FOLLOW US: facebook twitter

Έξι αιτήματα για την επόμενη μέρα: Υπόμνημα από το ΕΒΕ Ηλείας σε συνεργασία με τους δύο πυρόπληκτους δήμους

Ημερομηνία: 18-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
-Διευρυμένη οικονομική στήριξη, αναστολή υποχρεώσεων και κατασχέσεων, ρύθμιση πυροδανείων τα κυριότερα προτεινόμενα μέτρα

Υπόμνημα με προτάσεις άμεσης στήριξης και ενίσχυσης των πυρόπληκτων περιοχών αναμένεται να καταθέσουν εντός των ημερών οι φορείς της Ηλείας προς τα αρμόδια υπουργεία, για να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και να αποτραπεί νέα ύφεση που θα εκτοξεύσει τη φτώχεια και την ανεργία.

Το υπόμνημα, που διαμόρφωσε το Επιμελητήριο Ηλείας σε συνεργασία με τους δύο πυρόπληκτους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και με εκπροσώπους εμπορικών και παραγωγικών φορέων των δύο δήμων, προβλέπει την παρακολούθηση της εφαρμογής των αναγγελθέντων μέτρων καθώς και την υποβολή συμπληρωματικών προτάσεων για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, οι οποίες κρίνονται επιβεβλημένες.

Πρώτο και κύριο αίτημα προς την Κυβέρνηση είναι η καθ’ολοκληρία υπαγωγή των Δήμων  Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεύτερο αίτημα είναι ηουσιαστική οικονομική στήριξη, η εφαρμογή των μέτρων αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για το σύνολο των επιχειρήσεων των εν λόγω δήμων, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές.

Επιπλέον, ως τρίτο αίτημα, ζητούνται άμεσες ενέργειες για τις επιχειρήσεις που δεν επλήγησαν άμεσα αλλά υπέστησαν καθολική οικονομική καταστροφή όπως οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα ελαιοτριβεία, τα συσκευαστήρια ελαιόλαδου και ελιάς, τα πυρηνελαιουργεία, τυροκομεία και γενικά το σύνολο των μεταποιητικών επιχειρήσεων του πρωτόγενους τομέα.

Παράλληλα, οι φορείς του νομού ζητούν –ως τέταρτο αίτημα- την άμεση ρύθμιση των «πυροδανείων», ζήτημα που έχει χρονίσει και το οποίο η σημερινή σκληρή πραγματικότητα επαναφέρει.

«Επίσης θεωρούμε αδιανόητο μέχρι σήμερα και με βάση την επανάληψη του φαινομένου του 2007, με την ευτυχή συγκυρία τη μη απώλεια ανθρώπινων ζωών, να μην έχει ενσκήψει ακόμα η πολιτεία στο χρονίζον θέμα των πυρόπληκτων δανείων που η σημερινή πραγματικότητα τα επαναφέρει», τόνισε στην «Πρωινή» υψηλόβαθμο στέλεχος του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Πέμπτο αίτημα των φορέων της Ηλείας είναι η αυξημένη επιτήρηση εφαρμογής των προτεινόμενων ή όποιων αντίστοιχων μέτρων ανακοινωθούν από την κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Ηλείας, καθότι το ιστορικό της διαχείρισης και διάθεσης των πόρων  του «Ταμείου Μολυβιάτη» δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Έκτο και τελευταίο αίτημα είναι η σύσταση μόνιμου ειδικού οργάνου για την παρακολούθηση και την ενιαία κι αδιαίρετη έκφραση  των αιτημάτων της Ηλείας.

Το υπόμνημα έχουν λάβει τόσο οι δύο δήμαρχοι όσο και οι εκπρόσωποι των εμπορικών και τουριστικών φορέων των δύο δήμων και αναμένεται να το υπογράψουν εντός των ημερών, για να σταλεί στους αρμόδιους υπουργούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος