FOLLOW US: facebook twitter

Εξαιρούνται οι δαπάνες για φυσικές καταστροφές από το Όριο Πληρωμών-Ο περ/χης Δυτ. Ελλάδας εξηγεί στην «Πρωινή»

-Ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης, εξηγεί στην «Πρωινή» το πλεονέκτημα του αιτήματός που έγινε δεκτό από την κυβέρνηση

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Ένα σημαντικό αίτημα, που αυξάνει τις οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση, όπως προέκυψε από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες της χώρας.

Πλέον οι δαπάνες λόγω φυσικών καταστροφών (ΣΑΕΠ 801) δεν θα προσμετρώνται στο ετήσιο όριο πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (το οποίο μετονομάζεται και μετεξελίσσεται σε Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης) που θα έχει κάθε Περιφέρεια, οπότε θα προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για να ενταχθούν έργα που είναι ώριμα αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν λόγω υπερδέσμευσης πόρων (overbooking).

Το συγκεκριμένο αίτημα αποτέλεσε πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, καθώς η Δυτική Ελλάδα δαπανά σημαντικό μέρος των πόρων της για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από ακραία καιρικά ή φυσικά φαινόμενα, με συνέπεια το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να επιβαρύνεται με έκτακτες παρεμβάσεις που ουσιαστικά εξαντλούν το ετήσιο όριο πληρωμών.

Ειδικότερα, οι ανάγκες της Περιφέρειας για την αποκατάσταση καταστροφών στην υποδομή από πλημμύρες και πυρκαγιές, «αγγίζουν» τα 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν δοθεί ήδη 13 εκατ. ευρώ στην Ηλεία για άμεσες παρεμβάσεις.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες της περασμένης χρονιάς. Καταλαβαίνετε πως αυτόματα το ετήσιο όριο πληρωμών εκτοξεύεται, για αυτό και ζητήσαμε –και πετύχαμε- να μην προσμετρώνται οι συγκεκριμένες δαπάνες στο ετήσιο όριο πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτομάτως κερδίζουμε χώρο και μπορούμε να προχωρήσουμε στην ένταξη ώριμων έργων και δράσεων, που λόγω του λεγόμενου overbooking έμεναν αναγκαστικά εκτός. Άλλωστε, στόχος μας είναι να εντάσσουμε έργα τα οποία θα εκτελούνται και θα πληρώνονται, όχι να κάνουμε μια απλή εγγραφή πίστωσης για να δείξουμε ότι γέμισε ο κατάλογος…», τόνισε στην «Πρωινή» ο κ. Φαρμάκης.


Εκκρεμεί το δεύτερο αίτημα για τις επαναλαμβανόμενες δράσεις

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κατέθεσε ένα ακόμα αίτημα στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, το οποίο είναι προς εξέταση αλλά προς το παρόν δεν απαντήθηκε αν θα γίνει δεκτό ή θα απορριφθεί.

Το αίτημα αφορά την εξαίρεση των δαπανών για τις λεγόμενες «επαναλαμβανόμενες δράσεις», όπως είναι π.χ. οι συντηρήσεις του οδικού εθνικού δικτύου , την αρμοδιότητα των οποίων έχει η Περιφέρεια μέσω της ΣΑΕΠ 501.

Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» ο Νεκτάριος Φαρμάκης, τέτοιου είδους δράσεις καλύπτουν το 60-80% του Περιφερειακού Προγράμματος, με αποτέλεσμα να δεσμεύουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο από το Εθνικό Σκέλος του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και να μην επιτρέπουν την υποβολή περισσότερων έργων ή δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα.

«Αυτό που διεκδικούμε ως περιφερειακή αρχή είναι διαφορετική πηγή χρηματοδότησης για τις δαπάνες που αφορούν δράσεις επαναλαμβανόμενες και έχουν επί της ουσίας υποχρεωτικό χαρακτήρα όπως π.χ. οι συντηρήσεις του εθνικού οδικού και επαρχιακού δικτύου, οι οποίες απορροφούν αρκετούς πόρους από το Πρόγραμμά μας. Αν αυτό γίνει αποδεκτό, θα απελευθερωθούν πόροι για να τους διαθέσουμε σε έργα και δράσεις επενδυτικού χαρακτήρα, για να μπει η Δυτική Ελλάδα σε σταθερή και βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά. Είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στους δήμους (η γνωστή ΣΑΤΑ) και πιστεύω ότι το χρειάζεται και ο θεσμός της Περιφέρειας, για να μπορούμε να κάνουμε πιο ορθολογικό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νεκτάριος Φαρμάκης ήταν ένας εκ των τριών εισηγητών στην τηλεδιάσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο γ.γ. Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών Νίκος Μαντζούφας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος