσουμε ότι αυτό ήταν στα υπ όψη των προηγούμενων κακών μνημονιακών κυβερνήσεων και όταν απλώς το ανέφεραν οι τότε αγωνιστές του προεκλογικού ΣΥΡΙΖΑ έσχιζαν τα ιμάτια τους επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που θα είχε στην δημόσια υγεία μια τέτοια κίνηση.

Τώρα όμως έχουμε τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ και αυτά που ξέραμε να τα ξεχάσουμε…

Μέσα λοιπόν στις πάνω από 7000 σελίδες του πολυνομοσχεδίου που οι αστέρες του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διάβασαν και κατανόησαν σε χρόνο ρεκόρ είχαμε και την εν λόγω διάταξη.

Βέβαια εδώ που έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από ενάμιση χρόνο στην εξουσία τίποτα πλέον δεν μας εκπλήττει.

Έχει ήδη ξεπεράσει τους προηγούμενους όσον αφορά την εφαρμογή των μνημονιακών διατάξεων και έχει φτιάξει τα δικά του αξεπέραστα standards όσον αφορά την αξιοπιστία την διαστρέβλωση της αλήθειας και την παραπλάνηση του λαού.

Ήταν επόμενο λοιπόν να εφαρμόσει ότι άκρως συντηρητικο αναφέρεται στην περιβόητη έκθεση του ΟΟΣΑ που όπως απεδείχθει ήταν παραγγελιά συγκεκριμένων ντόπιων συμφερόντων και τα οποία είχε καταγγείλει ο προεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε φτάσει και μέχρι το σημείο να πει το η εν λόγω έκθεση ήταν πλαστή και όσον αφορά την υπογραφή του κου Γκουρια.

Όλα αυτά βέβαια πριν ο κος Γκουρια γίνει επίσημος συνομιλητής του κου Τσίπρα.

Βέβαια είναι άλλο να εφαρμόζεις μια έκθεση και άλλο να προσπαθείς με έωλα και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα να υποστηρίξεις αυτήν σου την επιλογή.

Διαβάζουμε λοιπόν στο άρθρο 68 τα χαρακτηριστικά των φαρμάκων που θα πωλούνται εκτός φαρμακείου.

Συγκεκριμένα στο 68 άρθρο αναφέρονται τα εξής:

β) Είναι φάρμακα αντιμετώπισης προφανούς συμπτώματος ή συμβάντος εύκολης αντιμετώπισης η αυτοδιάγνωση των οποίων είναι εύκολη, με την έννοια ότι τα συμπτώματα κατευθύνουν τον ασθενή σε διάγνωση συγκεκριμένης νόσου και δεν συγχέονται με τα συμπτώματα άλλης νόσου.

γ) Η οδηγία του δασολογικού σχήματος είναι απλή, κατά τρόπο ώστε να είναι εύκολο να ακολουθηθεί από τον ασθενή

δ) Οι αλληλοεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες είναι ελάχιστες και, εφ όσον υπάρχουν, αυτές είναι χαμηλού κινδύνου.

στ) Οι συσκευασίες τους είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου δεν ξεπερνά δόση που μπορεί να σε κίνδυνο τον λήπτη

Αν τα πάρουμε σοβαρά όλα τα παραπάνω θα πρέπει γιατροί και φαρμακοποιοί να σκίσουμε τα πτυχία μας.

Δεν χρειαζόμαστε πλέον.

Όσοι δεν μπορούν να πάνε σε αναγκαστική σύνταξη πρέπει οπωσδήποτε να εγκαταλείψουν την χώρα.

Τι να κάνουν οι γιατροί όταν όποιος έχει ένα σύμπτωμα μπορεί από μόνος του να κρίνει αν είναι σοβαρό η όχι να κάνει διαφορική διάγνωση και τέλος να αποφασίσει την θεραπεία που θα ακολουθήσει παίρνοντας το κατάλληλο από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς.

Τι να κάνουμε εμείς σαν Φαρμακοποιοί από την στιγμή που η δόση είναι απλή και μπορεί να την μάθει κάποιος από μόνος του…

Άσε που μέσα από αυτήν την διατύπωση μπορεί να δοθεί και το μήνυμα ότι επειδή η δόση είναι απλή σημαίνει ότι και το φάρμακο είναι απλό….

Από την άλλη επειδή αναφέρεται ότι σε μια συσκευασία δεν περιέχεται βλαπτική δόση λες και θα εμποδιστεί κάποιος να αγοράσει δυο η τρεις συσκευασίες.

Αφέλειες ….

Τουλάχιστον.

Και όλα αυτά την στιγμή που στο υπουργείο Υγείας προΐστανται δυο γιατροί και υπάρχουν και φαρμακοποιοί σύμβουλοι………

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι αγνοούν το γεγονός ότι όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Δεν είναι δυνατόν να μην παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις που αναφέρουν μεγάλες παρενέργειες ακόμη και δηλητηριάσεις από ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα.

Επειδή εκεί αυτά τα φάρμακα πωλούνται ήδη έκτος φαρμακείου αυτήν την στιγμή έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση μερικά από αυτά να επιστρέψουν στα φαρμακεία για λόγους Δημόσιας υγείας.

Τι να υποθέσουμε;

Δεν ξέρουνε την διεθνή εμπειρία ή την ξέρουνε και την αγνοούν απλώς για να πειθαρχήσουν σε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι από την στιγμή που κάποιος επιστήμονας παίρνει μια πολιτική θέση λειτουργεί πλέον κάτω από σκοπιμότητες που βάζουν σε δεύτερη μοίρα την επιστημονική του γνώση και το κύρος του.

Αντί λοιπόν οι υπουργοί και οι διάφοροι σύμβουλοι τους να κρύβονται καλό είναι να μας ενημερώσουν σαν επιστήμονες γιατροί και φαρμακοποιοί για την συγκεκριμένη επιλογή χωρίς να καταφεύγουν σε πολιτικάντικες προσεγγίσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και αν το προσπαθήσει δεν θα βγάλει δική του Φαρμακολογία και εμείς ότι και να κάνουν δεν θα ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων