FOLLOW US: facebook twitter

Φάνης Κουρμούσης: «Τα πυρόπληκτα δάνεια μπορούν να ρυθμιστούν όπως όλα τα υπόλοιπα δάνεια»

Ημερομηνία: 08-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

Το φλέγον θέμα των πυρόπληκτων δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου που αποτελεί βραχνά για την Ηλειακή επιχειρηματικότητα, κυριάρχησε στην χθεσινή ενημερωτική ημερίδα του Επιμελητηρίου Ηλείας με προσκεκλημένο ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φάνη Κουρμούση στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί επιχειρηματίες και δανειολήπτες αναζητώντας απαντήσεις και λύσεις για την διαχείριση των δανείων τους. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος ζήτησε για άλλη μια φορά, να υπάρξει Ειδικό πρόγραμμα για την ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων της Ηλείας που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και είχαν προνοιακό χαρακτήρα, αφού όπως τόνισε «αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ηλειακή επιχειρηματικότητα που μετά τις φωτιές του 2007 επιβαρυμένη και από την οικονομική κρίση δεν μπόρεσε ποτέ να ανατάξει τις δυνάμεις της.»

Ωστόσο ο κ. Κουρμούσης στην σύντομη ενημέρωση που έκανε για το θεσμικό πλαίσιο της ρύθμισης δανείων, εστιάζοντας στο θέμα των πυρόπληκτων δανείων της Ηλείας, απάντησε ότι και αυτά μπορούν να ρυθμιστούν όπως και όλα τα υπόλοιπα  και δεν σχολίασε το αίτημα του Επιμελητηρίου για σύνταξη Ειδικού προγράμματος για την Ηλεία ρύθμισης και αποπληρωμής τους.

Ο Ειδικός Γραμματέας αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης των δανείων τόνισε ότι  «έχουμε πλέον έναν νόμο, μια υπουργική απόφαση και μια εγκύκλιο που δεν υπήρχε στο παρελθόν και που καταδεικνύουν ότι όλα τα δάνεια μαζί  και τα πυρόπληκτα, μπορούν να ρυθμιστούν όπως όλα τα υπόλοιπα δάνεια. Μπορεί κάποιος να πάει στην τράπεζα να καταθέσει τα οικονομικά του στοιχεία και βάσει αυτών θα γίνει μια ρύθμιση. Εκείνος που έχει μια οικονομική αδυναμία εννοείται ότι θα πάρει μια καλύτερη ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση αν γίνει κατάπτωση της εγγύησης του δανείου του, πηγαίνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο ελέγχει κατά πόσο τηρήθηκαν οι όροι και αν έχουν τηρηθεί το στέλνει στην εφορία και τότε ο πολίτης θα το ρυθμίσει στην εφορία. Αν δεν τηρήθηκαν οι όροι το επιστρέφει στην τράπεζα και γίνεται εκεί η ρύθμιση. Αυτή είναι η διαδικασία. Σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή ως το τέλος του χρόνου για να μπορέσει να ρυθμίσει το στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο για το οποίο έχει βάλει υποθήκη το σπίτι του. Τέλος σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό η κυβέρνηση σύντομα θα φέρει αλλαγές ώστε να γίνει πιο εύκολος και πιο γρήγορος».

Βεβαίως στην συνέχεια δέχθηκε πάρα πολλές ερωτήσεις από το κοινό κυρίως για τα πυρόπληκτα δάνεια και ακολούθησε διάλογος χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποιο νέο στοιχείο σε ότι αφορά την ευνοϊκότερη ρύθμισή τους για την Ηλεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος