FOLLOW US: facebook twitter

Ευρωπαϊκό STOP στα κλειστά κέντρα κράτησης!  

Ημερομηνία: 04-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Η νέα εξέλιξη που έρχεται από την Ευρώπη βάζει όπως φαίνεται «φρένο» και στα σενάρια εγκατάστασης προσφύγων στο ΑΙΓΑΙΟΝ
-Οι κάτοικοι του Επιταλίου θα παραστούν ωστόσο στην συνεδρίαση του Δ.Σ Πύργου για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου την Παρασκευή το απόγευμα, μεταφέρεται μετά την προχθεσινοβραδυνή συνέλευση των κατοίκων του Επιταλίου που έγινε παρουσία του δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου, η συζήτηση για το προσφυγικό και ειδικότερα για τα σενάρια εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στο παλιό εργοστάσιο ΑΙΓΑΙΟΝ που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην περιοχή. Βεβαίως, να σημειώσουμε ότι το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης για την δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας «τινάζεται» στον αέρα, μετά την άρνηση των Ευρωπαϊκών αρχών να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή και λειτουργία τέτοιων κλειστών κέντρων κράτησης, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει και το θέμα του ΑΙΓΑΙΟΝ και επομένως αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση των κατοίκων για την νέα αυτή εξέλιξη.

Ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να λάβουν τα μέτρα τους προληπτικά, ματαιώνοντας και κάθε άλλο εναλλακτικό σχεδιασμό που μπορεί να προκύψει.  Έτσι, αν  και στην συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου στο Επιτάλιο δεν υπήρξε συγκεκριμένη απόφαση, εν τούτοις τονίστηκε και από τον δήμαρχο και από τους εκπροσώπους του τοπικού συμβουλίου και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, ότι πέραν των άλλων, οι λόγοι που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στο συγκεκριμένο χώρο μετανάστες, είναι κυρίως ανθρωπιστικοί, λόγω της ακαταλληλότητας του κτιρίου.

«Ναυαγεί» το σχέδιο Μητσοτάκη και Στεφανή για τα κλειστά κέντρα κράτησης

Ωστόσο τα δεδομένα για όλη τη χώρα και κατά συνέπεια και για το Επιτάλιο, αλλάζει η άρνηση των Ευρωπαϊκών Αρχών να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή και λειτουργία κλειστών κέντρων κράτησης, τινάζοντας στον αέρα το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Το πιο εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι πως η πολιτική χρηματοδότησης τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των Διεθνών Οργανισμών είναι απολύτως θεσμοθετημένη και γνωστή, αλλά κανείς από την κυβέρνηση δεν μπήκε στον κόπο να ενημερωθεί πριν γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Η αδυναμία εξεύρεσης πόρων δεν είναι όμως ο μοναδικός λόγος που ναυαγεί το σχέδιο των Μητσοτάκη και Στεφανή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα από  Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο να λάβει χρηματοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία κλειστών κέντρων κράτησης, καθώς το σχέδιο που απέστειλε η ελληνική πλευρά, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης δεν περιείχε αίτημα χρηματοδότησης για κλειστού τύπου κέντρα κράτησης.

Το σχέδιο Στεφανή

Η κυβερνητική γραμμή φαίνεται ότι διαφοροποιήθηκε όταν στις 23 Οκτωβρίου ανέλαβε καθήκοντα Ειδικού Συντονιστή για το μεταναστευτικό ο υφυπουργός  Άμυνας,  Αλκιβιάδης Στεφανής. Στις 6 Νοεμβρίου, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ.Στεφανής εισηγείται σε διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης και η πρόταση γίνεται αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.

Σχεδόν ένα μήνα μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις το σχέδιο των Στεφανή – Μητσοτάκη βρίσκεται στον αέρα, καθώς οι απαιτούμενοι πόροι από Ευρωπαϊκά κονδύλια δεν υπάρχουν, ενώ η αναζήτησή χρημάτων από το υπουργείο Εσωτερικών έπεσε στο κενό.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις ένα κέντρο κράτησης για να κατασκευαστεί από την αρχή κοστίζει 8-10εκ, ενώ για την υλοποίηση του συνολικού σχεδίου απαιτείται ένα ποσό κοντά στα 60εκ ευρώ, καθώς στόχος είναι η «φιλοξενία» μερικών χιλιάδων ανθρώπων στα κλειστά κέντρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος