FOLLOW US: facebook twitter

FARGECO: Διακοπή λειτουργίας της ΜΟΝΑΔΑΣ λόγω έκθεσης που «δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα» (Λεοτσινίδης, καθηγητής Παν/μίου Πατρών) και είναι «έωλη και αβάσιμη»(ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ)

Ημερομηνία: 16-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί η απόφαση του Αντ/ρχη κου Γιαννόπουλου να υπογράψει την Διακοπή Λειτουργίας της Μονάδας Αδρανοποίησης της FARGECO,κατόπιν σχετικής εισήγησης της Δ/νσης Ανάπτυξης ΠΕ Ηλείας, λαμβάνοντας υπ΄οψιν την έκθεση μιας μελέτης ,ερευνητικού τύπου και πιθανολογήσεων.

Έκθεση, η οποία , από την μία πλευρά:

  • Αξιολογείται από τον ίδιο τον καθηγητή κο. Λεοτσινίδη (Υπεύθυνος Τμήματος Υγειινης Παν. Πατρών), ο οποίος δηλώνει ότι:«είναι ιδιαίτερα σύνθετο θέμα ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΧΘΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ», και από την άλλη πλευρά
  • Αντικρουόμενη πλήρως και απολύτως αποδεδειγμένα από το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το οποίο πραγματοποίησε τις μετρήσεις με τον κατάλληλο και απαιτούμενο επιστημονικό τρόπο, που αρχικά είχε υποδειχθεί και υπογραφεί στην σχετική σύμβαση Περιφέρειας Δ.Ελλάδας /καθηγητήΛεοτσινίδη, και που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ από το Παν.Πατρών, όπως σχετικά ενημέρωσε την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας ο ίδιος ο καθηγητής, με επίσημο έγγραφό του στις 26/07/2019 ( αρ.πρωτ:  11051 ).
  • Αγνοώντας εσκεμμένα τα ανωτέρω ξεκάθαρα στοιχεία , ο Κος Γιαννόπουλος και η Δ/νση Ανάπτυξης Ηλείας, λαμβάνουν υπ’οψιν τους ………….. ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ως πραγματικά «συμπεράσματα» που σύμφωνα με τον ίδιο τον καθηγητή «Δεν μπορούν να εξαχθούν » αλλά προφανώς τους βολεύουν για να στηρίξουν μια «έωλη και αβάσιμη απόφαση»(ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ), προφασιζόμενοι την προάσπιση της δημόσιας υγείας, λες και ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» αδιαφορεί ή συγκαλύπτει ένα τόσο σοβαρό θέμα……..
  • Απίστευτα, αβάσιμα , απαράδεκτα και προκλητικά επιχειρήματα και υπονοούμενα από όσους χρόνια τώρα, είτε διοικητικά είτε πολιτικά,αποδέχονται κλείνοντας τα μάτια και τα αυτιά και σφυρίζοντας αδιάφορα για τα σοβαρά περιβαντολλογικά εγκλήματα που υπάρχουν ως μνημεία ανευθυνότητας και υποκρισίας γύρω τους(βλέπε ΠΟΤΟΚΙ).

(Τα οποία, παρόλα αυτά , είμαστε σίγουροι ότι θα λυθούν από την τωρινή εθνική και περιφερειακή πολιτική ηγεσία, λόγω της αποδεδειγμένης πλέον περιβαλλοντικής ευαισθησίας τους).

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΟΡΙΚΟ:

28/06/2017: Ο τέως Αντ/ρχης κος Γεωργιόπουλος καταθέτει στο περιφερειακό συμβούλιο υπογεγραμμένη εισήγηση του, που αφορά την ενδεχόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής των ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΩΝ.

Στην εισήγηση αυτή, πέρα της αναφοράς στις δύο μονάδες της FARGECO και των ΗΛΕΙΑΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ , για την πλήρη και νόμιμη αδειοδότησητους , αναφέρει χαρακτηριστικά για την FARGECO: «είναι αξιοσημείωτο ότι ΚΑΜΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ , είτε περιφερειακή είτε εθνική, ΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ μέχρι σήμερα , ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος».Αναφέρει δε , ότι «δυνητικοί παράγοντες όχλησης που πρέπει να ΕΞΕΤΕΣΘΟΥΝ ΕΝΙΑΙΑ» είναι:

1.«Η εκτεταμένη  γεωργική εκμετάλλευση», προφανώς λόγω των ραντισμάτων εντός του οικισμού με επικίνδυνα και τοξικά φυτοφάρμακα(υπάρχει σχετικό έγγραφο με πρόστιμα και κατάσχεση αγροτικών προιόντων).

2.«εντατική κτηνοτροφική εκμετάλλευση», προφανώς λόγω της ύπαρξης εκατοντάδων ζώων και δεκάδων στάβλων, που ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί για την νομιμότητα και την ορθή διαχείριση των δύσοσμών και επικίνδυνων αποβλήτων τους, και τέλος

3.«η οικιστική δραστηριότητα (απορροφητικούς βόθρους σε αγροκτήματα και εντός οικισμού)», προφανώς λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεσης σε χαντάκια και αγρούς των αστικών λυμάτων δεκάδων κατοικιών.

Καταλήγει δε, ότι για την αντιμετώπιση του ενιαίου και συνολικού προβλήματος έχουν γίνει επαφέςμε «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ, με εξειδικευμένους επιστήμονες με το εθνικό κέντρο έρευνας και φυσικών επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, με το πανεπιστήμιο Πατρών»…

Είναι απορίας άξιο, πως μετά από αυτή την επίσημη έκθεση, καταλήγουμε να ελέγχεται αποκλειστικά και μόνο η FARGECO, αποσιωπώντας όλες τις υπόλοιπες σοβαρές επισημάνσεις επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και με ποια κριτήρια , μετά από επαφές με «πιστοποιημένα» και «εξειδικευμένα» κέντρα ανάλυσης αερίων ρύπων, καταλήγουν στην επιλογή ενός ΜΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΥ φορέα, με απευθείας ανάθεση.

31/12/2018:Παρόλα αυτά, υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ περιφέρειας και κου. Λεοτσινίδη(υπεύθυνος τμήματος υγιεινής, Παν.Πατρών), όπου αναφέρεται ο τρόπος εκτέλεσης του προγράμματος παρακολούθησης αερίων ρύπων, ώστε να καταλήξει σε έγκυρα και επιστημονικά αποδεκτά αποτελέσματα:«θα εγκατασταθούν4 κλωβοί παθητικής δειγματοληψίας πτητικών και δύσοσμων οργανικών ενώσεων περιμετρικά του εργοστασίου , οι  οποίοι θα παραμείνουν 7 ημέρες . Θα πραγματοποιηθούν 4 κύκλοι δειγματοληψιών , σε διάστημα 30 μηνών. Επίσης , θα διενεργηθεί ενεργητική δειγματοληψία για αιωρούμενα σωματίδια σε 2 σημεία (ανάντι και κατάντι των κρατούντων ανέμων). Τέλος , θα ληφθούν ημερήσια δείγματα επί 7 συνεχείς ημέρες σε 4 διαφορετικές  περιόδους».

Όμως , η ανωτέρω δέσμευση , η οποία είναι άκρως σημαντική για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, επιστημονικά τεκμηριωμένων , ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.

Μάλιστα, υπήρξε και σχετική ενημέρωση, όπως αναφέρει ο ίδιος ο κος Λεοτσινίδης,  με έγγραφο του προς την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας στις 26/07/2019 με αρ. πρωτ:11051.

Προφανώς , το γεγονός ΤΗΣ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗΣ της ανωτέρω διαδικασίας, είναι  ο λόγος που  ο υπεύθυνος καθηγητής  προχώρησε σε ξεκάθαρη δήλωση για τα αποτελέσματα της έκθεσης:«Τα φαινόμενα διασποράς των αερίων ρύπων και μεταφοράς μάζας είναι ιδιαίτερο θέμα και «ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΧΘΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ»(ΛΕΟΤΣΙΝΙΔΗΣ, ΥΠ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ)».

14/01/2020:«ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ,ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»

Στην τελική έκθεση των 35 σελίδων, πέρα των πιθανολογήσεων  της  εκτίμησης , υπάρχει ο πίνακας των δειγματοληψιών που πραγματοποιήθηκαν.

9 συνολικά δειγματοληψίες , σε διάστημα 8 περίπου μηνών, διάρκειας 30-60 λεπτών σε έξι συγκεκριμένες επισκέψεις στην περιοχή(καμία σχέση με την περιγραφή της σύμβασης).

Υπάρχει επίσης, ο περιβόητος πίνακας με τις 4 ενώσεις που αναφέρεται η πιθανότητα καρκινογέννησης , και που μήνες τώρα αναφέρεται στα ΜΜΕ κατά κόρον , είτε από μερίδα κατοίκων μέσω του «γραφείου τύπου» τους , είτε πρόσφατα από τον ίδιο τον Αντ/ρχη  κο Γιαννόπουλο.

ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ…..ή κανένας από τους αρμόδιους ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ή ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΕ να ενημερωθεί, ότι από αυτές τις 4 περιβόητες ενώσεις , η μία (ΒΕΝΖΕΝΕ) έχει θεσπισμένο όριο από την ΕΕ τα 5 μικρογραμμάρια ανα 1 κυβικό μέτρο και μετρήθηκε στα 1,92 μικρογραμμάρια ανα κυβικό μέτρο, δηλαδή πολύ κάτω του θεσπισμένου ορίου, ενώ για τις υπόλοιπες 3 δεν υπάρχει επίσημα καν θεσπισμένο όριο στην ΕΕ.

Καταλαβαίνει κανείς εύκολα λοιπόν, το πόσο ανακριβής, υποθετικός και αβάσιμος είναι ο περιβόητος υπολογισμός που καταλήγει στην πρόταση« ο κίνδυνος αυτός είναι  40 φορές υψηλότερος του αποδεκτού ( ένα στο 1.000.000), όπως αναφέρθηκε παραπάνω».

Εξάλλου, στην ίδια έκθεση , ακριβώς μετά την περιβόητη πρόταση , ο ίδιος ο κος Λεοτσινίδης , θέτει τα πράγματα στη σωστή διάσταση, εξηγώντας ότι:«η ακριβής εκτίμηση ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ την εγκατάσταση σταθμών δειγματοληψίας σε 24ωρη βάση, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ωριαίες και ημερήσιες διακυμάνσεις των συγκεντρώσεων των ενώσεων» …….. διαδικασία που δεν έγινε όπως τονίστηκε παραπάνω……….

1/4/2020:ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Μετά την αποστολή εκ μέρους της εταιρείας,  της τελικής έκθεσης του Πανεπιστημίου Πατρών , στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, το ερευνητικό κέντρο πραγματοποιεί μετρήσεις ποιότητας αέρα στην περιοχήκαι καταλήγει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρει:

«Η ανάλυση δεδομένων ατμοσφαιρικών παραμέτρων από τον εξωτερικό χώρο της μονάδας επεξεργασίας κρέατος στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών , έδειξε  ότι οι  μέσες συγκεντρώσεις ,  ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ σε μέσο όρο όσα ορίζει η οδηγία 2008/50/εκ» και επίσης  «Ήταν ΠΟΛΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ που θεσπίστηκαν από την νομοθεσία.Τα στοιχεία αυτά ΔΕΝ ΤΕΚΜΗΡΙΏΝΟΥΝ κάποια επιβάρυνση στους ατμοσφαιρικούς  αυτούς ρύπους με προέλευση την FARGECOHELLASΕ.Π.Ε , και  ΚΑΜΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΕ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ».

20/05/2020:Επικαιροποιημενη μελέτη / έκθεση μετρήσεων από ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ.

Το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ , λαμβάνοντας υπ’ όψη την εισήγηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης  της Π.Ε. Ηλείας , και το σκεπτικό αυτής , που αφορά την επιβάρυνση του πληθυσμού , απαντά με σαφήνεια : «………η μη αναφορά στα δεδομένα και συμπεράσματα αυτά καθιστά ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΟΧΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΡΥΠΟΥΣ»

Και τέλος , σχολιάζοντας την παράγραφο έκθεσης Λεοτσινίδη με τον υπολογισμό του πιθανού κινδύνου καρκινογένεσης , αναφέρει χαρακτηριστικά ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»:

«Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ , επομένως  , των ενδεικτικών αυτών αποτελεσμάτων  ΕΙΝΑΙ ΕΩΛΗ ΚΑΙ ΑΒΑΣΙΜΗ» .

Μετά από όλα αυτά , μόνο ο Αντ/ρχης κύριος Γιαννόπουλος και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Ηλείας  μπορούν να εξηγήσουν ………….επιστημονικά την …………με το ζόρι υιοθέτηση μιας πρότασης που , το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο « ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» συμφωνούν ότι δεν μπορεί να αποτελέσει συμπέρασμα , στοιχείο , βάση ή  οτιδήποτε άλλο , για την επιβολή διοικητικής αναστολής λειτουργίας .

FARGECO HELLAS Ε

Λεχαινά 15-06-2020

farg 3

farg 2

farg 1

farg 4

farg 5


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος