FOLLOW US: facebook twitter

Εξαιρετικό μουσικό αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι

Ημερομηνία: 24-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Από την Μικτή Χορωδία Πύργου το Σάββατο το βράδυ στον Απόλλωνα

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα αλλά και ένα χορωδιακό μουσικό οδοιπορικό στο αγαπημένο ρεμπέτικο τραγούδι με αυθεντικά και αξεπέραστα ρεμπέτικα τραγούδια, παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο Απόλλων, η Μικτή Χορωδία Πύργου, σε συνδιοργάνωσα με τον δήμο Πύργου και τον Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό ( ΔΟΠΠ). Με μια νοσταλγική διάθεση, η Μικτή Χορωδία Πύργου υπό την διεύθυνση του μαέστρου της Θοδωρή Παναγόπουλου ερμήνευσε μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια συνθετών που έγραψαν ιστορία στο χώρο του ρεμπέτικου τραγουδιού και συγκεκριμένα των Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου και Μπαγιαντέρα όπως το “Χαράματα η ώρα τρεις”, “Πριν το χάραμα”, “Σαν μαγεμένο το μυαλό μου”, “Ακρογιαλιές Δειλινά” και άλλα ακόμα που όλοι έχουμε τραγουδήσει κάποτε με τις παρέες μας. Στο πιάνο συνόδευε τους χορωδούς η Κωνσταντίνα Αναστοπούλου, ενώ την ιστορία του ρεμπέτικου παρουσίασαν με θεατρικό τρόπο, ο Θάνος Σταθόπουλος από τη Θεατρική Ομάδα Πύργου, με τη φιλική συμμετοχή του χορωδού Κώστα Λεμπέση.

Το ρεμπέτικο τραγούδι, εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και απέκτησε τη γνώριμη μορφή του μέχρι την τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Εξελίχθηκε στα λιμάνια ελληνικών πόλεων όπου ζούσε η εργατική τάξη (τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο) και στη συνέχεια πέρασε και σε άλλα αστικά κέντρα. Η θεματολογία των ρεμπέτικων τραγουδιών κινείται σε χώρους συνηθισμένους σε κάθε είδος μουσικής. Αρχικά κυριαρχούσε το ερωτικό στοιχείο και η θεματολογία ναρκωτικά – φυλακή – παρανομία. Σταδιακά και με την εξάπλωση του ρεμπέτικου σε ευρύτερες μάζες άρχισαν να αναδεικνύονται πολλά κοινωνικά θέματα, χωρίς βέβαια να χάσει τη πρωτοκαθεδρία του ο έρωτας. Να σημειώσουμε ότι πλέον το ρεμπέτικο τραγούδι ανήκει επίσημα στον κατάλογο μνημείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Η Μικτή Χορωδία Πύργου, έκανε πραγματικά μια εξαιρετική εμφάνιση, ερμηνεύοντας ένα δύσκολο είδος όπως το ρεμπέτικο για χορωδιακά σχήματα και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, ενώ την παράσταση παρακολούθησε μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Πύργου Π. Αντωνακόπουλος. Εκ μέρους της Μικτής Χορωδίας Πύργου η πρόεδρος κ Ιωάννα Τζουανοπούλου ευχαρίστησε τους θεατές για την παρουσία τους και την θερμή τους ανταπόκριση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος