FOLLOW US: facebook twitter

Εξορθολογισμό στην πληρωμή των εργατών γης ζητούν οι φραουλοπαραγωγοί

Ημερομηνία: 16-01-2023 | Συντάκτης:

-Επιστολή 75 φορέων Ηλείας και Αχαΐας προς τους αρμόδιους υπουργούς

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Διευκρινιστική οδηγία με αναδρομικό χαρακτήρα ζητούν από την κυβέρνηση οι Ηλείοι φραουλοπαραγωγοί σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του εργοσήμου των εργατών γης, ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία να ενημερώσουν τις ελεγκτικές υπηρεσίες της χώρας για αναγνώριση της δαπάνης εργασίας γης μέσω εργοσήμου ως εκπιπτόμενης δαπάνης τουλάχιστον στις 2.800 ευρώ ανά στρέμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της απαιτούμενης απασχόλησης.

Όπως επισημαίνουν σε επιστολή τους, ο νόμος του 2014 προβλέπει αναλογία απασχόλησης ενός εργάτη ανά επτά στρέμματα, παρότι η τεκμηριωμένη ανάγκη είναι πέντε άτομα ανά επτά στρέμματα. Για τον λόγο αυτό, ζητούν διορθωτική τροπολογία, διότι οι ελεγκτικές αρχές προϋπολογίζουν αμοιβές για λιγότερους εργάτες ως εκπιπτόμενη δαπάνη, παρότι έχουν καταβληθεί μεγαλύτερα ποσά από τους εργοδότες.

«Αν ένας παραγωγός καλλιεργεί 100 στρέμματα θερμοκηπιακής φράουλας, έχει πραγματοποιήσει δαπάνη σε εργάτες γης 252.000 ευρώ και άλλες 18.000 στον ΕΦΚΑ. Θα μπορούσε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να απασχολεί 14 άτομα, όμως στη πραγματικότητα το έργο παράγεται από 75 άτομα. Συνεπώς οι αμοιβές εισπράττονται από τους 14, αλλά πληρώνονται οι 75. (…) Οι ελεγκτές λοιπόν αναγνωρίζουν δαπάνη μέχρι 365 ημερομίσθια των 23 ευρώ, άρα 8.395 ευρώ επί 14 άτομα, άρα 117.530 ευρώ. Τα υπόλοιπα 162.470 ευρώ δεν τα αναγνωρίζουν ως εκπιπτόμενη δαπάνης και τα καταλογίζουν στα κέρδη της επιχείρησης την ώρα που αυτά έχουν πληρωθεί σε αμοιβή προσωπικού και σε ασφαλιστικές εισφορές», αναφέρουν χαρακτηριστικά ως παράδειγμα οι εκπρόσωποι των φραουλοπαραγωγών του Κάμπου και σημειώνουν πως το κράτος έχει εισπράξει στο ακέραιο τις εισφορές και τους φόρους που προκύπτουν από έναν κύκλο εργασιών περίπου 200.000 ευρώ.

«Αναγκαίος ο εξορθολογισμός της νομοθεσίας»

Για τον λόγο αυτό ζητούν άμεση διευθέτηση του προβλήματος με διευκρινιστική οδηγία για το προϋπολογιζόμενο ύψος της δαπάνης εργασίας στις 2.800 ευρώ ανά στρέμμα, καθώς οι παραγωγοί πιέζονται να βεβαιώσουν φορολογικές διαφορές που δεν υφίστανται αλλά το νομοθετικό κενό εμποδίζει τους ελεγκτές να λάβουν την ορθή απόφαση.

«Η ετήσια παραγωγή φράουλας πλησιάζει τους 100.000 τόνους και το ΑΠΕ της φτάνει τις 200.00 ευρώ, εκ των οποίων το 94% προέρχεται από εξαγωγική δραστηριότητα. Γίνονται μεγάλες επενδύσεις την τελευταία εικοσαετία σε υποδομές, κτίρια και εγκαταστάσεις. Στις επιχειρήσεις απασχολούνται εκατοντάδες άτομα εξειδικευμένου επιστημονικού και ανειδίκευτου προσωπικού (…) Τροχοπέδη σε όλη αυτή την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου παραγωγής της φράουλας αποτελεί η εργασιακή νομοθεσία στη χώρα μας για κατοίκους τρίτων χωρών», αναφέρουν οι παραγωγοί φράουλας και ζητούν από την πολιτεία να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της αξιοποίησης όλων των κεκτημένων της.

«Διαθέτουμε τεχνογνωσία στην παραγωγή, εμπορικά δίκτυα και το εξαιρετικό όνομα όσον αφορά την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα στο χρόνο, που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα να είναι 2η χώρα μετά την Ισπανία στο διακοινοτικό εμπόριο της φράουλας. Παρ’ όλα αυτά η ελληνική πολιτεία εμμένει να μη δίνει πραγματική και εφαρμόσιμη λύση στο εργασιακό ζήτημα. Εννιά ολόκληρα χρόνια μετά και με τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό να έχουν πολλαπλασιαστεί, η εργασιακή νομοθεσία όχι μόνο παραμένει ανεπαρκής, αλλά υποκρινόμενη ότι αγνοεί την πραγματικότητα και μη λαμβάνοντας υπόψη της τα τεκμηριωμένα στοιχεία που έχουμε παράσχει, έρχεται αναδρομικά και με αυθαίρετα στοιχεία, με συνέπεια να υπάρχει ο κίνδυνος να βάλει λουκέτο στις επιχειρήσεις μας και να υπονομεύσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παράγουμε. Η ανάγκη σε εργατικό δυναμικό της περιοχής είναι πενταπλάσια από αυτήν που προβλέπει η νομοθεσία. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια ήταν και παραμένει αδύνατη η υπογραφή τροπολογίας νόμου που θα υποστηρίζει την πραγματική ανάγκη σε εργασία και αφήνει μετέωρους όλους τους παραγωγούς φράουλας αλλά και τους ίδιους τους εργάτες γης», καταλήγει η επιστολή, την οποία υπογράφουν συνολικά 75 φορείς παραγωγής φράουλας από την Ηλεία και την Αχαΐα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος