FOLLOW US: facebook twitter

Εξετάζουν τις δυνατότητες επαναπλημμυρισμού και αξιοποίησης της Λίμνης Μουριάς

Ημερομηνία: 25-11-2022 | Συντάκτης:

Συσκέψεις εργασίας Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου με Δήμο Πύργου , Π.Τ.Α ΠΔΕ και Σύλλογο Φίλων Μουριάς

   Η διερεύνηση των δυνατοτήτων μερικού επαναπλημμυρισμού και αξιοποίησης της αποξηρανθείσας λίμνης Μουριάς, ήταν το αντικείμενο των συσκέψεων εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με τον Φυσιολατρικό Σύλλογο φίλων λίμνης Μουριάς & Αλφειού ποταμού, καθώς επίσης με εκπροσώπους του Δήμου Πύργου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ΠΔΕ, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας της Περιφερειακής Αρχής για τη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.

   Τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνεται η ανάγκη διερεύνησης του διαχρονικού αιτήματος φορέων της περιοχής αλλά και της τοπικής κοινωνίας, για επαναπλημμυρισμό και περαιτέρω αξιοποίηση της λίμνης. Αίτημα που ενέταξε από την πρώτη στιγμή στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό η Περιφερειακή Αρχή, με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλο να έχει στενή συνεργασία, τόσο με τον Δήμο Πύργου όσο και με τον Φυσιολατρικό Σύλλογο, ο οποίος έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και καταβάλλει αδιάκοπη και μεγάλη προσπάθεια, προς την κατεύθυνση αυτή, υποστηρίζοντας ένθερμα τις αναπτυξιακές προοπτικές για την περιοχή. Για το ίδιο θέμα έχει πραγματοποιηθεί και διαδικτυακή σύσκεψη του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη με τον Σύλλογο.

   Ένα τόσο σημαντικό έργο αποκατάστασης φυσικού οικοτόπου, με την αξιοποίηση των άγονων εκτάσεων, όπως είναι η πρώην Λίμνη Μουριάς, απαιτεί μια σειρά σύνθετων διαδικασιών, και ειδικότερα, επίλυση σοβαρών νομικών (σ.σ ιδιοκτησιακό καθεστώς) και τεχνικών θεμάτων καθώς και διευθέτηση γραφειοκρατικών ζητημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και βιοποικιλότητας του τοπικού οικοσυστήματος, και κατ’ επέκταση η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, δεδομένου του γεγονός ότι, στην παρούσα έκταση, μετά την αποξήρανση της λίμνης έχει κατασκευαστεί ένα εκτεταμένο δίκτυο εγγειοβελτιωτικών έργων, θα πρέπει να προχωρήσει ο επανασχεδιασμός του αποστραγγιστικού και αρδευτικού δικτύου, προκειμένου να μην επηρεαστεί και η μέχρι τώρα καλλιεργητική δραστηριότητα.

   Τα ζητήματα αυτά, συζητήθηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη του κ. Γιαννόπουλου με τον πρόεδρο του Φυσιολατρικού Συλλόγου φίλων Μουριάς Τάκη Αποστολόπουλο, μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου και κατοίκους της περιοχής – προ ημερών – αλλά και στην σύσκεψη που προηγήθηκε με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Πύργου Γιάννη Αργυρόπουλου καθώς και υπηρεσιακών στελεχών του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης – ΠΔΕ και των αρμόδιων τμημάτων Δημόσιας Περιουσίας και Πολιτικής Γης της Π.Ε. Ηλείας. Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, κοινή επιθυμία και επιδίωξη, είναι ο μερικός επαναπλημμυριασμός της πρώην λίμνης, ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα πολύπλοκο και εξειδικευμένο έργο, θα πρέπει να επιλυθούν νομικά και τεχνικά ζητήματα, σχετικά με τις απαραίτητες διαδικασίες και τα προσεκτικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, για την επίτευξη του υψηλού αυτού στόχου.


Σχόλιο για "Εξετάζουν τις δυνατότητες επαναπλημμυρισμού και αξιοποίησης της Λίμνης Μουριάς"

  1. Ο/Η Β. Πουλόπουλος λέει:

    Ωραίες λέξεις, βιοποικιλότητα, οικοσύστημα κλπ αλλά και άλλες λέξεις όπως ενοχλητικά κουνούπια ιδίως το καλοκαίρι, ελονοσία, ιός του Νείλου, με δεδομένη την απαγόρευση εκτεταμένων συστηματικών ψεκασμών, αφού τα εντομοκτόνα είναι επιβλαβή για ανθρώπους και περιβάλλον. Νομίζω είναι λάθος να επαναπλημμυριστεί ξανά η Μουργιά, τώρα που η ακτογραμμή υποχωρεί και η θάλασσα κινδυνεύει να ενωθεί με τις πρώην λίμνες (κλιματική αλλαγή). Και δε γίνεται να αναβιώσουμε περασμένες δεκαετίες. Χελόψαρα, ζαμπαρόλια, μονόξυλα κλπ ανήκουν στη λαογραφία του παρελθόντος, όπως και οι άνθρωποι που έζησαν εκείνα τα χρόνια. Ένα σύγχρονο γήπεδο γκολφ θα συμπλήρωνε ωραία τις τουριστικές φιλοδοξίες επαγγελματιών και αιρετών της περιοχής. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες προτάσεις που πρέπει να εξεταστούν με σοβαρότητα και όχι με ερασιτεχνισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος
Ζητείται εργαζόμενος για εργασίες τοποθέτησης αθλητικών ειδών και παιδικών χαρών, εντός και εκτός Πύργου Ηλείας.

Πληροφορίες: 6948838248