FOLLOW US: facebook twitter

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα καταπολέμησης της αστεγίας

Ημερομηνία: 24-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Σε ισχύ από χθες η δήλωση της Λισαβόνας που δεσμεύει τα 27 κράτη-μέλη, μεταξύ άλλων, να αποτρέπουν τις εξώσεις και να βρίσκουν κατάλληλες λύσης στέγασης

  • «-Κανείς δεν κοιμάται χωρίς κατάλυμα λόγω έλλειψης προσβάσιμης, ασφαλούς και κατάλληλης προσωρινής στέγασης.
  • -Κανείς δεν ζει σε προσωρινή ή μεταβατική στέγαση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το αναγκαίο για την επιτυχή μετακίνηση σε μόνιμη λύση στέγασης.
  • -Κανείς δεν απομακρύνεται από κανένα ίδρυμα (π.χ. σωφρονιστικό κατάστημα, νοσοκομείο, ίδρυμα περίθαλψης) χωρίς προσφορά κατάλληλης στέγασης.
  • -Οι εξώσεις θα πρέπει να αποτρέπονται όποτε είναι δυνατόν και σε κανέναν δεν ασκείται έξωση χωρίς βοήθεια για την εξεύρεση κατάλληλης λύσης στέγασης, όταν χρειάζεται.
  • -Κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις λόγω της κατάστασης αστεγίας».

Αυτές είναι πέντε βασικές αρχές της δήλωσης της Λισαβόνας που υπέγραψαν χθες στην πορτογαλική πρωτεύουσα η πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται με τους αστέγους (FEANTSA), εγκαινιάζοντας την «ευρωπαϊκή πλατφόρμα καταπολέμησης της αστεγίας στην Ε.Ε.».

Σκοπός της πλατφόρμας είναι ο διάλογος, η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικών και η ενίσχυση της συνεργασίας τοπικών φορέων και κρατών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πιο ακραίας μορφής κοινωνικού αποκλεισμού, όπως αποκάλεσε την αστεγία ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκολα Σμιτ. Η εξάλειψη της αστεγίας είναι η 19η από τις 20 αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και στην πλατφόρμα που εγκαινιάστηκε χθες τίθεται ως χρονικό ορόσημο το 2030.

Εχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπου η κύρια κατοικία είναι πλέον χωρίς προστασία και χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά απειλούνται με έξωση από τις υπό εκπλειστηρίαση κατοικίες τους, πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η 4η δέσμευση της δήλωσης της Λισαβόνας, που προσυπογράφεται και από την ελληνική κυβέρνηση (διά της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου) περί αποτροπής των εξώσεων και εξεύρεσης κατάλληλης λύσης στέγασης.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος