FOLLOW US: facebook twitter

Με όραμα έναν καθαρό από λύματα Αλφειό: Εξαιρετική ημερίδα από τον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Ημερομηνία: 18-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

Με όραμα έναν καθαρό Αλφειό από αστικά λύματα ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων έλαβε μία εξαιρετική πρωτοβουλία. Την υλοποίηση ημερίδας στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Καλλικώμου, με την συμμετοχή πανεπιστημιακών από πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα επεξεργασίας λυμάτων με τρόπο φυσικό, με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους διαχείρισης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2003 μέσω Interreg στην ΤΚ Πλουτοχωρίου και στόχος είναι πλέον από τον Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων να εφαρμοστεί και στις παραποτάμιες κοινότητες έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται ο Αλφειός.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων  Σάκης Μπαλιούκος ανέφερε ότι στόχος είναι το πρόγραμμα να εφαρμοστεί άμεσα στις ΤΚ Αμυγδαλιών, Καλλιθέας, Δαφνούλας και Σέκουλα, τονίζοντας ότι «…το σύστημα αυτό το εγκαταστήσαμε πιλοτικά του 2003 και τότε θεωρούνταν καινοτόμο. Ξεκίνησε από την ευαισθησία που έχουμε για τον  Αλφειό, να μη ρίχνουμε λύματα μέσα. Εμείς ζούμε για το ποτάμι και καμαρώνουμε για την Ολυμπία δεν θέλουμε να την μολύνουμε.

Θέλουμε αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει πιλότο για τους άλλους δήμους, για ιδιωτικούς φορείς αλλά και να επεκταθεί και σε άλλες κοινότητες του δήμου. Έτσι θα αποφύγουμε να καταλήξουμε σε ακριβές λύσεις όπως ο βιολογικός που χρειάζεται πάνω από πέντε εκ. ευρώ.

Στην προσπάθειά μας να απορρυπάνουμε τα παράλια, φέραμε τα λύματα από τις Ράχες, το Σαμικό, την Βρίνα, το Καλλίκωμο στον βιολογικό Καθαρισμό και έτσι έγινε ανταγωνιστικός και είχαμε πόρους για να κάνουμε βελτιώσεις. Επειδή έπρεπε να τον επεκτείνουμε και να τον εκσυγχρονίσουμε ενταχθήκαμε σε πρόγραμμα τριών εκ. ευρώ για να αναβαθμίσουμε ότι είχαμε εγκαταστήσει από το 2000 έως το 2004».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος