FOLLOW US: facebook twitter

«Τη Γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική…»: Εξαιρετικό το αφιέρωμα στον Νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη από τον Σύλλογο «Παντοκράτωρ»

Ημερομηνία: 08-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός
Μοναδική εμφάνιση της Χορωδίας Μυρτουντίων

Μια λογοτεχνική προσέγγιση του έργου του μεγάλου μας Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη για τα 22 χρόνια από το θάνατό του, αλλά και μια εξαίσια καλλιτεχνική μουσική εκδήλωση από την Χορωδία Μυρτουντίων με έργα μεγάλων ελλήνων συνθετών που έντυσαν με τον πιο υπέροχο τρόπο τα ποιήματά του, διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παντοκράτωρ», στο κατάμεστο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας.  Τίτλος του αφιερώματος στον Ελύτη « Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» από το γνωστό ποίημά του, όπου ο Οδυσσέας Ελύτης χρησιμοποιεί το βασικό και πολύτιμο υλικό του τη γλώσσα για να καταγράψει τις γεμάτες από εικόνες περιγραφές του, τα ταξίδια στο βάθος της σημασίας των λέξεων, τις περιπλανήσεις και τις εξερευνήσεις στους ορατούς και αόρατους κόσμους των εννοιών και των συναισθημάτων .Λυρικός, τρυφερός, υπερβατικός μα και τόσο φωτεινός.

Το καλλιτεχνικό μέρος της σημαντικής αυτής εκδήλωσης υποστήριξε η εξαίρετη όπως πάντα Χορωδία Μυρτουντίων υπό την Δ/νση της Λένας Σουρμελή, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο τον ποιητή του Φωτός, τον ποιητή του Αιγαίου με την παγκόσμια αίγλη που τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία «για την ποίησή του, που με βάθρο την ελληνική παράδοση περιγράφει με αισθητική δύναμη και υψηλή πνευματική διακριτικότητα, τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για την ελευθερία και τη δημιουργία». Μέσα από τα τραγούδια που ερμήνευσε μοναδικά η χορωδία Μυρτουντίων, η  ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη συνάντησε τους μεγάλους μας συνθέτες. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Δημήτρης Λάγιος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ηλίας Ανδριόπουλος μερικοί από εκείνους που μελοποιησαν του στίχους του. «Του μικρού βοριά», «Μαρίνα των βράχων», «Κάτω στις μαργαρίτες» και άλλα πολλά τραγούδια, γαλήνεψαν την ψυχή μας.  Σολίστ της «Χορωδίας Μυρτουντίων» οι νεαρές Θεοδώρα Τσαγρή και Κωνσταντίνα Μπρη με τις θεϊκές πράγματι φωνές τους που καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό αλλά και οι  Γιώργος Καλαμαράς και Μαρίνος Ταβερναράκης όπου στο πιάνο τους . συνόδευσε ο πιανίστας Χρήστος Τσαντούλης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της πρόεδρου Συλλόγου «Παντοκράτωρ» Χαραλαμπίας Κονδύλη-Ρόρρη, Επίτιμη Σχολική Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής Δ. Ελλάδας που αναφέρθηκε αρχικά στον μεγάλο σταθμό για την παγκόσμια αναγνώριση του Ελύτη, το 1979 όταν η Παγκόσμια Κοινότητα υποκλίθηκε στο έργο του με το βραβείο Νόμπελ, ενώ ταυτόχρονα σε βίντεο βλέπαμε αποσπάσματα από εκείνην την ξεχωριστή για την Ελλάδα στιγμή. Ακολούθησε αφήγηση από τις εκπαιδευτικούς Ιωάννα Τζουανοπούλου, Κονδυλία Σαρακίνη, Ευγενία Πετροπούλου, ενώ ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή απήγγειλαν η Νάνσυ Τζανετοπούλου- μέλος της Θεατρικής Ομάδας Πύργου, η Αθηνά Κόντου Εκπαιδευτικός, Μαρία Κολόκα και ο Παύλος Αυγερινόπουλος – μουσικός. Την επιμέλεια του ψηφιακού υλικού είχε η εκπαιδευτικός Μαρία Κοτσόβολου.

Η εκδήλωση συνδυάστηκε και με έκθεση ζωγραφικής στο φουαγιέ της ΠΕ Ηλείας με την έκθεση ζωγραφικής της Γεωργίας Διονυσίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος