FOLLOW US: facebook twitter

Φορολογικό Νομοσχέδιο: Λίγα για πολλούς, πολλά για λίγους – Ευνοημένα τα υψηλά εισοδήματα και οι επιχειρήσεις

Ημερομηνία: 11-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Ελαφρύνσεις για όλους, άνισα όμως κατανεμημένες, με τις επιχειρήσεις και τα υψηλότερα εισοδήματα να είναι οι μεγάλοι ευνοούμενοι των νέων διατάξεων, προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση ώς τις 15 Νοεμβρίου.

Το νομοσχέδιο των 40 άρθρων έχει υποστεί σημαντικές παρεμβάσεις στο επίμαχο θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων για το οποίο το προηγούμενο διάστημα διεξήχθη πόλεμος πληροφοριών και διαρροών σε δύο κατευθύνσεις: το όριο του 30% των απαιτούμενων αποδείξεων, που προβλήθηκε ως οριζόντιο μέτρο, δεν θα ισχύσει για όλους, αφού οι έχοντες εισοδήματα πάνω από 66.700 ευρώ έχουν μόνο υποχρέωση συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων αξίας 20.000 ευρώ.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το μέτρο, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να «κουρέψει» στο 20% από 30% το όριο για τους φορολογούμενους με στεγαστικά δάνεια αλλά και για όσους ζουν στο ενοίκιο, αφού εκ των πραγμάτων ήταν δύσκολο να πιάσουν τον νέο στόχο των e-αποδείξεων.

Με το ίδιο νομοσχέδιο μειώνεται στα 300 από 500 ευρώ το όριο των συναλλαγών με μετρητά, ενώ θεσπίζεται νέα ακριβότερη πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία και τα Τελωνεία.

Μεγάλοι κερδισμένοι από τη νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει από το 2020 και τη νέα έκπτωση φόρου είναι οι έχοντες εισοδήματα από 10.000 έως και 15.000 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι σε αυτά τα όρια εισοδήματος θα ωφεληθούν έως και 177 ευρώ τον χρόνο αν δεν έχουν παιδιά, έως και κατά 160 ευρώ αν έχουν ένα παιδί, έως και κατά 200 ευρώ αν έχουν δύο παιδιά και έως και κατά 320 ευρώ αν έχουν τρία παιδιά.

Για τα μεσαία εισοδήματα έως και 50.000 ευρώ τα οφέλη θα είναι μικρά ενώ μεγάλα οφέλη θα προκύψουν για όσους έχουν υψηλές αποδοχές άνω των 80.000 ευρώ. Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι θα δουν τον φόρο να μειώνεται από 650 έως και πάνω από 2.000 ευρώ τον χρόνο.

Αναλυτικότερα, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει:

Φορολογική Κλίμακα: Εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 9%. Τα επόμενα 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%. Ο φορολογικός συντελεστής που σήμερα είναι 29% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα μειωθεί στο 28%. Ο επόμενος συντελεστής για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα μειωθεί από 37% που είναι σήμερα στο 36%, ενώ για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44%.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Από το 2020 οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να διενεργούν ηλεκτρονικές συναλλαγές που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους. Όμως σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιορίζεται στο 20%.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσόν της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ για φορολογούμενους των οποίων έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

e-δαπάνες: Εξτρα φόρος 22% για όσους φορολογούμενους δεν καταφέρουν να συλλέξουν το απαιτούμενο ποσόν αποδείξεων. Το πέναλτι θα επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ των ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος με πλαστικό χρήμα. Παράλληλα θεσπίζεται ανώτατο πλαφόν ηλεκτρονικών αποδείξεων 20.000 ευρώ, αισθητά χαμηλότερα από το «ταβάνι» των 34.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Το ποσόν των 20.000 ευρώ για τις e-αποδείξεις αντιστοιχεί σε εισόδημα ύψους 66.700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα μέχρι αυτό το όριο, θα πρέπει το 30% των ετήσιων αποδοχών να υποστηρίζεται από ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αντίθετα, για όσους έχουν οικονομικές απολαβές πάνω από τα 66.700 ευρώ, δεν υπάρχει όριο 30%, παρά μόνο υποχρέωση συλλογής ηλεκτρονικών 20.000 ευρώ. Το… οριζόντιο μέτρο ευνοεί τα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Μείωση του σημερινού ορίου από τα 500 στα 300 ευρώ για τις συναλλαγές με μετρητά. Οι αγορές άνω των 300 ευρώ πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Φόροι επιχειρήσεων: Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019, ενώ το 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%.

Φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων: Δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα:

-Η δαπάνη αγοράς μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσων μαζικής μεταφοράς προσαυξημένη κατά 30%.

-Η δαπάνη εγκατάστασης σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων προσαυξημένη κατά 30%.

Προκαταβολή φόρου: Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου για τα νομικά πρόσωπα (χρήση 2018).

ΦΠΑ ακινήτων: παγώνει για τρία χρόνια ο ΦΠΑ που επιβάλλεται σήμερα με συντελεστή 24% στα νεόδμητα ακίνητα. Το μέτρο ισχύει για τα ακίνητα των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά. Οι αγοραστές ακινήτων θα καταβάλουν φόρο μεταβίβασης 3%.

Πάγια ρύθμιση 

Νέα ακριβότερη πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η νέα ρύθμιση έχει περισσότερες δόσεις από αυτές που προβλέπονται σήμερα. Έτσι για τακτικές οφειλές φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ο αριθμός των δόσεων αυξάνει από τις 12 στις 24 μηνιαίες δόσεις και για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς και τα φορολογικά πρόστιμα, αυξάνεται από τις 24 στις 48 δόσεις.

Για τη χρήση της δυνατότητας αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις οι οφειλέτες θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο, το οποίο πάνω από τις 12 δόσεις θα είναι προσαυξημένο κατά 15%. Επί της ουσίας η ρύθμιση θα είναι ακριβότερη για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος